Avtor: Martin Kastelic, dne 22. september 2011, 10:09

Okoljevarstveniki in morski biologi iz Francije in Belgije so letos poleti analizirali vzorce, ki so jih vzeli s sredozemskih obal v Franciji ter na severu Italije in Španije. Po prvih ocenah plava v Sredozemskem morju okoli 250 milijard mikroskopsko majhnih plastičnih delcev, ki ogrožajo prehranjevalno verigo.Kot pravi Francois Galgani s Francoskega inštituta za raziskovanje morja (IFREMER), naj bi vsak mikroodpadek tehtal v povprečju komaj 1,8 miligrama, če se pa vse skupaj sešteje, pa se dobi skoraj 500 ton majhnih plastičnih odpadkov za vse Sredozemlje, saj je približno 90 % preučevanih vzorcev imelo tako sestavo.

Plastični delci predstavljajo veliko nevarnost za morska bitja, saj se pomešajo s planktonom, ki ga pojedo manjše ribe, te pa so nato hrana večjim ribam, veliko teh rib pa se na koncu znajde tudi na naših krožnikih, plastika pa prav tako škoduje tudi drugim morskim živalim.

Letos bodo znanstveniki vzeli vzorce še iz voda v bližini Gibraltarja, Maroka, Alžirije, Tunizije, Sardinije in juga Italije. Francoski in belgijski znanstveniki bodo marca letos objavili bolj podrobno poročilo.