Ob letošnjem dnevu okolja smo za vas (i)zbrali najbolj koristne vsebine, ki vam bodo od besed pomagale k dejanjem preprečevanja nastajanja plastičnih odpadkov. Plastiki in embalaži se v duhu letošnje rdeče niti obnove ekosistemov posvečamo iz več razlogov:

  • Ugotovitve projekta Plastika naša vsakdanja kažejo, da se dejanska stopnja recikliranja plastične embalaže v Sloveniji giblje le okrog 33 % in ne okrog 60 %, kot je razbrati iz uradnih evidenc. Na globalni ravni so podatki še manj optimistični, saj smo do danes reciklirali manj kot 10 % vse proizvedene plastike.
  • Ena tretjina plastike, ki naj bi jo v EU reciklirali, je dejansko poslana na drugi konec sveta.
  • 16. junija vam bomo predstavili prvi mednarodni Dan rinfuze, dan, ko še dodatno težimo s spodbujanjem uporabe trajne embalaže z možnostjo ponovnega polnjenja.
  • Rešitve so tu, poznamo jih in delujejo. Spoznajte in udejanite jih skupaj z nami.

Vsebine v nadaljevanju so primarno sicer namenjene posameznikom, z veseljem pa pri preprečevanju nastajanja (plastičnih) odpadkov svetujemo tudi podjetjem, lokalnim skupnostim in vsem drugim deležnikom. Priznajmo si, težave s plastiko imamo vsi!

E-novičniki

Kovačeva kobila seveda ne more biti bosa, zato vas vabimo k prijavi na naše mesečne Čist-e-novice, ki so okrog skrbno izbrane rdeče niti (pogosto je ta prav plastika) stkane iz gostujočih kolumn, domačega in tujega dogajanja na področju odpadkov ter podajajo zanimiva izhodišča za nadaljnje raziskovanje. 

Ekologi brez meja večino tujega plastičnega dogajanja zaužijemo v tedenskih porcijah “Plastic Pollution Newsletter: Into the Plasticene”. Večji poudarek na dogajanju čez lužo prinaša “Plastic Pollution Coallition Newsletter”, poleg tega pa tudi kar precej koristnih vsebin, ki jih bomo obdelali v nadaljevanju. 

Bolj kot problematiki pa se Upstream novičnik posveča rešitvam plastičnega onesnaževanja, ki jih vidi predvsem v ponovni uporabi. 

Webinarji

Globalna mreža več kot 1200 organizacij iz 75 držav, Plastic Pollution Coallition, je zaslužna tudi za serijo zanimivih webinarjev, ki se plastike pogosto lotevajo ‘čezsektorsko’ - če vas zanima, kako je plastika povezana z odpadki v vesolju, tekstilom in našim zdravjem, je to prava stvar za vas.

Podcasti

Tudi pri portalu Upstream se predstavitve vsebin lotevajo prek različnih kanalov - poleg novičnika je to tudi The Indisposable podkast, ki v 50 epizodah predstavlja rešitve za plastično onesnaževanje in junake ponovne uporabe. 

Aplikacije

Prva na seznamu, ki bo prišla prav predvsem ob Dnevu rinfuze, je zagotovo Refill aplikacija z informacijami o lokacijah zero waste trgovin, pitnikov ter restavracij in kavarn, ki sprejemajo embalažo za večkratno uporabo. Najboljše pa je, da vam bo aplikacija koristila tako doma kot na počitnicah.

Priznajmo si, večinoma nimamo pojma, koliko odpadkov pridelamo, kaj šele ločeno po različnih vrstah. Nevedenje nam pomaga razbliniti aplikacija My Plastic Diary, ki je namenjena beleženju količin proizvedenih plastičnih odpadkov. Nam se zdi to tudi zanimiva aktivnost za ozaveščanje in angažiranje mladih! Če vam različne vrste odpadkov delajo preglavice pri pravilnem odlaganju, vam je lahko v pomoč naša spletna aplikacija Ločevalnik.

Ko vemo, koliko odpadkov proizvedemo, pa se lahko lotimo še preračuna našega okoljskega odtisa in iskanja alternativ, pri čemer nam bo na pomoč priskočila aplikacija My Little Plastic Footprint

Ko smo o(d)pravili z vidnimi odpadki, pa se lahko lotimo še tistih nevidnih, v tem primeru mikroplastike, ki se pogosto namerno ali ne skriva v naših kozmetičnih izdelkih. Pred nakupom novih izdelkov tako priporočamo skeniranje sestavin z aplikacijo Beat the Microbead, ki vam prikaže, ali izdelek vsebuje mikroplastiko ali ne. Poleg tega pa spodbuja še skupnostno znanost, saj je mogoče oddati podatke za izdelke, ki še niso na enotnem seznamu. 

To-do 

  • Prispevajte informacije: Ekologi brez meja smo že leta 2017 vzpostavili portal Manj je več, ki nas s konkretnimi informacijami spodbuja k ponovni uporabi, izmenjavam, izposoji in nakupovanju brez embalaže. Vabljeni k brezplačnemu vnosu novih lokacij, ki še niso prišle na naš radar. 
  • Prispevajte informacije: Ker smo močno vpeti v evropsko in globalno dogajanje, razpolagamo s širokim naborom informacij, znanj in podatkov, ki jih globalni skupnosti seveda delimo tudi sami. Ob letošnjem Dnevu rinfuze smo tako v Refill aplikacijo prispevali informacije iz portala Manj je več. Lokalnih dobrih praks je zagotovo še veliko, zato vabljeni, da aplikacijo prenesete in vnesete podatke o pitnikih, mlekomatih, kavarnah, ki omogočajo uporabo lastnih trajnih lončkov itd. 
  • Podprite zaveze in peticije: Trenutno je na ravni EU aktualna kampanja We Choose Reuse, ki si prizadeva za več ponovne uporabe. Prispevajte svoj podpis, da bo evropske odločevalce dosegel čim bolj glasen poziv!
  • Odpravite se na teren: Na sprehod se odpravite z vrečkami. Ne boste verjeli, a zagotovo vam bodo pot prekrižali odpadki! Poberite jih, popišite informacije o blagovnih znamkah in jih pravilno ločeno odložite. Lahko pa za en dan postanete Pirati plastike in se spoznate z mikro in makroplastiko na rečnih brežinah. Podrobna navodila različnih aktivnosti boste našli na spletni strani projekta, ki nagovarja predvsem otroke in mlade.  
  • Stopite na prste odgovornim: Nič se ne zgodi samo od sebe, že en mail, klic ali sporočilo na družbenih omrežjih imajo lahko velik vpliv. Pri tem seveda govorimo o proizvajalcih in trgovcih. Pozovite jih k spremembam. Več kot nas bo, hitreje jih bomo dosegli.  

Skupni imenovalec večine tujih virov je razpršenost kanalov - novičnike spremljajo podcasti ali webinarji, včasih pa so vse te informacije skompresirane še v obliki mobilnih aplikacij. Ekologi brez meja novičnik, ki ga prebira več kot deset tisoč posameznikov, že imamo. Je morda čas za kakšno nadgradnjo? Veseli bomo vaših mnenj in predlogov.