Objavljeno dne 21. september 2012, 10:09

V ponedeljek, 12. decembra, je v Centru urbane kulture Šiška v Ljubljani potekala izmenjava oblačil Zmenek z drugo obleko, ki jo je pripravilo društvo Ekologi brez meja v sodelovanju s Kinom Šiška in portalom Bodi Eko. Izmenjava oblačil spada v serijo aktivnosti projekta Tovarna dela - Tekstil, s katerimi društvo želi zapečatiti ukoreninjene predsodke pred nošenjem rabljenih oblačil v Sloveniji in preprečevati nastajanje odpadkov. Na dogodek so organizatorji povabili tudi znane Slovenke in Slovence ter jih tako postavili pred drzen okoljski izziv.

 

Izmenjave se je udeležilo 120 gostov, med drugim tudi Iva Krajnc in Nina Gazibara, ki so s svojim zgledom pomagali rušiti neutemeljene predsodke. Izmenjavo je povezovala Jasna Gabrič z Radia Aktual in je potekala po načelu »prinesi 5 - odnesi 5«, v obtoku pa so bila oblačila, obutev ter modni dodatki.

Društvo Ekologi brez meja je vsakemu udeležencu izmenjave ob oddaji oblačil podelilo Zeleni pečat, certifikat, s katerim so tudi formalno zapečatili svoje predsodke in postali ambasadorji nošenja rabljenih oblačil. Njihova naloga odslej je predvsem širiti zavest, da so rabljena oblačila lahko kakovostna, modna, predvsem pa okoljsko odgovorna odločitev, ki je hkrati tudi izziv za človekovo domišljijo.

 

V stilskem kotičku sta gostujoči modni navdušenki Manja Plešnar in Jana Koteska s portala Fashion.si udeležencem pomagali pri izbiri barv in kombinacij iz množice oblačil in modnih dodatkov, ter tako ustvarjali nove, sveže zgodbe.

 

V dveh urah so gostje na izmenjavo prinesli okoli 150 kilogramov oblačil, modnih dodatkov in obutve: 91 dolgih in kratkih majic, 68 puloverjev, 67 parov hlač, 30 srajc, 22 kril, 17 oblek, 11 kosov modnih dodatkov, šest plaščev, trinajst šalov, deset jaken, devet parov čevljev, osem kap, sedem torbic, dva korzeta in ene kopalke. Na ta način se je ohranilo 900.000 litrov vode, 6 MWh električne energije in 1,5 kilograma pesticidov. Oblačila so ponovno vrnili v obtok in jim podaljšali življenjsko dobo.

 

 

Koliko vode in energije ter dela je potrebnih za izdelavo ene navadne bombažne majčke si lahko preberete v PPT predstavitvi, ki je dosegljiva na: http://ebm.si/p/td-tekstil/zgodba_majcke.pptx