Avtor: Barbara Kirn, dne 6. june 2022, 08:06

Lani smo ga obeležili prvič, pa so aktivnosti potekale že v 77 državah po vsem svetu, prek družbenih omrežij smo dosegli 168 milijonov ljudi, ocenjen doseg prek medijskih objav pa je prek milijarde! Verjamemo, da bo letošnji drugi Dan rinfuze še množičnejši.

Zakaj bi se sploh pridružili akciji? Ker s sodelovanjem …

  • ZMANJŠATE KOLIČINO PLASTIČNIH ODPADKOV: S ponovno uporabo pomagate preprečiti onesnaževanje s plastiko pri izvoru. Saj vsak dan beremo nove grozljive statistike na to temo, kajne?
  • PRISPEVATE SVOJ DELČEK PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM: Proizvodnja plastike in sežiganje plastičnih odpadkov po ocenah po vsem svetu povzročita približno 400 milijonov ton CO2 na leto. 
  • PRIHRANITE DENAR: V Sloveniji imamo k sreči večinoma pitno vodo, zato potrebe po plastenkah res ni: poiščite pitnike na poti! Je v vaši bližini tudi kakšno podjetje, ki ponuja popuste ob izbiri ponovne uporabe?
  • SKRBITE ZA SVOJE ZDRAVJE: V naših telesih je zaskrbljujoče veliko strupenih kemikalij, ki so sestavni del plastične embalaže. Med njimi so tudi ftalati in fenoli, ki so povezani z rakavimi obolenji in srčno-žilnimi boleznimi ter vplivajo na reproduktivni in imunski sistem.

Kako lahko sodelujete?

  • 16. junij je dan, ko smo še posebej “tečni” glede uporabe embalaže za ponovno polnjenje. Dan, ko vse spodbujamo k temu, da poklikate na naš zemljevid trgovin brez embalaže na portalu za ponovno uporabo Manj je več (ki smo ga mimogrede pred kratkim prenovili) in vsaj kakšen izdelek kupite brez embalaže oziroma v povratni embalaži. Sadje in zelenjavo na tržnici, kavo za na pot v lastnem lončku, jogurt od lokalnega kmeta v povratni steklenici, detergent za perilo na točilnem aparatu, čaj v bližnji čajnici. Tako smo lani nakupovali tudi Ekologi brez meja
  • Četudi tiste prave trgovine brez embalaže ni v vaši bližini, je v Sloveniji več kot 120 trgovin, kjer lahko na rinfuzo kupite vsaj kakšen izdelek, kar nekaj izdelkov na rinfuzo pa prodajajo tudi večji trgovci. Mednarodna različica našega portala je aplikacija Refill app, ki se poleg zero waste trgovin bohoti še z lokacijami pitnikov in gostinskih obratov, ki podpirajo rinfuzo in kjer ni težav, če pridete po malico z lastno embalažo ali po kavo z lončkom za večkratno uporabo. 10 enostavnih idej, kako začeti, najdete tukaj, veliko uporabnih idej za preprečevanje nastajanja plastičnih odpadkov smo zbrali tudi v naši knjižnici uporabnih vsebin.
  • Sodelujte pri gibanju in delite svoj nakup brez embalaže na družbenih omrežjih s ključnikoma #WorldRefillDay in #DanRinfuze.
  • Tako kot slovenski predstavniki v evropskem parlamentu lahko tudi vi podprete evropski poziv za več ponovne uporabe #WeChooseReuse. 
  • Sicer bodo pozive prejeli tudi z naše strani, a množičnost šteje: spodbudite gostince in trgovce, da nam vsem skupaj pomagajo zmanjšati plastični odtis. Prijazni pogovori in digitalna sporočila preverjeno premikajo meje! Ker je eden izmed pomembnih predpogojev uspešne ponovne uporabe kavcijski sistem, vas vabimo, da nagovorite s sporočili kolegov iz Eko kroga