Plastika je najbolj viden, jasen in problematičen pokazatelj naših težav z odpadki. Zato se Ekologi brez meja s tem ukvarjamo vsakodnevno - v sklopu projektov, kot je bil Plastika naša vsakdanja, sodelovanjem v globalnih mrežah in stalnim ozaveščanjem o alternativah. V letu 2021 smo najbolj zaposleni s projektom skupnostne znanosti Pirati plastike in evropsko kampanjo #WeChooseReuse.

Uporabna gradiva

  • Knjižnica uporabnih vsebin in idej za preprečevanje nastajanja plastičnih odpadkov
  • Navodila za popis blagovnih znamk (plastičnih) odpadkov
  • Analiza embalaže 67 najpogostejših izdelkov, ki pristanejo v slovenskih nakupovalnih košaricah
  • FAQ: prepovedani plastični izdelki za enkratno uporabo

Vpliv plastike na naše zdravje

Konec leta 2020 smo Ekologi brez meja sodelovali v zanimivem evropskem projektu Plastics in the spotlight, v sklopu katerega smo skupaj s partnerji in strokovnjaki raziskovali prisotnost kemikalij v naših telesih, ki so pogosto uporabljene v plastični embalaži za enkratno uporabo.  Med njimi so tudi ftalati in fenoli, ki so povezani z rakavimi obolenji in srčno-žilnimi boleznimi ter vplivajo na reproduktivni in imunski sistem. Izmed 28 analiziranih kemikalij so jih v vzorcih v povprečju našli 20,5, od tega najmanj 18 in največ 23 v posameznem vzorcu. Raziskovalci poudarjajo, da nas morajo rezultati skrbeti predvsem zaradi generalne izpostavljenosti celotne populacije, saj varnih mejnih vrednosti ni. Več o odkritjih smo zbrali tukaj.

Vpliv plastike na naše vode

Skupaj z mladimi iz Slovenije, Nemčije in Portugalske v času tria predsedovanja Svetu EU raziskujemo onesnaženost naših rek z (mikro)plastiko. Pirati plastike je projekt skupnostne znanosti, ki ga vodi Morska biološka postaja Piran Nacionalnega inštituta za biologijo in v katerem sodeluje 100 slovenskih šol, Ekologi brez meja pa skrbimo za komunikacijsko podporo.

Kako lahko ukrepamo?

  • Ugotovimo izvor onesnaževanja in zahtevajmo prevzemanje odgovornosti: pri tem nam pomaga najpomembnejše orodje pritiska na proizvajalce, to je popis blagovnih znamk odpadkov. Vabljeni, da se nam pridružite pri globalni pobudi skupnostne znanosti in prispevate ključne podatke za ukrepanje. Navodila za sodelovanje, ki je primerno tako za družine, šolske skupine, kot tudi podjetja, so na voljo tukaj.
  • Zahtevajmo več ponovne uporabe: trenutno je aktualna evropska kampanja #WeChooseReuse, ki prek spletnih podpisov zbira podporo posameznikov, NVO, lokalnih skupnosti in podjetij.
  • Odločajmo se za nakupe s čim manj (plastične) embalaže: na zemljevidu zero waste trgovin Manj je več smo zbrali okolju in ljudem prijazne alternative.
  • Izogibajmo se izdelkom za enkratno uporabo: posegajmo po trajnih in okolju prijaznih izdelkih.
  • Zmanjšamo plastični odtis naših podjetij: pri tem vam Ekologi brez meja z veseljem pomagamo, za motivacijski začetek vpeljave ukrepov pa priporočamo katero od naših zanimivih predavanj, ki jih lahko tudi individualiziramo.

Aktualne novice

Article intro image

Iz Strunjana do Barbadosa - očistimo svet v enem dnevu

6. september 2023
Tretja sobota v septembru je že leta posvečena čiščenju obal. Tudi letos bo v Sloveniji 16. septembra potekala akcija Čista obala, ki se ji seveda pridružujemo tudi Ekologi brez meja. Medtem ko se v Sloveniji na ta dan posvečamo odpadkom ob in v vodi, pa po večini držav našega… Preberi več
Article intro image

Komu se je utrgalo?

11. august 2023
Zgodilo se je pričakovano. Na družbenih omrežjih je še več nejevolje, za kar so tokrat krivi plastični zamaški oz. bolje rečeno proizvajalci, ki so poskrbeli, da se jih zlahka več ne da odstraniti. Marsikomu se to zdi krivica, saj omejuje možnosti za humanitarnost, po drugi… Preberi več