Objavljeno dne 22. september 2012, 09:09

V organizaciji društva Ekologi brez meja, portala Ekomagazin.si in s podporo Radia Center se izteka fotografski natečaj Vrečka na veji, katerega glavni motiv je plastika v vodnem okolju. Fotonatečaj je uvodno poglavje jesenske faze projekta Vrečka na vrečko, ki združuje umetnost in okoljevarstvo ter opozarja na problematiko pretirane rabe plastičnih vrečk. Fotografski natečaj bo zaključen s podelitvijo nagrad trem avtorjem v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, kasneje pa bo nekaj fotografij iz jagodnega izbora tudi na ogled na zunanji razstavi v vsaj enem od večjih slovenskih mest. Več o dogajanju na projektu Vrečka na vrečko pa v nadaljevanju tega prispevka:

 

 

Namen projekta Vrečka na vrečko je javnost opozarjati na problem prekomerne uporabe plastičnih vrečk. Zakaj je to tako pomembno? Vsako uro na svetu odvržemo odvržemo 24 milijonov plastenk, 13 milijonov pločevink in 45 milijonov plastičnih vrečk. Po nekaterih podatkih naj bi odrasel prebivalec Slovenije na leto v povprečju porabil med 130 in 150 plastičnih vrečk. Te po končani uporabi, ki običajno ni daljša od 30 minut, največkrat končajo med mešanimi odpadki. Tja ne sodijo, saj se jih da reciklirati. Plastične vrečke se razkrajajo tudi do 1000 let in predstavljajo grožnjo za naravo ter za zdravje ljudi in živali. Plastika se sicer razkraja na vedno manjše delce, razkroji pa se nikoli. Mikroplastiko so odkrili tudi v človeški krvi. Poleg tega so plastične vrečke narejene iz neobnovljivih surovin, kot sta nafta in zemeljski plin.

 

Ekipa Vrečka na vrečko lani na Kongresnem trgu. V ozadju Lovka na lovce (foto: Žiga Šmidovnik)

 

Sistemske spremembe na področju omejevanja porabe plastičnih vrečk v Sloveniji še vedno niso sprejete in tudi če bi bile, te navadno nimajo hitrih učinkov – zato so toliko bolj pomembne ozaveščevalne kampanje, ki kontinuirano opozarjajo na naraščajoče količine plastike, ki jo proizvaja in odvrže človeštvo v škodo okolju. Ukrepati je treba zdaj in vsakdo z malimi spremembami svojih navad lahko prispeva svoj del.

 

Kaj smo že ustvarili?

Večna 'dama' Plastika je lani novembra povezala 4 partnerje - društvo Ekologi brez meja, umetnika The Miha Artnaka, društvo Eco Vitae in oblikovalski studio Lukatarina. Skupni prostovoljski projekt Vrečka na vrečko je potekal med 20. in 28. novembrom v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. V okviru projekta smo v mestni občini Ljubljana zbirali stare plastične vrečke in rabljene lončke za enkratno uporabo, iz katerih sta nastali dve umetnini - Lovka na lovce (The Miha Artnak) in Ustavimo svetovno prvenstvo v plastičnih lončkih (Lukatarina). Umetnini poleg estetske vrednosti nosita tudi močno okoljsko sporočilo – plastika nebrzdano širi svoje lovke – ustavimo jo! Ves čas je bil projektu za in pred petami BAGFOOT, vrečasto bitje iz plastike.

 

Skozi vse leto se je projekt nadaljeval, letos pa bo v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov znova intenzivno zaživel s še bolj bogatimi vsebinami, novimi aktivnostmi in zanimivimi ljudmi. Kaj pa Bagfoot? Se je zredil? Se je razmnožil? Kmalu bo več znano o lokaciji letošnjih dogodkih, ki se bodo zgodili v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov med 19. in 27. novembrom.

 

Kako lahko sodelujete tudi vi?

V okviru projekta zbiramo stare plastične vrečke, ker bodo umetniki iz njih ustvarjali umetnine in uporabne stvari in jim vdahnili okoljska sporočila.

 

Eno izmed lokacij zbiranja starih plastičnih vrečk nam je prijazno odstopil Cankarjev dom, in sicer v času, ko bo od 23. do 27. novembra potekal 27. slovenski Knjižni sejem. Vsi, ki bi želeli pomagati, ste vabljeni, da prinesete rabljene plastične vrečke in jih oddate v enega izmed zabojnikov, ki bodo v ta namen v času sejma postavljeni in vidno označeni na vseh štirih vhodih v Cankarjev dom.

 

Dodatne informacije o projektu Vrečka na vrečko lahko dobite pri Ekologih brez meja na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Več o projektu Vrečka na vrečko: http://ebm.si/oj/projekti/207-vreka-na-vreko-vreka-na-veji.html

Več o fotonatečaju Vrečka na veji: http://www.ekomagazin.si/natecajfoto/

 

 

); ; .'''+x[0]+'>');

.