Avtor: Urša Zgojznik, dne 1. october 2019, 15:10

Med čakanjem na prijateljico, s katero sva se dogovorili za popoldanski čvek me ogovori znanec: “Hej, Urša, ravno sem videl, da bo spet tisti štrajk! Menda nisi tudi ti nasedla tisti Greti?’’ Malo ga debelo gledam, se nasmiham in čakam, da bruhne v smeh ali kaj podobnega. Nič. Tudi on čaka mene, da mu odgovorim nikalno. Zelo me zanima, kako ljudje razmišljajo, in v trenutku me prešine: »Eh, seveda ne!« Potem se usuje iz njega vse znano, kako in koliko je Greta Thunberg plačana, zakaj vraga ne hodi v šolo, kaj sploh se gremo vsi, ki sanjamo o podnebnih spremembah, če pa se vendar planet ohlaja in podobno.

Zaradi nevednih ljudi, neumnih politikov in ljudi, ki berejo samo še objave na svojem Facebooku, smo prišli do faze, da ljudje mislijo, da se lahko glede podnebnih sprememb odločajo, ali so za ali proti. Kot npr. ali ti je všeč ovčji sir ali ne? Ali si za Christiana Ronalda ali pač ne? Kot da je to tvoja osebna odločitev. Žal ni tako. Glede tega, da se naše podnebje spreminja in da so vir tega človeške dejavnosti na planetu, se strinja tisoče različnih znanstvenikov z vseh koncev sveta. Tudi taki, ki so sicer na popolnoma različnih bregovih. Seveda, nekaj sto jih temu oporeka! A situacija na planetu je z vsakim poročilom hujša! Večina najbolj težkih novic sploh ne pride v medije.

Kaj lahko spremeni en štrajk? V resnici se z danes na jutri ne bo spremenilo nič. Lahko se predramijo ljudje v njihovi otopelosti. V malodušju, ki se naseljuje v vseh nas. V obupu, da se nič ne da spremeniti. Kaj pa če se da?! Kaj pa če vas bodo otroci čez 30 let vprašali, kaj ste vi naredili za manj poplav, suš in vročinskih valov, kako ste poskrbeli za njihovo prihodnost, ali ste bili vsaj na podnebnih shodih? Množice ljudi vedno pretresejo tudi politike. Tam so njihovi volivci. Zato: ne se zmesti, ne nasedati govoricam! Verjemite dejstvom, številkam in temu, kar vidite in občutite. Podpirajte gibanja, podpirajte mlade, aktivirajte se.

Kolumna je bila prvič objavljena v reviji Story.

foto: AP Photo/Francois Mori