Objavljeno dne 21. september 2012, 10:09

Čas dopustov in lepega vremena, a kam iti? Za tiste, ki si z nami delijo gnev do divjih odlagališč, smo izračunali, kje v Sloveniji je najbolj čisto. Poiskali smo točko, ki je najbolj oddaljena od nam znanih neočiščenih divjih odlagališč.


Že po bežnem pogledu na karto Slovenije je jasno, da je najbolj čista točka nekje na meji naših teritorialnih voda, a ker z dna morja nimamo nobenih podatkov, se raje omejimo na kopno.Po preračunu med najbolj čistimi ostanejo tri področja: osrednji del Triglavskega narodnega parka, Snežniški gozdovi in severna okolica Olševe v Savinjskih Alpah (še en Snežnik). Razdalje do njihovih najčistejših točk se gibajo okoli deset kilometrov, najdaljša pa je v Snežniškem koncu z 12336 metri. Vendar moramo dosti teh točk diskvalificirati, saj padejo na ali v bližino državne meje in so tako goljufale, saj za sosednje države nimamo podatkov o divjih odlagališčih.


Tako nam kot zmagovalec ostane točka pod Gertovim vrhom, blizu katere vodi tudi markirana pešpot. Ta točka je od najbližjih treh divjih odlagališč oddaljena 10378 metrov. Vsa ostala odlagališča so še dlje. V Savinjskih Alpah so izpadle vse točke, v našem edinem narodenm parku pa je najčistejša točka pod Malim Pihavcem nad Zadnjico. Najbližja tri divja odlagališča so kar 9663 metrov stran.Rezultati so pričakovani, saj gre za najbolj neobljudene dele države. Vseeno pa je lepo videti, da navkljub bližini poti (mdr. na Triglav!), nič bližje ni bilo zaznanih nobenih divjih odlagališč. Medtem ko obisk druge točke odsvetujemo, je prva tik ob prijetni gozdni poti, ki jo velja obiskati s kolesom od grada Snežnik (ali pa peš, če so vam všeč izjemno dolgi pristopi — na koncu pripelje na vrh Snežnika).