Objavljeno dne 11. june 2013, 10:06

Dolgo je veljalo zmotno prepričanje, da kozmetika ostaja na površini kože, zato v kozmetičnih preparatih najdemo tudi takšne sestavine, ki v prehrani nikoli ne bi bile dovoljene. Zavedanje, da je koža druga usta telesa, pa je iz dneva v dan večje. Če imate izkušnje z nikotinskimi, s kontracepcijskimi, z estrogenskimi ali morfijevimi obliži, veste, da sestavine iz obliža zelo učinkovito prehajajo v kri. Kemijo pa vpijajo tudi naše trepalnice, nohti in lasje, zato bodite pozorni, s čim jih hranite.

 

Konvencionalna kozmetika

Konvencionalni kozmetični izdelki so škodljivi za naše zdravje. Tako kot se naše telo čisti in iz kožnih por prehajajo toksini iz telesa, tako toksini prehajajo skozi kožo tudi v limfni sistem in nato v krvni obtok. To nam slabi imunski sistem in tako zbolimo. Predvidevam, da nobenemu od vas ne bi na kraj pameti padlo, da bi se šel kopati v bazen poln nafte. A vendar se vsak dan kopate v njem, če uporabljate sintetično kozmetiko. Vsebina deklaracij je na večini konvencionalnih kozmetičnih izdelkih težko razumljiva, saj so zapleteni kemični izrazi za navadnega smrtnika precej trd oreh, pogosto pa tudi sama sestava izdelka ni napisana berljivo. Če bi tam pisalo nafta, nam ''ne bi dišalo'', če pa piše Parafinum Liquidum, mineralno olje, Vaselinum in podobno, pa dobimo občutek, da jim lahko zaupamo. Pa jim res lahko?

 

Kozmetične industrije nihče ne nadzoruje. Z njo se ne ukvarja ne Ministrstvo za zdravje (ker ne gre za zdravila) in tudi ne Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (ker ne gre za prehrano). Ena izmed največjih industrij na svetu je to dosegla, ker je obljubila, da se bo nadzorovala sama. Ko so nevladne organizacije hotele videti, kako v resnici poteka ta nadzor, so ugotovile, da le za 11 % snovi, ki jih ta industrija uporablja, obstajajo neodvisni testi varnosti, za preostalih 89 % pa uporabniki ne vemo, kakšne procese povzročajo v našem telesu. Ko pa so nevladne organizacije dale laboratorijsko pregledati na tisoče kozmetičnih izdelkov, so v njih odkrili dolg seznam rakotvornih snovi in hormonskih motilcev in šele tako je javnost začela bolj pozorno spremljati, kaj se na tem področju dogaja.

 

Naravna kozmetika

Domača kozmetika (foto: iStockphoto)

 

