Objavila Urša Zgojznik in Katja Sreš, dne 9. april 2019, 11:04

V sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru (ŠOUM) mesec april posvečamo ozaveščanju mladih. Študentom in mladim bomo na vsakdanjih primerih pokazali, kako lahko skupaj dosežemo male korake za izboljšanje stanja in zaščito narave.

Mesec-brez-svinjarije

Ena najbolj načetih tem zadnjih let – onesnaževanje planeta – je kljub globalni polemiki še vedno odvisna od tega, kaj bomo kot posamezniki prispevali k izboljšanju te problematike. Še toliko bolj pomembno je, da se tega zavedajo mladi. ŠOUM številnim akcijam (čiščenje okolice študentskih kampusov, obeleževanje Svetovnega dneva Zemlje …) letos pridružuje celomesečno kampanjo "Mesec brez svinjarije". Aprila bomo tako skupaj mariborske študente in ostale nagovarjali, k zavedanju vsakdanjih opravil, s katerimi povzročamo škodo našemu planetu. Hkrati pa bo ŠOUM s komičnimi videi in informacijami, poimenovanimi »nesmeti«, spodbujala mlade, da lahko prav vsak dnevno pripomore k ohranjanju okolja, v katerem bivamo.

Vsak izmed aprilskih tednov bo posvečen določenemu področju – upravljanju z odpadki, ravnanju z odpadno hrano, pretiranemu kopičenju oblačil in njihovi ponovni uporabi ter trajnostni mobilnosti. Poleg Ekologov brez meja se akciji z »Gašperjevimi nesmeti« pridružuje tudi slovenski stand-up komik Gašper Bergant.

Zaključni dogodek celotne kampanje bo t .i. »Tržnica brez svinjarije«, ki bo v sredo, 24. 4. 2019, s pričetkom ob 14. uri, v študentskem kampusu na Gosposvetski v Mariboru. Na tržnici bo mogoče spoznati ponudnike, trgovine ter organizacije, ki delujejo na področju okoljevarstva v Sloveniji.