Objavljeno dne 14. july 2014, 09:07

Mednarodna skupina amaterskih kajakašev, raftarjev in okoljevarstvenih zanesenjakov se je januarja 2014 pod vodstvom Rockya Contosa, ustanovitelja organizacije Sierrarios, odpravila na prvenstveni spust, okoljevarstveno ekspedicijo po zgornjem toku reke Marañon v Peruju, ki skupaj z reko Ucayali, kjer je svoje plavanje začel Martin Strel, tvori Amazonko. A tej čudoviti naravni znamenitosti, ki jo primerjajo z Grand Canyon reke Kolorado, grozi popolno uničenje.

 

Stranski kanjoni

Ira in Emil se hladita v rečici, po povratku iz kanjona Uncuncha (foto: Scott McBride)

 

To je bil prvi spust v zimskem času, ko ima reka maksimalen pretok. Cilj ekspedicije je bil preveslati cel zgornji tok reke, od sotočja z Rio Pucha naprej, do Imacite oz. še globje v tropski gozd, kar nam na žalost ni uspelo. V zimskem času, ko nivo reke na nekaterih delih naraste tudi za 10 m in več, postanejo nekatere brzice popolnoma nevozne, zato smo se izognili 50 kilometrom rečnih brzic na delu Wasson's Landslide & Llamara. Gre za več kilometrske odseke zaporednih brzic, ki tudi ob nizkih vodostajih dosegajo 5. stopnjo zahtevnosti. Zimski vodostaj jih spremeni v 6+. Za obvoz smo potrebovali cel dan vožnje in se pri tem povzpeli iz kanjona na skoraj 4.000 m nadmorske višine, kar priča, kako odročen je kanjon te, za nekatere svete reke. Zaradi odročnosti je tudi neraziskan. Do sedaj so znanstveniki popisali le nekaj endemičnih živalskih in rastlinskih vrst v kanjonu reke Marañon. Pred kratkim so v pokrajini Cajamarca, v suhih gozdovih ob reki, odkrili doslej neznanega kuščarja in ga poimenovali Ameiva nodam, kar bi lahko v slovenščino prevedli “kuščar brez jezov”.

 

To pa že ubeseduje namen naše veslaške ekspedicije. Reka ima zelo pomemben vpliv na amazonski pragozd, skozi katerega se vije in hkrati veliko obeta za razvoj turizma. A zaradi vse večjih potreb te in sosednjih držav po električni energiji, ji grozi zajezitev na 20-ih mestih.

 

Nacrtovane elektrarne Maranon

Načrtovane elektrarne (foto: Scott McBride)

 

Poleg lokalnih sprememb, bo zajezitev imela obsežne globalne klimatske posledice. Reka Marañon je glavni hidrološki vir Amazonke. Ko se razlije na tisoče kvadratnih kilometrov v amazonski nižini, pokrajini poleg ogromnih količin vode, prinese tudi hrano. Predvidevajo, da se bo z zajezitvijo velik del amazonske nižine v nekaj letih najverjetneje izsušil, to pa bo močno vplivalo na globalno klimo. Brez dotoka hrane, ki jo reka skozi ves svoj tok prinaša, bo otežen razvoj mikro alg v Atlantiku, te pa proizvajajo večino potrebnega kisika. Lokalno bi zajezitev pomenila genocid nad domorodnim prebivalstvom, ki živi odročno ob njenem zgornjem toku in v amazonskem pragozdu. Jezovi bi uničili veličasten kanjon, ki si ga je reka skozi tisočletja utrla skozi pokrajino in za vedno potopili prenekatero arheološko najdišče. Za Peruance ta projekt ne bi pomenil pomembne gospodarske prednosti, saj je njegov namen večino elektrike izvoziti v Brazilijo in za potrebe izkopavanja rud v mnogih bližnjih rudnikih. Ti pa so v lasti tujcev, dobiček gre iz države, s svojo dejavnostjo pa izčrpavajo in onesnažujejo lokalno pokrajino, zato prebivalci proti njim dnevno protestirajo. Pred kratkim pa je v javnost prišla novica o začetku gradnje prvih dveh elektrarn že v začetku avgustu 2014. Ustavi jih lahko le še močan pritisk na investitorje, eden takih je čim bolj množična podpora peticije za ohranite reke, ki smo jo naslovili na predsednika Peruja, Ollanta Humala. Vsak podpis šteje!

 

Vas Calemar
Spremenjena podoba vasi Calemar, kjer je živel pisatelj Ciro Alegrija in kjer so mogočne cedre zamenjali mangi in bananovci. Na drugi strani reke je narejena cesta, o mostu pa oblast molči, kajti to vas naj bi poplavili. (foto: Scott McBride)

 

Čudoviti kanjoni Marañona si zaslužijo status naravne znamenitosti, rezervata, kar bi dalo vrednost rečnemu turističnemu potencialu. Za primerjavo: Grand Canyon v ZDA zaposluje 7400 ljudi in ustvari 467 milijonov $ letno. Za predstavo: če ste si kdaj zamišljali, kako lep bi bil večdnevni izlet po Savi brez jezov, od Kranjske gore do Brežic … če ste kajakaš, ki ne uživa v veslanju na umetnih kanalih in preveslanju vedno istih odsekov rek, potem je tak izlet naravnost za vas.

 

 Zlati pas Peruja

Značilna zlatorumena barva pritokov v t. i. zlatem pasu Peruja (foto: Scott McBride)

 

Rocky Contos je v enem od svojih intervjujev izjavil: »Preveslal sem vse glavne reke Severne Amerike, opravil 150 prvenstvenih spustov v Mehiki, ter ostale glavne pritoke Amazonke (Rios Mantaro, Apurimac, Urubamba). Lahko rečem, da je Río Marañon daleč najbolj dragocena od vseh teh rek; je lepa, neonesnažena, ponuja možnost turističnega raftinga, ima spomeniško vrednost kot hidrološki vir Amazonke in nudi edinstveno doživetje.«

 

Informacije o popotovanju po Marañonu in bodoče načrtovane ekspedicije, kot povezavo do peticije za ohranitev Marañon najdete na spletni strani: www.sierrarios.org.

 

Piše: Dušan Komel