Avtor: Barbara Kirn, dne 31. may 2022, 15:05

Skupina šolskih otrok, starejši par, četverica mimoidočih turistov, mlada aktivistka iz Nemčije na obisku v Sloveniji, skupina najstnikov, družina iz Kranja z dvema majhnima otrokoma. Ob naštevanju nekaterih obiskovalcev, s katerimi sem v sredo uspela poklepetati na Festivalu ponovne uporabe se zavem, kako raznolike obiskovalce smo pritegnili na premierni izvedbi dogodka v Kranju.

Nekateri izmed njih so prišli samo malo pogledat in poklepetat z razstavljalci na Festivalu, drugi pa so priložnost odlično izkoristili. Za nakup zakladov rabljenih oblačil, ki so jih s sabo prinesli iz Knofa, za ogled vseh možnih izdelkov, ki si jih je mogoče izposoditi pri kranjskih tabornikih Kr' po stvar, za diagnostiko starega sesalca in drugih aparatov na stojnici Zeosa. Občudovali so krasne predelane izdelke iz avtomobilskih pasov in smučarskih dresov na stojnici Depoja, nekaj pa jih je pognalo tudi smoothie kolo, ki so ga imeli s sabo Vrhničani. Precej obiskovalcev je prvič videlo izdelke za večkratno uporabo in manj odpadkov v gospodinjstvu, ki jih ponujamo v naši spletni trgovini Zelenci, zato so z našo Anjo poklepetali o načinu uporabe ali izdelke kupili. Fundacija Vincenca Drakslerja pa je s sabo prinesla največje predmete: čudovito obnovljeno kredenco, ter mizo, pogrnjeno z rabljenimi skodelicami in krožniki.

Povezovali pa se niso le obiskovalci in ponudniki, krasne povezave so vzklile tudi med ponudniki, ki si vsi prizadevajo za skupen cilj: daljše trajanje izdelkov in manj odpadkov. Verjamemo, da bo pozitivna energija, ki je v sredo vladala na dogodku in pregnala nekaj začetnih dežnih kapelj, drugo leto združila še več ponudnikov in obiskovalcev ter da se bo glas o Festivalu širil, ponovna uporaba pa bo postala močan trend. 

Vse omenjene ponudnike, pa tudi več kot 1000 drugih priložnosti za ponovno uporabo najdete na portalu Manj je več, ki smo ga pred kratkim prenovili in razširili, kar je bil tudi glavni povod za organizacijo Festivala. Vabljeni, da pobrskate po portalu, ki združuje zemljevide zero waste trgovin, mojstrov, ki popravljajo različne izdelke, ponudnikov ponovne uporabe in izposojevalnic stvari. Na strani tudi redno osvežujemo koledar dogodkov ponovne uporabe. Sodelujte tudi vi in pomagajte ohranjati portal aktualen in uporaben.

Za pestro dogajanje na Festivalu in pomoč pri prenovi portala Manj je več se zahvaljujemo Merkur Zavarovalnici.