Avtor: Miklavž, Božiček in dedek Mraz, dne 13. december 2021, 13:12

Pogovori in pisanja v mesecu decembru se pogosto vrtijo okoli praznovanj in obdarovanj. Mi se temu nikakor ne moremo izogniti, saj smo preverjeno največji strokovnjaki na področju izbire in dostave daril. Zelo smo se razveselili povabila Ekologov brez meja, da v mesečni kolumni izrazimo svoja videnja, izkušnje, pričakovanja in seveda tudi naše želje.

Že dolgo vrsto let smo znani po tem, da se ljudje obračajo na nas s svojimi željami. Naše stranke imajo visoka pričakovanja in zahteve, ki iz leta v leto naraščajo, kar za nas pomeni dodatne napore tako pri iskanju dobaviteljev kot tudi zagotavljanju pravočasne dostave naročenega blaga. Predvsem nas žalosti, da se daje večji pomen količini daril in manj kakovosti tako v smislu materiala, surovine kot tudi v didaktični vrednosti, kadar govorimo o igračah. Naročeni izdelki prihajajo iz različnih koncev sveta, še posebej iz cenovno najbolj ugodnega azijskega kontinenta, kar pomeni dolge transportne poti in veliko izpustov CO2. To poskušamo vsaj delno nevtralizirati z našim procesom dostave, ki je povsem ekološki in ne onesnažuje okolja ne z izpusti in ne s hrupom. Po praznikih je povsod videti kupe zavržene embalaže, škatlic, strganega ovojnega papirja, smrečice in tudi hrane. Žalostno! In povsem brez potrebe!

Zato bomo danes mi trije, v mesecu decembru najbolj oblegani in slavni možje, ki neumorno izpolnjujemo vse glasne, pa tudi tihe in skrite želje, izkoristili ponujeno priložnost in zapisali naše želje. Želimo si:

  • da boste namesto “simboličnih daril”, ki se hitro spremenijo v praholovce ali celo pristanejo v smeteh, darovali ljudem svoj čas, pozornost, povabilo na sprehod v naravo ali na čaj v prijazno kavarno;
  • da boste otrokom darovali poučne igrače iz naravnih materialov, ki razvijajo domišljijo in ustvarjalnost;
  • da boste dali krila svoji lastni ustvarjalnosti in naredili nekaj uporabnega ali posebnega - napisali pesem ali kratko zgodbo in jo posvetili obdarjencu;
  • da se boste spomnili na vse tiste v vaši okolici, ki so pozabljeni in osamljeni in jim popestrili dan, jim odprli vrata svojega doma in srca;
  • in ne nazadnje si iskreno želimo, da bi mi vsi imeli skrben odnos do našega planeta in vseh bitij, ki na njem živimo.

Če nam bo vsak od vas pripravljen izpolniti vsaj eno od naštetih želja, obljubimo, da se naslednje leto spet vidimo. Verjamemo, da bodo vreče, ki jih danes s tako težavo tovorimo na naših hrbtih, raje polne dobrih misli in želja, namesto simbolov potrošniške norije!

Lepe praznike in srečno Novo leto vam želijo Miklavž, Božiček in dedek Mraz, ki jih je ilustrirala naša nova sodelavka Anja Bašin.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali društva Ekologi brez meja.