Avtor: Katja Sreš, dne 12. october 2022, 08:10

sporočilo za javnost

Predstavniki gibanja Break Free From Plastic bodo danes podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu in evropski poslanki Fréderique Riesas predali več kot 100 tisoč podpisanih zavez za spodbujanje praks ponovne uporabe. V kampanji #WeChooseReuse so sodelovali tudi slovenski predstavniki gibanja, Ekologi brez meja, ki so k podpori v preteklem letu povabili posameznike, podjetja, občine in odločevalce. 

Namen vseevropske kampanje je zahteva za sprejem zakonodaje, ki podpira sisteme ponovne uporabe za zmanjšanje porabe virov, odpadkov in onesnaževanja. 100.875 posameznikov, 165 nevladnih organizacij, 295 podjetij in 34 občin je podpisalo zavezo #WeChooseReuse, kar daje jasen signal, da mora politika EU zadovoljiti naraščajoče povpraševanje po sistemih ponovne uporabe po vsej Evropi. 

Skoraj vsi sektorji so odvisni od embalaže za enkratno uporabo, pri čemer je plastika eden glavnih embalažnih materialov. Proizvodnja embalaže in odpadne embalaže je v zadnjih dvajsetih letih vztrajno rasla in leta 2018 je v Evropi nastalo rekordnih 174 kg odpadne embalaže na osebo. Podpisniki kampanje #WeChooseReuse tako pozivajo nacionalne in evropske odločevalce k uskladitvi vrst embalaž, razširitvi sistemov za ponovno polnjenje in ponovno uporabo, kot so kavcijski sistemi, in omejitvi uporabe nekaterih embalaž za enkratno uporabo, zlasti tam, kjer so izdelki za večkratno uporabo možni.

Predaja podpisov prihaja v času težko pričakovane revizije Direktive o embalaži in odpadni embalaži (PPWD). Člani gibanja Break Free From Plastic se zavzemajo za pravični prehod na sisteme ponovne uporabe embalaže v PPWD, zavezujoče cilje, ekonomske spodbude ter podporo za ponovno uporabo in polnjenje. K sprejetju ciljev za ponovno uporabo na ravni EU so v začetku leta pozvale tudi Avstrija, Danska, Luksemburg, Nizozemska in Švedska.

»Uničujoči učinki odvisnosti od plastike in embalaže za enkratno uporabo so očitni – vendar so tudi rešitve. Ujemajo se z dvema ključnima besedama: zmanjšanje in ponovna uporaba,« je povedala Justine Maillot, koordinatorka politik združenja Rethink Plastic. »S prihajajočo revizijo glavne zakonodaje o embalaži ima EU priložnost, da odpravi prekomerno embalažo in sisteme ponovne uporabe spremeni v novo normo za embalažo. Učinkoviti sistemi ponovne uporabe po vsej Evropi bi močno zmanjšali porabo virov, odpadno embalažo in onesnaževanje, hkrati pa bi prispevali k zmanjšanju porabe nafte in plina. Vendar pa lahko takšni sistemi zacvetijo le, če EU in vlade EU sprejmejo ukrepe, ki bodo omogočili ponovno uporabo in ustvarili zaupanje za gradnjo infrastrukture za ponovno uporabo po vsej Evropi.«

Revizija Direktive bo poleg tega postavila temelje podjetjem in mestom, ki so bili močni zagovorniki kampanje #WeChooseReuse, da okrepijo izvajanje sistemov za večkratno uporabo in zmanjšajo odvisnost od embalaže za enkratno uporabo. Tako ne čudi, da so med slovenskimi podpisniki tudi občine na poti do družbe brez odpadkov (Vrhnika, Žalec, Bled, Gorje, Slovenske Konjice), na evropski ravni pa še evroposlanci (Joveva, Brglez, Nemec, Grošelj in Bogovič).


Dodatne informacije: