Objavljeno dne 10. november 2014, 09:11

Slovenija je ob naravni ujmi, ki se je zgodila med 30. januarjem in 10. februarjem 2014, izkusila neizmerno moč narave. Žledolom je prizadel polovico vseh gozdov in uničil številno infrastrukturo ter za nekaj časa povsem ustavil življenja ljudi. Z namenom hitrejše obnove slovenskih gozdov sta Zveza tabornikov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije pripravila družbeno odgovoren projekt pod skupnim imenom »Obnovimo slovenske gozdove«.

 

Sanacija slovenskih gozdov je že v teku. Po treh mesecih od naravne nesreče je v gozdovih potekala sečnja in na Zavodu za gozdove Slovenije ocenjujejo, da je potek sanacije gozdov uspešen, saj je bilo do prvega tedna v maju saniranih že 15 odstotkov vseh poškodovanih dreves. Po sečnji bo sledila naravna ali umetna obnova gozdov. Glede na dosedanje ocene Zavoda za gozdove Slovenije bo potrebno umetno obnoviti približno 900 hektarov gozda. Zato so se v Zvezi tabornikov Slovenije in Zavodu za gozdove Slovenije odločili, da pričnejo z vseslovensko družbeno-odgovorno akcijo »Obnovimo slovenske gozdove«. K sodelovanju vabijo vse posameznike in podjetja, ki bi radi in lahko pomagajo pri obnovi naših gozdnih površin.

 

Obnova enega hektarja gozda stane med 3.000 in 5.000 evri, zato prosijo vse, ki lahko prispevajo, da s poslanim SMS in ključno besedo GOZD na 1919 darujejo 1 EUR za nakup sadike. Za popolno obnovo bi potrebovali okoli 2 milijona sadik, veseli pa bodo prav vsake donacije. Za transparentnost zbranih sredstev SMS sporočil bo poskrbela bivša varuhinja človekovih pravic, Zdenka Čebašek Travnik, ki je predsednica upravnega odbora Taborniške fundacije. Trenutno so zbrali 13.746 sadik dreves.

 

Gozd poziv za platno 4x3

 

Taborniki posadili prvih 500 dreves, pridružite se jim 15. novembra

 

28. oktobra so taborniki s strokovno pomočjo Zavoda za gozdove Slovenije posadili prvih 500 sadik zbranih v akciji Obnovimo slovenske gozdove. V vasi Grčarevec pri Logatcu so obnovili približno 1 hektar hribovitega predela, na katerem je žledolom drevesa popolnoma uničil. Vseslovenska akcija sajenja sadik se bo zgodila 15. novembra, že danes pa vabijo vse, da se jim pridružite in se na spletni strani www.obnovimo-gozdove.si prijavite na lokacijo v vaši bližini.

 

Prijave za vse prostovoljce so odprte

 

Po vsej Sloveniji je na voljo 17 lokacij, na katerih se lahko na spletni strani www.obnovimo-gozdove.si prijavite za sajenje. Največje potrebe po prostovoljcih so na lokacijah v Slovenj Gradcu, Sežani, Postojni, Tolminu, Brežicah, Kočevju, Kranju in Celju. Zaradi zagotovitve optimalnega števila udeležencev, bodo prijave odprte do zapolnitve prostih mest. Na zbirnih točkah bodo taborniki in gozdarji počakali prostovoljce ter se nato skupaj odpravili do delovne lokacije. Na vseh lokacijah bo pričetek akcije ob9.30 uri. Akcije se udeležite primerno obuti in oblečeni ter opremljeni z rovnico ali krampom, delovnimi rokavicami, dobrodošle pa bodo tudi in plastične vreče ali torbe.

Akcijo lahko spremljate tudi na Facebook strani in Twitterju. 

 

Piše: ekipa Obnovimo slovenske gozdove