Objavljeno dne 30. july 2013, 10:07

Rojstvo otroka vam prinese veliko sprememb, ki predvidevajo tudi nakup različnih stvari. Čeprav je izdatkov ogromno, pa naj vas vendarle ne potegne v mrzlično potrošnjo, saj so novorojenčkove potrebe v bistvu minimalne. Poleg uporabe pralnih plenic, organske otroške hrane in izmenjave otroških oblačil obstajajo še drugi načini za zmanjšanje stroškov in trajnostni način življenja.

 

Dojenje

 Dojeni otroci so običajno bolj zdravi in odporni, dojenček pa pri maminih prsih poteši tudi osnovno potrebo po varnosti in toploti (foto: Flickr)

 

Izberite prave plenice

Mnenja strokovnjakov glede vpliva plenic za enkratno in tistih za večkratno uporabo na okolje so deljena. A glede na to, da boste vašemu otroku v obdobju do uporabe stranišča kupili približno 6000 plenic za enkratno uporabo, ki za razgradnjo potrebujejo od 200 do 500 let, je vsekakor vredno premisliti. Pranje plenic seveda zahteva porabo vode, energije in kemikalij (pa tudi časa), a kljub temu se je treba zavedati nekaterih prednosti pranja. Ena od študij je pokazala, da so pralne plenice vseeno veliko bolj optimalne glede na vpliv na okolje od tistih za enkratno uporabo.

 

Nekaj številk o plenicah

6.000 – število povprečno porabljenih plenic na otroka, preden začne uporabljati stranišče;

200 do 500 let – je potrebno za razpad plenic za enkratno uporabo, ki temeljijo na nafti;

49 milijonov – število dnevno porabljenih plenic za enkratno uporabo v ZDA, 2,2 milijona v Avstraliji, 6,7 milijonov na Japonskem in 9 milijonov v Veliki Britaniji;

53 % – doma oprane pralne plenice imajo le 53 % ekološkega odtisa plenic za enkratno uporabo, medtem ko imajo pralne plenice oprane v pralnici zgolj 37 % tega odtisa.

 

Pralne plenice so za razliko od plenic za enkratno uporabo večinoma narejene iz naravnih, ekoloških materialov (npr. konoplja, bambus ali organski bombaž oz. volna), ki omogočajo prepustnost zraka, preprečujejo izgubo temperature in zmanjšajo draženje otroške kože. Sestavljene so iz treh delov: hlačne plenice, plenice in vložka. Vložek je lahko dnevni, nočni ali dvojni. Hlačna plenica in plenica sta primerni za večkratno uporabo in ju perete na 60°C. To je temperatura, pri kateri se uničijo vse bakterije in glivice. Za enega dojenčka potrebujete približno 20 plenic. Med temi naj bo večina dnevnih in tretjina nočnih, poleg tega pa potrebujete tudi od štiri do šest hlačnih plenic. Te kupite enkrat, nato kupujete pa le vložke. Izbirate pa lahko med številnimi blagovnimi znamkami, ki se med seboj razlikujejo po tem, ali lahko na plenicah nastavljate velikost, ali so v celoti bombažne ali ne in po tem, kakšna je zunanja (prekrivna) plenička.

 

Pralna plenica

Pralne plenice so sestavljene iz treh delov: hlačne plenice, plenice in vložka (foto: Flickr)

 

Razlog, zaradi katerega se mamice najpogosteje odločajo za pralne pleničke, je zdravje njihovih otrok. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da so pleničke za enkratno uporabo škodljive, ker vsebujejo natrijev poliakrilat, dioksin in kemikalijo TBT. Starši, ki prisegajo na plenice za enkratno uporabo, pravijo, da so pralne plenice nepraktične, ker jih je treba pogosteje menjati. Ker je v pralne pleničke težje pokukati, starši težko ugotovijo, ali je otrok pokakan. Zagovorniki pralnih plenic pa pravijo, da to, da otrok v plenicah za enkratno uporabo ni moker, ne more biti razlog, da ga ne previjajo – dejstvo je, da je otrok polulan, ne glede na to, da je suh. Poleg tega se otrok, ki je po zaslugi vpojnih pleničk za enkratno uporabo vedno suh, ne zaveda svojih fizioloških funkcij in zato se pleničk odvadi pozneje kot otrok, ki ga starši previjajo v pralne pleničke.

 

Zanimivost – reciklaža plenic

Angleži so ugotovili, da na leto pridelajo več kot milijon ton odpadnih otroških plenic, higienskih vložkov ter plenic in pripomočkov za odrasle in ostarele, odstranjevanje pa jih stane kar 100 milijonov funtov letno in zato so se predlani odločili postaviti prvo reciklažno tovarno, specializirano prav za tovrstne odpadke. Več informacij o tem lahko najdete v članku Angleži reciklirajo plenice. Kljub temu pa še vedno ne gre pozabiti dejstva, da je najboljši odpadek, v tem primeru plenice, tisti, ki sploh ne nastane.

