Avtor: Katja Sreš, dne 14. january 2020, 09:01

Predstavljajte si scenarij: smo leta 2020 in natanko eno leto imamo čas, da rešimo planet. Ni važno, kako, pomembno je le, da čisto vsak Zemljan naredi vsaj en korak v pravo smer. Čas teče, kaj boste storili vi?

Pometimo pred svojim pragom

Kolikokrat ste v teh prvih novoletnih dneh že odšli do zabojnikov za odpadke? To številko pomnožite s preostankom leta ... Potrebne so sistemske spremembe, apel gospodarstvu in ja, tudi nam gre že na živce prelaganje odgovornosti na potrošnika znova in znova. A dejstvo je, da smo posamezniki tisti, ki zavržemo v celotni verigi od vil do vilic največ hrane. Posamezniki smo tisti, ki s svojimi nakupi soodločamo o tem, v koliko plasti(k) bo zapakirano živilo na trgovskih policah. In posamezniki smo tisti, ki smo lahko in moramo biti drug drugemu zgled. Kako? Tako:

  • Na svoje nabiralnike namestite nalepko, ki poštarju onemogoča odlaganje nenaslovljenih oglasnih letakov. Tako se boste do konca leta izognili več kot 30 kg tega papirja, ki se le s težavo ponovno uporabi. 
  • Odpravite se na vsaj kakšno izmenjavo v tem letu. Ste vedeli, da v Sloveniji izmenjujemo tudi ozimnico, igrače za pse in nogometno opremo? Spremljajte Manj je več in bodite na tekočem. 
  • Zavržena hrana - nasvetov za preprečevanje zavržkov je skoraj toliko, kot vrst živil. Če se boste držali le enega izmed njih, naj bo ta dosledno načrtovanje nakupov in upoštevanje nakupovalnega listka. Še toliko bolje, če boste to upoštevali pri čisto vseh nakupih, tudi neživilskih. 
  • Odpovejte se vsaj enemu plastičnemu izdelku za enkratno uporabo, za katerega obstaja pralna alternativa: pralne vrečke za nakup sadja in zelenjave, trajne blazinice za čiščenje obraza, pralni lončki in stekleničke za pijačo, pralni vložki in menstrualne skodelice … 

Za delovno mesto brez odpadkov

Na nas se obrača vedno več podjetij, ki želijo v svoje vsakodnevne prakse vpeljati ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov in njihovo ločeno zbiranje. Pozovite tudi svojega delodajalca, da v 2020 naredi vsaj en korak v pravo smer. Zakaj se ne bi končno odpovedali vodi v plastenkah? In kavnim kapsulam? In … več idej smo zbrali tukaj

Vsi smo Greta!

V preteklem letu se je vse vrtelo okrog podnebja in dejstva, da se oz. ga spreminjamo. Če ga želimo ohraniti, mora vsak od nas narediti korak v pravo smer. Podprite peticije, ki zahtevajo ukrepanje, udeležite se protestov, ki zahtevajo spremembe in vplivajte na vse tiste, ki bi morali narediti še kak korak več, pa še vedno stojijo na mestu.

Brez skrbi, ne napovedujemo apokalipse, naš planet bo obstal. Vprašanje je le, koliko časa bomo še lahko na njem bivali ljudje.