Zdravju škodljivi dodatki v konvencionalni kozmetiki in njihov vpliv na zdravje

  • Konzervansi: Med njimi so posebno problematični parabeni, urea, metildibromo glutaronitril, kvarternij, triklosan in formaldehid. Vsi so več ali manj rakotvorni in že v majhnih količinah dražijo sluznice in lahko izzovejo alergije.
  • Surfaktanti: Površinsko aktivne snovi (detergenti) kot sta natrijev lavril / lavret sulfat in amonijev lavril sulfat, ki ju povezujemo s težavami s kožo, vključno s povečano občutljivostjo kože.
  • Petrokemikalije: Gre za naftne derivate kot npr. parafinum liquidum, petroleum, vaselinum, mineralno olje, tekoči parafin, butilen glikol, dietilen glikol, polietilen glikol (PEG), propilen glikol in dimetikon, ki se pridobiva tako, da se petrokemikaliji doda silikon. Koži preprečujejo normalno delovanje in izločanje toksinov.
  • Pospeševalci vpijanja:Te snovi so na deklaracijah pogosto označene kot PEG. Čeprav nekatere kemikalije niso dodane izdelkom, da bi povečevale vpijanje, vseeno delujejo tako. PEG snovi in PEG derivati kot emulgatorji združujejo vodo in maščobo, kožo naredijo prepustno in tako dopuščajo vnos snovi, ki sicer ne bi prišle v organizem.
  • Umetne dišave: Če na seznamu sestavin zagledate besedo parfum, se najprej prepričajte, če izvira iz eteričnih olj. V nasprotnem primeru gre namreč za umetne dišave, ki so najpogostejši razlog za alergijske reakcije. Gre za policiklične mošusne spojine, umetne dišave, ki se kopičijo v maščobnem tkivu in celo v materinem mleku ter obremenjujejo naša jetra. Znano je, da so z njimi onesnažene odplake, morja, posledično pa preidejo tudi v hrano. Njihova prisotnost je že dokazana v nekaterih vrstah rib.
  • Umetne barve: Vsa barvila, ki nam tako lepo pričarajo barvo breskev, jagod, limone v izdelkih, ali nam ponujajo neverjetno paleto barv za lase, so sintetičnega izvora na osnovi nafte, premoga in podobnih snovi.
  • Težke kovine: Nahajajo se v ličilih (predvsem svinec) kot so črtala za oči, šminke, maskare in druge barvice.
  • Kisline:Alfa hidroksinske in beta hidroskinske kisline je najti v izdelkih za piling, lifting ter odpravljanje gub ali aken, v losjonih, ki mladostno napnejo kožo, vlažilnih kremah, sredstvih za samoporjavitev in sredstvih za sončenje. Lahko povečajo občutljivost na UV žarke in tako podvojijo celične poškodbe.
  • Sintetični filtri v kremah za sončenje: Gre za najbolj nevarne snovi, saj škodujejo našemu hormonskemu sistemu (ščitnici, reproduktivnim organom, trebušni slinavki ipd.). V to skupino uvrščamo parabene in 6 najpogosteje uporabljenih UV filtrov v kremah za sončenje (npr. PABA in oktokrilen), ki povzročajo kožnega raka. Število melanomov se je povečevalo, ko je prišlo do množične uporabe sredstev za sončenje in povrh vsega ta sredstva ljudi spodbujajo k brezskrbnosti in pretiranemu izpostavljanju soncu. Kemični svetlobni zaščitni filtri pa se razkrojijo, ko pridejo v stik z UV svetlobo. Vsekakor je veliko bolje, da se odpravimo v senco ali kožo zaščitimo z oblačili in mineralno zaščito, kot pa da nanjo nanašamo kemične UV filtre.
  • DEA (dietanolamin), MEA (monoetanolamin) in TEA (trietanolamin): Z njihovo pomočjo dosežejo ustrezen pH v izdelkih in boljše povezovanje drugih sestavin, vendar nekateri raziskovalci opozarjajo, da lahko te snovi v izdelkih ustvarijo nitrozamine, ki so rakotvorni.
  • Nanodelci: Večina proizvajalcev jih sploh ne želi deklarirati. Danes vemo, da nanodelci prehajajo v organizem tudi skozi kožo.
  • Izvlečki iz placente oz. porodne posteljice: Proizvajalci jih skrijejo pod zapletena imena v seznamih sestavin (kolagen peptidi), nekateri pa jih kar odkrito natisnejo na embalažo.
  • Spermin iz semenske tekočine
  • Celularni izvlečki

 

Ob vsem naštetem se moramo zavedati, da večina izdelkov vsebuje zelo majhne količine toksičnih snovi, vendar lahko njihovo kopičenje z uporabo različnih izdelkov pripelje do popolnoma neraziskanega t.i. cocktail učinka, ki vzbuja vse več zaskrbljenosti. Še posebej morajo biti pri tem pozorne nosečnice in otroci.

 

Licila 

Ličila (foto: iStockphoto)

 

Naravna kozmetika in certifikati

Naravna kozmetika zaradi zgoraj napisanega postaja čedalje večji trend, vendar pa pozornost tudi tu ni odveč. Zaradi naraščajoče ponudbe in konkurence na tem področju smo kupci pod velikih vplivom marketinških spretnosti različnih ponudnikov kozmetike. Beseda NARAVNO ne pomeni nujno, da ste kupili 100 % naravni izdelek. Besedo ORGANIC, EKO ali BIO je lahko le del komercialnega imena in nič ne pove o kakovosti uporabljenih sestavin. Edini način, da res veste ali so sestavine pridelane brez kemije, je certifikat neodvisnih ustanov. Le za te izdelke 99 % zanesljivo vemo, da so zares brez sintetičnih snovi.

