Avtor: Katja Sreš, dne 16. march 2024, 17:03

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 16. marec 2024 - Na globalni dan digitalnega čiščenja, ki ga obeležujemo danes, se zaključuje tudi akcija Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov. Na pobudo Ekologov brez meja in o28 komunikacijske skupine se je odzvalo 1288 posameznikov, ki so iz svojih digitalnih naprav izbrisali 26 tisoč GB podatkov, kar predstavlja 5 ton prihranka izpustov toplogrednih plinov.

26 tisoč izbrisanih GB podatkov pomeni prihranek energije, ki bi jo porabili za 29,278 prevoženih kilometrov ali pridelavo 7.472 litrov mleka. Ekologi brez meja ocenjujejo, da gre za dober začetek akcije, na katerem lahko skupaj z o28 komunikacijsko skupino gradijo v naslednjih letih.

“Ponovno smo pokazali, da skupaj hitreje premikamo meje in da čisto vsak bajt šteje. Potrebnega je še veliko ozaveščanja o problematiki, zato se že veselimo nadaljevanja prizadevanj za bolj zelene digitalne navade,” je rezultate povzela predsednica društva Ekologi brez meja, Katja Sreš. Do naslednje izvedbe bodo Ekologi brez meja krepili kompetence posameznikov na področju trajnostnih digitalnih navad, posvetili pa se bodo tudi dolgoročnim sistemskim spremembam v podjetjih, ki so v akcijo aktivno vključena. Posameznike še naprej pozivajo k čiščenju, sporočeni rezultati pa bodo upoštevani ob naslednjem globalnem dnevu čiščenja, ki bo potekal 15. marca 2025. 

Izvedbo letošnje akcije so podprla podjetja Zavarovalna skupina Sava, GEN-I, A1, Loterija Slovenije, Genis, Ljubljanske mlekarne, HOFER in SPAR Slovenija. Za vizualno podobo akcije je poskrbela agencija bold.group. Akcijo podpira tudi Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ministrica dr. Stojmenova Duh pa je ob tem izpostavila: “Digitalnih odpadkov se gotovo ne bomo znebili čez noč, a pomembno je, da smo z njihovim odstranjevanjem začeli danes.”