Objavljeno dne 10. february 2013, 09:02

November je bil čas zbiranja starega papirja v okviru projekta Star papir za novo upanje in zato smo si zaposleni in drugi člani društva v sredo, 28. novembra 2012, ogledali papirnico Vipap Videm v Krškem. Z vodenim ogledom smo se sprehodili skozi čas delovanja papirnice od časov prve tovarne celuloze pred 2. svetovno vojno do danes, ko je papirnica največji proizvajalec papirja v Sloveniji in vodilni proizvajalec časopisnega papirja v jugovzhodni Evropi.

IMG_1222  Sistem biološkega čiščenja vode (foto: Urška Zgojznik)

 

Ko boste naslednjič odprli strani Dela, Dnevnika in drugih naših časnikov imejte v mislih, da je bil časopisni papir izdelan v Krškem in prav mogoče bi bilo, da je bil izdelan tudi iz starega papirja, ki ste ga oddali v zabojnik za papir ali na kakšni zbiralni akciji. Kar 180.000 ton vlaken od skupnih 230.000 ton, kolikor jih proizvedejo v celem letu, je proizvedenih iz  odpadnega papirja. Del tega odkupijo v Sloveniji, večji del pa ga uvozijo.

 

IMG_1231

 

Čiščenje lesa (foto: Urša Zgojznik)

 

Dnevno porabijo v procesu izdelave približno 600 ton starega papirja, vsaka tona recikliranega papirja, ki jo uporabijo pa pomeni prihranek približno treh kubičnih metrov lesa. Preostalo količino potrebnih vlaken pridobijo iz lesa, ki ga s pomočjo čiščenja, brušenja na brusilnikih, zgoščevanja in obdelave spremenijo v lesovino. V preteklosti so večino vlaken pridobili direktno iz lesa, zato so njihove površine zunanjih skladišč lesa sedaj precej bolj prazne kot pred leti. Proizvode delijo na dve veliki skupini, in sicer na časopisne in grafične papirje, skupna proizvedena letna količina pa je lahko tudi do 440.000 ton.

 

IMG_1239

 

Proizvodnja papirjev (foto: Urša Zgojznik)

 

Skozi celoten proces sledijo trajnostnim usmeritvam družbe. Poleg izdelave izključno recikliranih papirjev pa racionalizirajo tudi porabo surovin, energentov in vode. Za svoje delovanje so pridobili tudi certifikat Ecolabel.

 

IMG_1241

 

Skupinska (foto: Urša Zgojznik)

 

Če vas zanima še kaj več o proizvodnji papirja, si lahko pogledate filmček Papirčkovo potovanje: http://www.souvizija.si/video/papirckovo_potovanje/?show=6cf405fe8c502260ba7d7c377f691d5b

 

Več o projektu Star papir za novo upanje pa lahko najdete na: http://ebm.si/p/star-papir2012/

 

Piše: Urša Zgojznik