Avtor: Katja Sreš, dne 10. october 2022, 09:10

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o problemu zavržene hrane smo 29. septembra skupaj z Razvojno agencijo Sora in Komunalo Škofja Loka organizirali prvo izmenjavo ozimnice na škofjeloški tržnici. Deževno četrtkovo dopoldne ne bi smelo biti recept za uspeh, a očitno so se vse sestavine naše preproste ideje poklopile. 

Naša stojnica je bila ob 8.00 že naložena s skrbno pripravljenimi in shranjenimi pridelki gospe Franje, mame naše Barbare, ki vedno srčno podpira naša prizadevanja. Tokrat s čaji, marmeladami, jabolki, grozdjem in drugimi vloženimi dobrotami, ki pa so zaradi izjemnega medijskega odziva hitro našle nov dom. Sicer je stojnica Hrana svoje mesto najde večinoma prijetno presenetila obiskovalke in obiskovalce, pa vendar so nekateri prišli opremljeni s svojimi pridelki. Niso se pa izmenjevali le kozarci in sadeži, ampak tudi ideje. O tem, kako preprečevati zavržke hrane, o tem, da potrebujemo več znanja o vlaganju živil in o tem, da to nikakor ne sme ostati enkratna akcija. 

Medu sicer tokrat ni bilo, se pa domači ajvar sploh ni uspel dotakniti naše mize, saj je bil za domačo marmelado izmenjan kar med obiskovalkama. Tisto malo, kar nam je ostalo, pa bo počakalo na naslednjo izmenjavo. 

Pilotno izvedbo so na čelu s škofjeloškim županom Tinetom Radinjo obiskali tudi občinski predstavniki, za podporo pri izvedbi pa se zahvaljujejmo tudi soustvarjalcu projekta Hrana svoje mesto najde, Lidlu Slovenija. 

S partnerji, ki si v Škofji Loki prizadevamo za izpolnjevanje zero waste strategije, že snujemo načrt za nadaljevanje uspešno načete zgodbe, ki ne zmanjšuje le količin zavržene hrane, ampak gradi skupnost, ki je nujna za doseganje zastavljenih zero waste ciljev. Poleg Razvojne agencije Sora, ki vleče zero waste niti, je to tudi Komunala Škofja Loka, ki je z dogodkom zabeležila še eno malo zmago - več uporabnikov e-računov.