Objavljeno dne 9. september 2013, 09:09

V soboto 21. septembra bo po celem svetu potekal Mednarodni dan čiščenja obal in obrežij. Gre za dogodek s skoraj 30-letno tradicijo, ki ga vsako leto organizira Ocean Conservancy s partnerji po več kot stotih državah. Ne gre le za čistilno akcijo, saj se sproti zbira tudi edinstvene podatke o vrsti in številčnosti odpadkov. Med njimi še vedno prevladujejo cigaretni ogorki in različne vrste embalaže. Velik del odpadkov pa predstavljajo tudi plastenke in steklenice, a ne zaradi pošiljanja sporočil na daljavo...

 

 

Deset najbolj pogostih odpadkov najdenih na morskih obalah (foto: Ocean Conservancy)

 

 

Ti podatki kažejo, da smo za večino odvrženih ali naplavljenih smeti krivi obiskovalci. Seveda prihaja tudi do večjih izpustov kot so razlitja nafte ali nesreče tovornih ladij, a na te kot posamezniki težko vplivamo, morje pa še manj.

 

 

 

 

Tudi v Sloveniji ima akcija tradicijo, saj je potekala že petkrat. Vsako leto jo organizira društvo Eco Vitae pod imenom Čista obala. Letos ni nič drugače, smo se jim pa med drugimi pridružili tudi Ekologi brez meja in prevzeli eno od petih obalnih območij.

 

Tako ste vsi lepo vabljeni, da se nam 21. septembra 2013 ob 9.45 uri pridružite pred zdraviliščem na Debelem Rtiču. Razdelili se bomo v skupine in prečesali bližnjo obalo. Vsa navodila in vrečke boste dobili tam, prosimo vas le, da prinesete svoje rokavice in obilico dobre volje. Če sporočite morebitno udeležbo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , bomo pa še toliko bolj veseli.

 

Akcija bo potekala predvidoma do 13. ure, zaključila pa se bo s pogostitvijo udeležencev v Placu pod Belvederjem ob 14. uri.


Dogodek ni le košček mednarodnega dneva čiščenja obal, ampak je tudi del projekta Marlisco in pred kratkim začete iniciative Let's do it Mediterranean. V okviru slednje bodo maja naslednje leto po celem Mediteranu s podporo fundacije Anna Lindh potekali ozaveščevalni dogodki in čistilne akcije. Kaj pa pri nas? Ekologi brez meja imamo spet nekaj za bregom...

 

Piše: Jaka Kranjc