 

Tretja možnost pa so biološko razgradljive plenice, narejene iz bioplastike, ki se v naravi razgradi in so zato primerne za kompostiranje. Glede na dilemo, katere plenice bolj onesnažujejo okolje, ob dejstvu, da plenice za enkratno uporabo najbolj onesnažujejo okolje v fazi proizvodnje, transporta in odlaganja, po drugi strani pa plenice za večkratno uporabo porabijo več elektrike za pranje in sušenje, so plenice iz biološko razgradljivih materialov res optimalna rešitev. Obstaja pa še ena alternativna možnost in sicer se lahko starši naučijo prepoznati znake, s katerimi jim njihov otrok sporoča, da ga tišči na malo ali veliko potrebo. Več o tem si lahko preberete v članku Dojenčki brez plenic ali na spletni strani Otrok brez plenic.

 

Hranjenje vašega malčka

Dojenje je iz več vidikov boljše: je zastonj, ima veliko prednosti za materino in otrokovo zdravje, ne pozna negativnega vpliva na okolje itd. Kljub temu v naši potrošniški družbi poznamo veliko pripomočkov, ki vam omogočajo lažje dojenje in skrbijo za stanje prsnih bradavic. Namesto prsnih blazinic za enkratno uporabo uporabite organski bombaž za večkratno uporabo, namesto posebnih krem pa olivno olje ali organski lanolin. Če ste med tistimi materami, katerih dojenčki niso sprejeli dojenja, je hranjenje prek stekleničke nujno. Naj bo vaša izbira umetnega mleka iz podjetja, ki deluje po principu pravične trgovine oz. iz podjetja, ki ne ustvarja dobička na račun držav v razvoju, saj ta podjetja skušajo zaobiti trgovski kodeks, ki ga je uvedla Svetovna zdravstvena organizacija.


Pri približno pol leta začnejo otroci jesti trdo (netekočo) hrano in tako preidejo z riževih kosmičev, pasirane zelenjave in sadja na ribe, meso, jajca, stročnice in drugo zelenjavo. Nakupovanje hrane v kozarcih je seveda zelo prikladno, a za malčka je veliko bolje, da uživa sveže pripravljeno hrano. To lahko po potrebi tudi zamrznete in jo pripravite v roku tedna ali dveh. Doma pripravljena hrana je veliko bolj hranljiva kot vnaprej pripravljena hrana.

 

Otroka oblecite v ekološka in varčna oblačila

Modna in draga otroška oblačila so lepa, a pri tem je treba biti previden. Otrok jih zelo hitro preraste pa tudi umaže. Za otrokovo zdravje so primernejša oblačila narejena iz ekološkega bombaža ali konoplje, bambusa ali volnene tkanine, kar pomeni, da pri obdelavi tkanin niso bile uporabljene razne strupene kemikalije, ki lahko povzročijo nekatere bolezni kože. Omenjeni materiali so tudi bolj trpežni pri vsakdanjem pranju.

 

Najbolj varčna možnost so oblačila iz druge roke oziroma izmenjava oblačil. Lahko jih kupite v kakšni izmed prodajaln oblačil iz druge roke, lahko si jih izmenjate med sorodniki, prijatelji in znanci ali pa se pridružite kakšni izmed organiziranih izmenjav otroških oblačil in obutve. Izmenjava oblačil poteka, tako da vsak posameznik prinese poljubno število oblačil in izbere isto število oblačil, ki so jih prinesli drugi udeleženci. Na takšen način se znebite oblačil, ki jih je vaš otrok že prerasel in dobite nova oblačila.

 

Otrok na izmenjavi oblacil

Otroci se na izmenjavi otroških oblačil in obutve najbolj razveselijo igrač (foto: Tanja Ristič)

 

Pri Ekologih brez meja smo junija v okviru projekta Tekstilnica zelo uspešno izvedli izmenjavo otroških oblačil, kjer so starši izbirali med oblačili in čevlji za fantke in deklice, od najmlajših pa vse tja do najstnikov. Na voljo so bile tudi kapice in drugi modni dodatki za otroke, manjkale pa niso niti odejice in druga otroška oprema. Otroci pa so se seveda najbolj razveselili plišastih igračk. Naslednja izmenjava otroških oblačil bo izpeljana spet v jeseni, datum je že znan, zato za več informacij pobrskajte v napovedniku dogodkov na spletni strani Tekstilnica ali na FB strani Tekstilnica.

 

Uporabljajte naravne produkte za nego kože

V preteklosti so matere kožo svojih otrok negovale z običajnimi olji. Še danes je navadno olivno ali mandljevo olje najboljše za vašega otroka. Je poceni, naravno in brez dodanih dišav. Čistilni robčki so za nego kože skorajda nujni. A matere ne vedo, da ti praviloma vsebujejo topilo propilenglikol (sestavina antifriza) in konzervans paraben – oba vsebujeta več do 600 različnih kemikalij. Mogoče se vam zdi zastarelo, a dejstvo je, da sta za higieno vašega otroka najboljši navadna vata in voda iz pipe.

 

Eko igrače

Otroci so enostavna in zelo kreativna bitja, ki ne potrebujejo nujno barvaste ropotuljice ali puhastega medvedka. Ravno tako se zabavajo pri igri z doma narejenimi medvedki ali lesenimi igračami, poleg tega pa se na tak način povezujejo z naravo. Ko je že malce starejši, mu priskrbite rabljeno igračo in na takšen način privarčujte.

 

Prevedeno in prirejeno po članku How to go green babies.

 

Piše: Martina Vilhar