Objavila Anja Žontar in Anja Jakše, dne 8. august 2015, 10:08

O nas

Smo študentje 2. letnika višješolskega izobraževanja na BC Naklo, smer naravovarstvo. V sklopu študija smo dolžni izvesti praktično izobraževanje in mi smo se odločili naš čas nameniti izobraževanju oz. ozaveščanju o invazivnih tujerodnih vrstah in odstranjevanju le teh. Za odstranjevanje smo se osredotočili predvsem na žlezavo nedotiko. Do sedaj smo izvedli že več izobraževanj, kjer opozarjamo na škodljive vplive invazivnih tujerodnih vrst in učimo prepoznavati nekaj najpogostejših invazivk v naših krajih. Ozaveščali smo učence v OŠ Franceta Prešerna, dijake na BC Naklo, krajane KS Predoslje in prebivalce v domu starejših občanov Preddvor ter v podružnici Naklo.

O žlezavi nedotiki

Žlezava nedotika je do dva metra visoka enoletnica z golim, votlim steblom. Cvetovi rastline so veliki do 4 centimetre in imajo značilno rožnato barvo. Listi so nasprotno nameščeni z žleznimi laski na peclju. Ime rodu izhaja iz dejstva, da se zreli plodovi od dotiku eksplozivno razprejo in izvržejo semena, tudi do 7 metrov daleč. To je razlog, da se invazivna žlezava nedotika lahko hitro širi.

žlezava nedotika

Žlezava nedotika (foto: študenti BC Naklo)

Odstranjevanje rastline ni zahtevno saj jo z rokami izpulimo (pogosto raste namreč ob vodi). Žlezavo nedotiko odstranjujemo pred semenejem, saj je odstranjevanje potem učinkovito. Pozorni moramo biti, da žlezavo nedotiko odstranimo s korenino in jo kompostiramo ter stanje komposta spremljamo in preprečimo, da bi se invazivna rastlina kamorkoli razširjala.

Akcija odstranjevanja žlezave nedotike

 

20. 6. 2015 zjutraj smo se zbrali pred gasilskim domom v vasi Suha, z namenom, da bomo odstranili žlezavo nedotiko iz potoka Belca in se opremljeni z rokavicami, vrečami in škornji odpravili na delo. Za rokavice, sendviče in vodo sta poskrbela KS Predoslje in BC Naklo.

Odstranjevanja se nas je udeležilo nas 5 študentov, ki smo odstranjevanje organizirali, kot del praktičnega izobraževanja na BC Naklo (Anja Jakše, Alenka Kejžar, Anja Žontar, Jernej Černe, Mitja Grunt) in še 12 osveščenih obiskovalcev, ki so se odzvali na naše vabilo, da se nam pridružijo.

invazivke odstranjevanje

Odstranjevanje žlezave nedotike (foto: študenti BC Naklo)

Domačini so bili zelo prijazni in so nas postregli s kavo, smo si pa želeli, da bi se jih kaj več udeležilo tudi samega odstranjevanja. Družina Šink nam je celo odstopila vrtno uto, kjer smo se okrepčali, s traktorjem pa so nam pomagali odvoziti odstranjene rastline iz vasi do zabojnika.

 

Z odstranjeno žlezavo nedotiko smo tako napolnili en cel zabojnik, pa vendar je to le kaplja v morje. Zabojnik je prispevala Komunala Kranj in nato poskrbela tudi za brezplačen odvoz in deponiranje.

invazivke zabojnik

Komunala Kranj je prispevala brezplačen zabojnik ter poskrbela za odvoz in deponiranje (foto: študenti BC Naklo)

Kljub slabemu vremenu smo uspešno odstranili žlezavo nedotiko ob potoku Belca v vasi Suha, še preden nas je popoldan močan naliv dokončno pregnal iz struge.

Več informacij o invazivkah boste našli v tem letaku

Pišeta: Anja Žontar in Anja Jakše