Avtor: Katja Sreš, dne 29. july 2021, 11:07

V ponedeljek, 19. julija, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec gostila celodnevno neformalno srečanje ministric in ministrov, odgovornih za raziskave. Na srečanju je bil predstavljen tudi projekt skupnostne znanosti Pirati plastike, ki je med udeleženci požel veliko odobravanja. 

Med njimi je bila tudi Mariya Gabriel, komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade. Izpostavila je pomen sodelovanja med raziskavami in izobraževalnim sistemom ter čestitala ministrici Kustec z besedami:

»Vključevanje vseh deležnikov in izjemno pomembno povezovanje z izobraževanjem, kot je projekt Pirati plastike, so odlična popotnica za nov evropski raziskovalni prostor. Skupaj smo močnejši.«

O uspešnem povezovanju izobraževalne, raziskovalne, pa tudi civilne sfere, so se visoki gostje lahko prepričali na lastne oči. Uverturo s slovenskimi piratskimi uspehi v ministrsko večerjo v ljubljanski Narodni galeriji so pripravili ministrica prof. dr. Simona Kustec, mentorica in dijaki BC Naklo ter dr. Mateja Grego iz Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo.

Pika, Katja in Jaka, dijaki BC Naklo, so predstavili potek njihovega raziskovalnega dela, mentorica Bernarda Božnar pa je izpostavila eno ključnih prednosti projekta - ne gre le za povezovanje izobraževalnega in raziskovalnega sistema, dejansko so učenci in dijaki vsaj v času sodelovanja v projektu Pirati plastike postali tudi sami raziskovalci ter poleg tega še okrepili in razvili pozitivni odnos do okolja. Nič presenetljivega torej, da je profesorica dele projekta že vključila v redne dele nekaterih učnih načrtov. 

Vodja slovenskega dela projekta dr. Mateja Grego pa je udeležencem že razkrila prvi košček v sestavljanki kompleksne slike onesnaževanja s plastiko - 70 % analiziranih rečnih odpadkov je plastičnih. Nadejamo se, da vam bomo lahko predstavili celotne rezultate spomladanskega vzorčenja še pred pričetkom izvedbe druge faze projekta Pirati plastike, v katerem smo Ekologi brez meja z velikim veseljem prevzeli vlog komunikatorjev.