Avtor: Barbara Zorko, dne 13. october 2020, 14:10

Prijeten jesenski dan, obsijan s soncem in pozitivno energijo. Po celem svetu se je 19. septembra odvijala zvrhana mera čistilnih akcij in drugih dogodkov za lepše okolje. 

Tokrat predstavljamo nekaj statistik in zanimivosti čiščenja po svetu, ki je seveda potekalo v znamenju trenutnih razmer. Poleg organiziranih skupinskih čiščenj je bilo tako tudi veliko individualnih čistilnih akcij, poudarek pa je bil še na zbiranju cigaretnih ogorkov - slednji so namreč leto za letom najštevilčnejši odpadek v naravi - in digitalni čistilni akciji. Veliko držav je v sklopu dneva organiziralo izobraževalne vsebine o ločenem zbiranju odpadkov, recikliranju in kompostiranju. Svetovni dan čiščenja je bil tudi uvodni dogodek Akcijskega tedna ciljev za trajnostni razvoj Združenih narodov (SDG), ki je trajal od 18. do 26. septembra.

Po trenutnih podatkih so na Svetovnem dnevu čiščenja sodelovali prostovoljci iz kar 158 držav sveta, 16 držav pa je čiščenje zaradi izrednih razmer v povezavi s Covid 19 oziroma vremenom preložilo na prihajajoče tedne. Podatki o udeležbi in zbranih odpadkih se še vedno zbirajo, spodaj je le nekaj do sedaj znanih dejstev.

Na Nizozemskem je čistilo skoraj 40.000 udeležencev, skoraj dvakrat toliko kot lani, od vseh odpadkov pa so popisali kar 74 % plastičnih odpadkov. V Kambodži je bilo po celi državi organiziranih več kot 1000 lokalnih čistilnih akcij, na eni izmed njih pa je pomagal čistiti celo kuža. Iz Švice so sporočili, da so v njihovih čistilnih akcij prostovoljci pobrali skoraj 200 tisoč cigaretnih ogorkov ter - času primerno - 515 mask za enkratno uporabo, na Češkem pa so v sklopu akcije preštevali tudi avtomobilske gume, k akciji pa je prostovoljce vabila nadvse simpatična himna, ki jo priporočamo v poslušanje

Čistili so tudi v Iranu, Kostariki, Kanadi in Maleziji, na čistilni akciji na Švedskem, ki jo je organizirala organizacija Fridays for future Stockholm pa se je prostovoljcem pridružila mlada podnebna aktivistka Greta Thurnberg

V Libanonu so se prostovoljci lotili čistilne akcije tudi v Bejrutu in to komaj nekaj tednov po obsežnih eksplozijah, v Indoneziji pa so aktivirali kar 3 % vseh prebivalcev. 

V Peruju je po trenutnih podatkih čistilo približno 5000 prostovoljcev. Princ Albert je z družino pomagal čistiti ulice Monaka, estonska predsednica in predsednik vlade sta sodelovala pri pobiranju cigaretnih ogorkov v javnih parkih, belgijska premierka pa je pomagala čistiti Rhode-Saint-Genese. 

Več zanimivih novic in poročil o dogajanju sproti zbirajo v estonski komunikacijski bazi, ki je bila letos odgovorna za izvedbo akcije. Na Facebook strani World Cleanup Day si lahko ogledate številne foto in video utrinke iz sodelujočih držav. 

Tudi Ekologi brez meja smo se lotili čiščenja in se 19. septembra priključili dogodku Za naravo ob Sočo, kjer smo na različnih odsekih prehodili, preveslali in prekolesarili del toka reke Soče z drugimi prostovoljci. Čistilnih akcij so se lotili tudi na drugih koncih države. Po naših do sedaj zbranih podatkih je 19. 9. potekalo vsaj še 28 drugih čistilnih akcij, na katerih se je zbralo več kot 750 udeležencev. Med čiščenjem so našli predvsem veliko pločevink alkoholnih in energijskih pijač v obcestnih jarkih ter tobačnih izdelkov. Več o slovenskem popisu blagovnih znamk si lahko preberete na povezavi.