Objavljeno dne

Akcij, kakršni sta bili Očistimo Slovenijo v enem dnevu! in Očistimo Slovenijo 2012, je po svetu z vsakim dnevom več. Želja in klic po spremembi odmevata vedno glasneje.

 

Tudi v Kamerunu, ki je v akcijo vključil kar 1. 522.000 ljudi, zbrali pa so več kot 24.000 ton odpadkov. Kanado je na dvodnevnem dogodku, ki je povezal 25.000 prebivalcev, zastopala provinca Nova Škotska.  V San Franciscu so prvo od napovedanih akcij izpeljali 8. in 9. junija, naslednje se bodo lotili 14. julija. Tajci so na območju Bang Chang s skupnimi močmi očistili približno kilometer obalnega pasu. Tudi v zahodnoafriški republiki Benin potem, ko so lokalne oblasti uspeli pritegniti k sodelovanju, že imajo svoja letošnja okoljska dneva, to bosta 17. in 25. november. 

V barvi nogometnega igrišča

Okoljsko akcijo so pognali tudi na Cipru, kjer bodo čistili 29. septembra letos. V Rusiji so junija priredili konferenco, ki je začela uradne priprave na tamkajšnji dan za odstranjevanje odpadkov, 15. september, in poudarili, da si želijo aktivirati vsaj 10 odstotkov populacije.  Da bi se kar najbolj opaženi vključili v kampanjo Let's Do It World, so Grki, ki so čistili že 29. aprila letos, v širšo promocijo vključili tudi nogometno reprezentančno vrsto, ki te dni svoje moči meri na Evropskem prvenstvu.

Aktivno leto 2012

V Belgiji, na Nizozemskem, v Franciji in Nemčiji bodo čistili 21. in 22. septembra, zato so 21. junija po več mesecih priprav projekt Keep it Clean Day, kakor ga imenujejo, predstavili na tiskovni konferenci

nizozemski_simbol

World of Litter (svet iz smeti) na Nizozemskem opozarja ljudi na akcijo in spodbuja k razmišljanju  (vir, When in Amsterdam) 

1. avgusta bodo čistili v Keniji. V Nigeriji so se zbrali 23. junija, istega dne je potekala tudi akcija v Azerbajdžanu, 1. julij 2012 pa bo v znamenju okoljsko ozaveščenih prebivalcev Malezije in stanujočih v brazilski državi Maranhão.  V deželi karnevalskega plesa, Braziliji, so letos že čistili: v São Paulu 27. maja, 5.6. v mestih Rio de Janeiro, Guarulhos, Salvador, Belém, Porto Alegre in Curitiba, na območju Belo Horizonte so si za manjše onesnaženje prizadevali 17. junija, akcijo pa bodo po dosedanjih napovedih po vsej državi nadaljevali tudi julija, avgusta in oktobra.  

rio3

Rio de Janeiro je letos prizorišče globalne konference o okolju (foto: Let's Do It World!)

Rio +20

Prav Rio De Janeiro je v teh dneh, med 20. in 22. junijem, prizorišče Konference Združenih narodov o trajnostnem razvoju Rio +20, globalnega soočenja najvišjih državnih vrhov z aktualnimi družbenimi, ekonomskimi in okoljskimi izzivi. Izvorni dogodek, od tod tudi njegovo aktualno ime, se je zgodil že leta 1992, ko je v istem mestu več kot 150 svetovnih voditeljev razpravljalo o podnebnih spremembah in strategijah za prihodnost. V središču tokratnega srečanja so zelena ekonomija, zmanjševanje revščine in vzpostavitev institucionalnih okvirjev za trajnostni razvoj. Po besedah evropskega komisarja Janeza Potočnika, ki na konferenci vodi pogajalsko skupino, ki zastopa stališča Evropske unije, je potrebno spremeniti načine gospodarske rasti, ki ne sme več temeljiti na obremenjevanju okolja, si za cilj izbrati rast ob trajnostno naravnani izrabi virov, obenem pa preiti k enakopravnemu družbenemu razvoju ter varni preskrbi s hrano. Ob zaključku poglobljenih strokovnih razprav vsekakor upamo na globalne premike, ki bodo za dobro človeka vidno učinkovitejši od dejanskih izidov konference pred dvema desetletjema. Čas je. 

foto_rio1

Čistilna akcija v Riu med plažama Copacabana in Ibanema (foto: Let's Do It World!)

Vsi smo povezani

Dogodka so se udeležili tudi člani gibanja Let's Do It World, ki so 19. 6. 2012 po zgledu, ki je od leta 2008 do danes angažiral že 94 držav, organizirali čistilno akcijo. Potekala je med dvema najbolj opevanima plažama na svetu, Copacabano in Ipanemo. Organizatorji so našteli 120 udeležencev iz 15 držav, pot jih je vodila od Parque Garota na plažo Arpoador, Diabo in v bližnjo okolico, potapljači pa so čistili tudi dno Atlantika. Po koncu akcije so zbrane odpadke združili v jasno sporočilo svetu: če želimo rešiti ta planet in ubežati pred nepopravljivimi posledicami, potrebujemo globalne akterje in predvsem medsebojno sodelovanje. 

Foto_rio

these shoes were made for walking ... (foto: Let's Do It World!)

Dejanja, ne le besede

Tudi izkušeni okoljski aktivist in svetovalec s področja trajnostnega razvoja, Glenn Suba, vodja projekta v Braziliji, pravi, da moramo ljudje preprosto razširiti svoje gledišče. »Vse je povezano. Vsaka akcija, pa tudi njena odsotnost, prinese učinek.  Vse, kar počenjamo na kopnem, pušča posledice tudi v vodnih ekosistemih, pa naj bodo to enormne količine plastike, strupene kemikalije ali izpušni plini. Začeti moramo manj govoriti in v večji meri predvsem delovati!« Čiščenja med Copacabano in Ipanemo se je udeležil tudi uradni gostitelj dogodka Oskar Metsavaht, sicer ustanovitelj in lastnik brazilske modne  znamke  Osklen, soudeleženec in na uradnem sprejemu estonskega konzulata v Riu de Janeiru pa je bil tudi Rainer Nõlvak, idejni vodja gibanja LDWI. Ta je pred začetkom konference Rio +20 poudaril: »Spremljevalno čistilno akcijo organiziramo zato, ker bi svetovne voditelje radi ponovno opozorili, da globalna problematika ne pozna meja in da resnične spremembe, ki vključujejo vse živeče in delujoče skupnosti tega planeta, potrebujemo že v tem trenutku.«

rio4

 Urmas Paet, Oskar Metsavaht, Rainer Nõlvak, Glenn Suba (foto: Let's Do It World!)

Praznovanje odgovornosti

Krovna organizacijska skupina globalne pobude Let's Do It World, ki uspešno premika meje zavesti sodobnega, tudi v naravo zagledanega človeka, je nedavno prejela nova finančna sredstva estonskega ministrstva za okolje, kar bo ožji organizacijski ekipi iz Talina omogočilo nadaljnjo širitev globalne kampanje, ji pomagalo ob prirejanju proaktivnih srečanj na različnih koncih sveta in ne nazadnje doprineslo tudi k nadgradnji svetovnega registra odpadkov. Estonska ekipa bo letos naštela že 5 let od začetka svojega delovanja in ob tej priložnosti bo 25. in 26. avgusta letos priredila praznovanje za vse podpornike in sodelujoče udeležence, ki so se širom sveta lotili divjih odlagališč. Vse dobro, zeleno in pogumno še naprej!

 

Več fotografij najdete na FB strani gibanja Let's Do It World!

); ; .'''+x[0]+'>');

.