Objavljeno dne 22. september 2012, 09:09

 

  • Anton Komat: Varuhi Vrbovega loga, Samozaložba, 2011
  • Charles Patterson: Večna Treblinka, Založba Sanje, 2011
  • Ben Goldacre: Slaba znanost, Mladinska knjiga, 2011
  • Kaja Avberšek, Peter Kus, Boštjan Gorenc Pižama: Pojoči grad, priročnik za izgradnjo izvirnih instrumentov v stripu

 

 

 

Anton Komat: Varuhi Vrbovega loga, Samozaložba, 2011

Vaš brskalnik morda ne podpira prikaza te slike.

Anton Komat je samostojni raziskovalec, pisatelj, publicist, predavatelj in avtor televizijskih oddaj, borec za naravo in njen varuh. Na 27. knjižnem sejmu v Cankarjevem domu, novembra 2011, je predstavil svojo novo knjigo Varuhi Vrbovega loga.

 

Kot pravi avtor, gre za roman za osnovnošolce, a sploh ne samo za njih, o ekološkem ozaveščanju, izročilu prednikov, mi(s)tičnih dimenzijah sveta, prijateljstvu in ljubezni, bližini med generacijami, zmagi dobrega nad zlim, in upanju, da je zaradi otrok boljši svet mogoč.

Besedilo je po svoji zvrsti roman, ki spaja magični realizem Južne Amerike in kriminalko, kot jo poznamo v zahodnem svetu. Ekološka komponenta romana prinaša duhovno sporočilo poti iz globalnega kaotičnega sveta. V napeti sodobni zgodbi, ki je postavljena v morfologijo pravljice, se nenehno prepletajo magična pokrajina z realno, sanje z resničnostjo, preteklost s prihodnostjo, nasilje in ljubezen.

 

 

 

Vaš brskalnik morda ne podpira prikaza te slike.

Charles Patterson: Večna Treblinka, Človekov odnos do živali in holokavsta, Založba Sanje, 2011

Charles Patterson je zgodovinar, urednik, predavatelj, pisatelj in vnet zagovornik pravic živali. V knjigi Večna Treblinka, podnaslovljeni Človekov odnos do živali in holokavsta navaja zgodovinska dejstva, povezana z zasužnjevanjem živali in ljudi ter se pri tem navezuje predvsem na obdobje II. svetovne vojne. Avtor tako povleče drzno tezo o povezavi med klavnicami in avtomobilsko industrijo v ZDA ter nacistično izgradnjo koncentracijskih taborišč med drugo svetovno vojno. Klavnice naj bi s svojim sistematičnim in urejenim procesom klanja živali dale povod za uvedbo tekočega traku v avtomobilski industriji v ZDA, ta pa naj bi kasneje vplivala na način izgradnje koncentracijskih taborišč v nacistični Nemčiji. Avtor tudi jasno pokaže, kako je neverjeten razmah živinorejske in mesno predelovalne industrije v začetku 20. stoletja v ZDA hranil predvsem nenasiten apetit kapitala.

Knjiga tako odstira prepogosto prezrto in temačno realnost človekovega odnosa do živali – skozi zgodovino je človeštvo ustvarilo metafizični prepad med človekom in drugimi bitji, ki jih je človek smatral za manjvredne, in s to ločnico prevzetno postavilo splošno veljavno merilo za presojanje tako živali kot tudi soljudi.

Živinorejska in predelovalna industrija je tudi ena največjih onesnaževalk na svetu, saj je proizvodnja mesa zelo potratna z vidika energije in vode, prav tako pa se v njene namene krčijo dragoceni gozdovi, kjer se gojijo poljščine (predvsem soja) za krmljenje živali.

 

 

Vaš brskalnik morda ne podpira prikaza te slike.

VIDEO: Ben Goldacre: Slaba znanost, Mladinska knjiga, 2011

Vsak dan beremo poročila o novih nasvetih za zdravje, ampak kako lahko vemo, da imajo prav? Angleški zdravnik in epidemiolog Ben Goldacre nam z veliko hitrostjo pokaže, kako je dokaze lahko popačiti, od očitnih prehranskih napotkov do komaj opaznih trikov farmacevtske industrije.

Več lahko izveste na: http://www.ted.com/talks/lang/sl/ben_goldacre_battling_bad_science.html

 

 

 

 

 

 

Vaš brskalnik morda ne podpira prikaza te slike.

Kaja Avberšek, Peter Kus, Boštjan Gorenc Pižama: Pojoči grad, priročnik za izgradnjo izvirnih instrumentov v stripu, Zbirka Minimundus – Stripburger / Forum Ljubljana, 2010

Idejno je projekt Pojoči grad zasnoval skladatelj Peter Kus, ki se je v zadnjih letih posvetil ustvarjanju in predstavljanju izvirnih glasbenih instrumentov skozi serijo razstav Evfonija, z zvočnim gledališčem, z delavnicami in z Orkestrom izvirnih inštrumentov. Pri ustvarjanju besedila je sodeloval Boštjan Gorenc, strip, ilustracije in likovno podobo instrumentov pa je zasnovala Kaja Avberšek. Priročnik sestavljajo ilustrirana pravljica in strip o kralju, ki je hotel postati podoben slavcu in si je zato zgradil pojoči grad iz glasbenih inštrumentov, ter navodila za izdelavo podobnih (vendar preprostejših) glasbil. S priročnikom lahko bralci na zabaven, poljuden ter likovno privlačen način raziskujejo svet glasbenih inštrumentov in akustike ter spoznavajo, kako je mogoče učinkovite glasbene inštrumente izdelati iz lahko dostopnih materialov.

Več o samem projektu si lahko preberete na:

http://www.ljudmila.org/stripcore/minimundus/pojocigrad/index.html

); ; .'''+x[0]+'>');

.