Avtor: Barbara Kirn, dne 9. march 2023, 12:03

Pomlad ni čas samo za tradicionalne čistilne akcije v naravi, temveč tudi čiščenje naših digitalnih smeti – to akcijo lahko opravimo kar v udobju domačega naslonjača, zato je za mnoge to najlažja čistilna akcija na svetu. Pridružite se čiščenju, ki ga 18. marca pod okriljem mreže Let’s do it v Sloveniji organiziramo Ekologi brez meja.

V digitalnem svetu je, podobno kot v našem okolju, ogromno odpadkov. Digitalni odpadki so nepotrebna e-pošta, datoteke, aplikacije, dvojniki fotografij in videoposnetkov. Četudi smo na te stare digitalne odpadke že zdavnaj pozabili, njihove varnostne kopije na strežnikih še vedno porabljajo energijo

Z izbrisom nepotrebnih datotek in podatkov iz naših elektronskih naprav vplivamo na znižanje našega ogljičnega odtisa, hkrati pa podaljšujemo življenjsko dobo svojih pripomočkov.

V lanskem letu so vsi udeleženci akcije izbrisali več kot 530.000 GB podatkov, kar pomeni 133 ton emisij CO2 manj.

 Kako se lahko pridružite letos?

Za posameznike

Zakaj bi organiziral/a dan digitalnega čiščenja?

Ker je to enostaven ukrep, s katerim širim ozaveščenost o digitalnem onesnaževanju in okoljskem vplivu digitalnih tehnologij. Ker lahko z digitalnim čiščenjem naredim konkreten korak k manjšim emisijam CO2 in podaljšam življenjsko dobo elektronskih naprav.

Kaj točno čistimo?

 • Podatke, shranjene v oblaku (slike, videi, dokumenti)
 • E-poštna sporočila
 • Podatke na telefonu, tablicah in računalnikih
 • Družbena omrežja

 Kako izvesti digitalno čiščenje?

Vključite lahko tudi družino, prijatelje, sosede in znance! Organizirajte dogodek doma ali prek spleta.

Izmerite učinek in nam do 30. marca na info@ocistimo.si sporočite, koliko podatkov ste izbrisali ter koliko oseb je v čiščenju sodelovalo. 

Za organizacije

Zakaj bi organizirali dan digitalnega čiščenja?

Ker je to enostaven ukrep, s katerim krepimo našo družbeno odgovornost ter širimo ozaveščenost o digitalnem onesnaževanju med zaposlenimi in uporabniki. Ker lahko z digitalnim čiščenjem podaljšamo življenjsko dobo elektronskih naprav, znižamo stroške skladiščenja podatkov na strežnikih ter izboljšamo svoje procese in pridobimo na učinkovitosti.

Kaj točno čistimo?

Obseg digitalne čistilne akcije določite glede na relevantnost za vašo organizacijo: strežniki, telefoni, računalniki, storitve v oblaku, e-poštni predali, družbena omrežja. Digitalni odpadki so lahko vse od nesmiselnih kopij datotek, do pozabljenih varnostnih kopij in evidenc strank, ki jih za vsak slučaj vodite že leta. Digitalni odtis se poveča s pošiljanjem e-mailov, nepravilno uporabo virtualnih delovnih prostorov, sprotnim varnostnim kopiranjem velikih datotek na strežnikih, dolgimi sestanki s predvajanjem videoposnetkov itd. Naredite pregled nad tem, kaj je ključnega pomena za vašo organizacijo, katere evidence morate zakonsko obvezno voditi in ocenite učinkovitosti vaših digitalnih postopkov.

Koga vse vključimo?

 • pristojne IT strokovnjake
 • vse zaposlene, ki se jih čiščenje dotika in njihove vodje
 • komunikatorje
 • pooblaščence za varstvo osebnih podatkov
 • Ekologe brez meja, ki bomo vaše dosežke kumulativno poročali organizatorjem svetovne čistilne akcije, lahko pa vam tudi pomagamo pri procesu

Kako organiziramo digitalno čiščenje?

Akcijo lahko organizirate v organizaciji (vsak na svojem delovnem mestu ali v skupnih prostorih) ali na daljavo, prek videokonference. Lahko organizirate tudi tekmovanje med posameznimi oddelki.

Izmerite učinek in nam do 30. marca na info@ocistimo.si sporočite, koliko podatkov ste izbrisali ter koliko oseb je v čiščenju sodelovalo. 

Zanima nas več!

 • Omejite nastajanje digitalnih odpadkov tudi v prihodnje: Avtomatizirajte brisanje zastarelih datotek, organizirajte virtualni delovni prostor čimbolj učinkovito.
 • Delite svoje dosežke: komunicirajte, koliko zaposlenih je sodelovalo pri čiščenju in koliko GB digitalnih odpadkov ste počistili, da bodo skupni dosežki v navdih vsem sodelujočim! K sodelovanju lahko povabite tudi vaše poslovne partnerje, stranke in sledilce na družbenih omrežjih. Ob objavi označite profile: FB: @ekologibrezmeja  @worldcleanupday.global, IG: @ekologibrezmeja @worldcleanupday.global, TW: @ekologibrezmeja @letsdoitworld
 • Izobrazite zaposlene o digitalnem onesnaževanju: Če želite svoje zaposlene še dodatno motivirati in jim predstaviti ozadje problematike na predavanju ali delavnici - pocukajte nas za rokav, z veseljem priskočimo na pomoč, tako pri temi digitalnih odpadkov kot kateri drugi temi.