Objavljeno dne 11. july 2023, 10:07

Seveda nam je hudo, da trgovino zapiramo. Težko je zaključiti zgodbo, ki so jo številni s srcem gradili vrsto let. Lep občutek je bil, ko smo ob pakiranju izdelkov razmišljali o tem, koliko brezvezne plastike za enkratno uporabo smo preprečili z našimi izdelki. 

Čutimo hvaležnost. Za vsa vaša naročila, ki so (bila) navsezadnje tudi pomemben način podpore našemu delu. Čutimo pa tudi ponos. Ker smo spletli lepo zgodbo in ker verjamemo, da je danes toliko ponudbe izdelkov in s tem življenjski slog brez odpadkov bolj dostopen tudi zaradi nas.

Začetki spletne trgovine

Zgodba spletne trgovine Ekologov brez meja se je začela zelo organsko: ko smo v sklopu akcije Očistimo Slovenijo leta 2012 — tiste akcije, ki je združila 14 % prebivalcev, kar je še vedno rekord med vsemi državami, ki čistijo — potrebovali platformo za prodajo promocijskega materiala: majic za vse navdušene čistilce, vrečk iz blaga, steklenic. Ob pričetku organizacije izmenjav oblačil v sklopu projekta Tekstilnica leta 2013, se je ponudbi na naši spletni strani pridružil nov nabor izdelkov: copati, nahrbtniki, torbice, vrečke iz blaga, pa številni okrasni predmeti in nakit. 

Podoba spletne strani naše trgovine leta 2013 - 201

Misija: omogočamo življenjski slog brez odpadkov

Kmalu smo videli poslanstvo v tem, da vsem, ki želijo živeti zero waste življenje, ponudimo čim več alternativ, ki jim bodo to omogočile. Začeli smo s paketi vrečk za nakup sadja in zelenjave, pa različnih mrež in torb. Mimogrede zanimivost: pralne vrečke smo takrat poimenovali “novost na slovenskem tržišču!” :) 

Leta 2015 smo spletno trgovino odeli v prepoznavno zeleno barvo in jo poimenovali Zelenci. Ko je Slovenijo obiskala Bea Johnson in smo po naši zaslugi dobili slovenski prevod knjige Dom brez odpadkov, smo na spletni strani ustvarili še mini knjigarno. 

Sama takrat še nisem bila del ekipe Ekologov, sem pa poznala njihovo delovanje. Prav spomnim se, kako navdušeno sem naročila svoj prvi paket Bee’s Wrap folij in kako presenečena sem bila, ko mi jih je Helena dostavila kar na dom. S tem smo se namreč izognili celemu kupu embalaže za pakiranje in nepotrebnemu pošiljanju v le nekaj ulic oddaljene naslove.

Podoba Zelencev 2015 - 2021

Ponudba se je širila, kmalu smo dodali celo vrsto izdelkov. Nekajkrat smo gostovali tudi na različnih dogodkih in se predstavili na sejmih. Nabrali smo si lepo število strank, ki so kupovali pri nas. 

Odločitev za zaprtje trgovine

Leta 2021 smo se odločili tudi za zelo potrebno prenovo spletne strani, k čemur nas je spodbudila tudi slabša prodaja. Ker smo do takrat vlagali minimalno časa in denarja v promocijo naše trgovine, smo verjeli, da bomo s prenovljeno platformo in nekaj malega plačanega oglaševanja prišli na nivo prodaje, ki smo ga imeli v trgovini pred leti. Pa temu ni bilo tako - v vmesnem času se je ponudba takšnih in podobnih izdelkov močno razširila. Pralne vrečke za sadje in zelenjavo ste lahko kupili v vsakem supermarketu, pa tudi v trgovinah brez embalaže. Hkrati se je močno okrepila tudi ponudba na spletu: konkurenca nas je preprosto prehitevala, nam pa se je vedno bolj poznalo, da trgovina med našimi številnimi dejavnostmi ni med prioritetami.

Podoba Zelencev od leta 2021 dalje

Konec leta 2021 se je upokojila naša Helena, vsa leta gonilna sila Zelencev. Trgovino je prevzela mlada moč, Anja. Še vedno smo verjeli in se trudili z vsebino pritegniti nove kupce, čeprav se nam je zelo zaprtje trgovine vedno bolj realno: odločitev za to je dozorela v letošnjem letu.

“Kako pa vas lahko odslej podpremo?” 

Od objave razprodaje dalje ste nas zasuli s sporočili podpore in naročili. Uspelo nam je izprazniti lepo število poličk, nekaj izdelkov pa ostaja še na zalogi. Zdaj je zadnja priložnost, da izdelke še naročite pri nas, v razprodaji, ki se izteče s koncem meseca, smo za vas pripravili - 40 % popust: v košarici uporabite kodo ZELENCI40

In še odgovor zvesti stranki, ki je prejšnji teden prišla prevzet svoje naročilo: odslej nas lahko podprete z donacijo dohodnine, nakazilom na TRR, ali najemom naših storitev. In seveda širjenjem besede na družbenih omrežjih in v živo. 

Hvala za vse, mi bomo še naprej spreminjali svet s preprečevanjem nastajanja odpadkov in grajenjem zero waste mreže.