Avtor: Helena Nieboer, dne 12. september 2017, 11:09

Med 12. in 15. oktobrom 2017 bo na Gospodarskem razstavišču že 48. sejem Narava zdravje. Letos bomo na njem imeli posebno stojnico tudi mi. Ugotovili smo, da se je naša trgovina Zelenci v zadnjem času napolnila in izpopolnila s toliko zanimivimi izdelki za večkratno uporabo, da jih res moramo v živo prikazati številnim obiskovalcem sejma.

 

Zelenci so zaživeli z vrečkami za sadje in zelenjavo, ki nadomeščajo tanke plastične vrečke, ki nam jih brezplačno in v neomejenih količinah ponujajo (vsiljujejo?) tako na oddelkih v supermarketih kot na žalost tudi na tržnicah. Veseli smo, da takšne vrečke niso več tabu. V trgovinah se jih ne branijo, na tržnicah jih sprejemajo z nasmehom in pohvalo.

 

Virtualne police Zelencev smo začeli dopolnjevati s številnimi drugimi trajnimi izdelki, ki so alternativa tistim za enkratno uporabo – predvsem naravne folije za shranjevanje živil Bee's Wrap, nostalgične nakupovalne mreže in seveda nepogrešljivi priročnik za navdušence Zero Waste – Dom brez odpadkov avtorice Bee Johnson. V teh dneh mineva ravno leto dni, odkar je na pobudo Ekologov brez meja prišel v knjigarne tudi slovenski prevod, avtorica pa nas je obiskala v Ljubljani in pripravila brezplačno predavanje.

 

Ravno v teh dneh bomo dopolnili našo ponudbo tudi s seti Zero Waste, ki bodo v pomoč vsem tistim, ki šele razmišljajo o spremembi nakupovalnih navad – zamenjavi velikih in majhnih plastičnih vrečk z lepimi, pralnimi bombažnimi vrečkami. Boste videli, da sploh ni težko!

 

Če še oklevate in vam besedna zveza Zero Waste zveni tuje, vas vabimo na brezplačno predavanje z naslovom Dom brez odpadkov, ki bo v petek, 13. 10. 2017, ob 15.00 v avli hale A (desno). Vabljeni, da se ga udeležite v čim večjem številu!

 

Želimo si, da bi obiskovalci Zelencev prepoznali naš cilj in se nam pridružili na poti do njega – obkrožajmo se s čim manj stvarmi, ki jih ne potrebujemo. Kupimo tisto, kar res potrebujemo in kar uporabljamo dolgo časa. Po možnosti naj bo iz naravnih materialov, ki so primerni za recikliranje, ponovno uporabo ali kompostiranje. Naš moto je:

Manj reči = manj pospravljanja = več časa za prijetnejša in bolj ustvarjalna opravila

 

Se vidimo!

 

sejem nz 2017