Objavljeno dne 22. september 2012, 10:09

Društvo Ekologi brez meja vas vabi, da se udeležite velikega popisa divjih odlagališč, ki bo potekal v vseh slovenskih občinah, letos od 3. marca do 18. aprila 2011.

 

Od vzpostavitve registra do danes smo popisali že več kot 13.000 lokacij divjih odlagališč, ocenjujemo pa, da jih je v Sloveniji skupno med 30.000 in 40.000.

 

Popis predstavlja začetek sistematičnega reševanja problematike divjih odlagališč v Sloveniji. V luči uspešne prostovoljske okoljske akcije "Očistimo Slovenijo v enem dnevu!" je treba danes zagotoviti, da v prihodnje ne bo več prihajalo do nelegalnega odlaganja.

 

Digitalni register divjih odlagališč želimo dopolniti, hkrati pa nameravamo preveriti, kakšno je stanje na že popisanih in očiščenih lokacijah. Ker občine zaradi visokih finančnih vložkov popisa ne zmorejo izvesti same, vas k sodelovanju vabimo kot prostovoljce.

 

Kot prostovoljci lahko tako pomagate na dva načina:

  1. Kot prijavitelji divjih odlagališč: na spletni strani www.očistimo.si lahko popolnoma anonimno prijavite divje odlagališče, ki ga poznate. Tisti, ki imate na svojem mobilnem telefonu GPS sprejemnik, si boste lahko od začetka marca naprej na omenjeni spletni strani naložili aplikacijo, s katero boste divje odlagališče lahko prijavili kar preko mobilnega telefona.
  2. Kot občinski popisovalci: v vsaki občini potrebujemo vsaj enega popisovalca, februarja pa izvajamo tudi izobraževalne delavnice, ki vas bodo usposobile za delo popisovalca. Seznam delavnic lahko najdete na tej strani.

 

Več informacij o registru in popisu lahko najdete na naši spletni strani.

Prijave sprejemamo na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .