Objavljeno dne 10. february 2013, 09:02

Velikokrat slišimo trditev, da je ekologija draga, da si življenje, prijazno okolju, lahko privoščijo samo premožnejši sloji prebivalstva. Resnica pa je ravno nasprotna. Preprosto življenje je cenejše, manj stresno in veliko bolj prijazno okolju.

    

Ste vedeli, da ljudje z nizko plačo delajo dva dni na teden samo za svoj avtomobil, s katerim se večinoma vozijo le v službo? Velik del preostalega denarja pa gre za vzdrževanje (pre)velikih stanovanj, v katerih večinoma le spimo oziroma gledamo televizijo. To je moderno suženjstvo, ki uničuje naš svet, naše odnose in naše zdravje. V njem pa kar vztrajamo, saj ne poznamo ničesar drugega. Tako gre življenje mimo nas, medtem ko smo zaposleni s služenjem stvarem.

Ekoloski_prirocnikEkološki priročnik (foto: Ekologi brez meja)

 

Upamo, da bo ta priročnik navdih za začetek raziskovanja svobodnejšega sloga življenja. Priročnik seveda ni popoln in zagotovo obstaja še veliko načinov, kako narediti življenje cenejše in preprostejše, s tem pa seveda bolj prijazno okolju. Veseli bomo tudi vaših idej!

 

Ekološki priročnik – Kako vsako leto prihraniti 7000 EUR

Podatki v priročniku temeljijo na raziskavah izdatkov slovenskih gospodinjstev, ki jih je po evropski metodologiji izvajal Statistični urad Republike Slovenije v letu 2010.

 

Piše: Janez Matos