Avtor: Helena Nieboer, dne 23. december 2019, 08:12

Saj vem, da se nekateri ponavljamo in govorimo stvari, opozarjamo, prosimo, spodbujamo, lepimo plakate ter objavljamo pozive na družbenih omrežjih in celo zelo uspešne peticije. Očitno še ne zadosti in morda ne na pravi način. Mogoče je treba udariti po mizi in reči bobu bob. Mogoče je treba povedati jasno in odločno, da diktatura manjšine, ki s svojimi dejanji škodijo večini, ni v redu.

O čem govorim? Petarde, rakete, ognjemeti. Izum “civilizacije”, ki ne koristi nikomur in škodi mnogim.

Škoda

  • Zrak: ob eksploziji pirotehničnih izdelkov se v okolje sprostijo vse snovi, ki so del tega izdelka. To vdihujemo vsi občani, tisti zdravi in tisti, ki to niso več. Hvala, župani nekaterih mest in vsi sebičneži, ki vam je več do pokanja in lepih barv kot do čistega zraka! In prosim, ne mi trositi izgovorov, kaj pa avtomobili, pa ogrevanje … Res je, vse to onesnažuje okolje, zato moramo tudi na tem področju veliko narediti, a je to tudi nekaj, kar potrebujemo, ognjemetov in petard pa ne. Preberite si tole zanimivo brošuro s preprosto in nazorno razlago. Tudi mene je presenetil zapis  povsem na koncu, da so taki ognjemeti pravzaprav kaznivi po kazenskem zakoniku.
  • Zdravje: škodljivo vpliva na dihalne organe (lahko povzroči tudi astmatični napad), sluh, povzroči stres ali šok ob nenadnem poku, telesne poškodbe.
  • Premoženjska škoda zaradi požarov (goreče strehe, leseni balkoni v blokovskih naseljih, skednji na vaseh).
  • Ekonomska: dobesedno mečemo denar v zrak. Kdor ga ima preveč, naj ga donira organizacijam, ki delajo koristno delo (večinoma prostovoljsko). Če jim ne zaupa pa neposredno kakšni družini v stiski, ki jih je na žalost povsod dovolj.
  • Živali: te bi morala dati na prvo mesto razlogov, zakaj nočemo pirotehnike. Ljudje si lahko pomagamo sami, imamo izbiro. Lahko se odločimo, da ostanemo v svojih domovih in se zaščitimo pred hrupom in onesnaženjem. Živali so prepuščene same sebi, so prestrašene in zbegane, mnoge umrejo (predvsem ptice), veliko se jih izgubi ali umre od šoka (predvsem konji in psi).

Pogosto najdemo nasvete, kako ravnati z domačimi živalmi, kdaj naj jih decembra sprehajamo in kdaj ne, kakšne pomirjevalne tablete jim naj dajemo in izumljajo različne druge pripomočke za pomiritev. To so sicer dobrodošli nasveti, a to ni rešitev.

Eden od številnih 'pripomočkov' za pomirjanje živali.

Rešitev je popolna prepoved pirotehnike in strogi ukrepi za kršitelje. In seveda zdrava pamet, ki pa je vse bolj redka dobrina. To je še posebej jasno, ko prebiraš komentarje bralcev ob povsem resnih in strokovno podprtih člankih o škodljivosti pirotehnike.

Zavedam se, da bodo to razmišljanje prebrali tisti, ki mislijo podobno, tisti, ki jim je zapis namenjen in bi morali kaj spremeniti, pa ne.

Ampak, mali diktatorji, tudi vam bo enkrat odklenkalo, tako kot je že mnogim.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali društva Ekologi brez meja.