 

Certifikati za naravno in organsko kozmetiko v Evropi (še) niso zakonsko opredeljeni v kozmetični direktivi. Certifikati zagotavljajo določene standarde pri naravni in še strožje zahteve pri organski kozmetiki. Tako na trgu dobimo izdelke s certifikati BDIH, Soil Association, Eco Cert, Icea, NaTrue, Cosmebio in Cosmos, pa še kakšen se najde. Upoštevajte, da nekatere blagovne znamke certificirajo le posamezne izdelke, pod enako blagovno znamko pa prodajajo tudi izdelke, ki nimajo certifikata.

 

Včasih boste na izdelkih našli oznako ÖKO TEST. Da vas beseda ÖKO ne zavede, vam moramo povedati, da ÖKO TEST ni certifikat za 100 % naravno kozmetiko. Tudi ne zahteva, da so uporabljene sestavine ekološko pridelane. ÖKO TEST izdelke ocenjuje na osnovi tega, ali vsebujejo najspornejše snovi, kar je vsekakor dobro vodilo, ni pa zagotovilo, da ste dobili popolnoma naraven izdelek.

 

Britje

Britje (foto: iStockphoto)

 

Domača kozmetika

Popolnoma pa ne moremo zaupati nobeni deklaraciji na proizvodu, niti ne nobenemu certifikatu. Dejstvo je, da besede naravna kozmetika ne gre jemati preveč dobesedno oz. povedano drugače, zgolj z rastlino se nikoli ne boste mazali. Še najbližje osnovnemu pomenu besede boste prišli pri pripravi domačih kozmetičnih pripravkov. Morda se sliši zapleteno, narediti lastno kozmetiko doma, vendar temu ni tako. Ogromno sestavin, ki jih lahko uporabimo v negovalne namene, pravzaprav že imamo doma: prekuhana voda, sol (kamena, morska, fina, groba, jodirana, nejodirana), olje ali maslo (sončnično, oljčno, bučno, koruzno, kosovo, sezamovo, mandljevo, orehovo, arašidovo, arganovo, avokadovo, olje oljne ogrščice, kokosovo maslo ipd.), jabolčni kis, soda bikarbona, pecilni prašek, glina, posušene zdravilne rastline (lahko tudi čaj), eterična olja.

 

Z zgoraj naštetimi sestavinami lahko izdelamo mešanice za različne kopeli, negovalno obrazno olje, kopalno olje, parfum, masažno olje, mazila, kreme, balzam po britju, zobno pasto in dezodorant:

  • sprostilna kopel: V toplo vodo dodamo 1 do 2 žlici bučnega olja.
  • slana kopel: Dvema žlicama soli dodamo 8 kapljic eteričnega olja, premešamo in dodamo kopeli.
  • masažno olje: V 50 ml sončničnega olja dodamo 10 do 15 kapljic eteričnega olja in premešamo.
  • zobna pasta: Ščetko zmočimo in pomočimo v glino ter si s tem umijemo zobe. Glini lahko primešamo tudi zdrobljena in presejana zelišča, kot so npr. timijan, ognjič, žajbelj, kamilica ipd.

 

Naravna kozmetika vse več kot le proizvod

Beseda naravna kozmetika se tudi ne nanaša le na končen proizvod, temveč tudi na proces pridobivanja sestavin. Povedano drugače, pomembno je, da se pri pridobivanju sestavin v čim manjši meri obremenjuje okolje. To izključuje uporabo gensko spremenjenih organizmov ter poudarja biološko pridelavo brez primesi pesticidov in umetnih gnojil. Čedalje bolj pomembno postaja tudi dejstvo, da niti sestavine niti končni izdelek niso testirane na živalih, ne vsebujejo živalskih izdelkov ter da je izdelek pakiran v okolju prijazni embalaži.

 

Ne posegajmo po certificirani organski kozmetiki šele takrat, ko nam že močno teče voda v grlo. Naravna kozmetika, ki je ustrezno certificirana ali narejena doma, pa naj ne bo privilegij le tistih z občutljivo kožo, saj je obraz ogledalo našega zdravja. Poleg uporabe naravne kozmetike, pa ne pozabimo tudi na zdrav življenjski slog, ki med drugim vključuje tudi pitje zadostnih količin vode, kakovosten spanec, zdravo prehrano in čim več gibanja na svežem zraku. Predvsem pa se imejmo radi in naš obraz bo zažarel v povsem drugi luči.

 

Povzeto po člankih na spletni strani Skupaj za zdravje človeka in narave.

 

Piše: Urša Dolinšek