Objavljeno dne 22. september 2012, 10:09

Bazeni energije v termah Ptuj so eden najbolj množičnih poletnih zabavnih dogodkov za mlade v štajerski regiji. Tudi letošnji so se odvijali 8. julija v Termah Ptuj. Sproščenost, zabava in aktivno preživljanje prostega časa tradicionalno zaznamujejo to prireditev, letos pa se poleg vsega odvila »fešta« brez odpadkov – v goste je namreč prišel projekt Društva Ekologi brez meja in Fundacije Z glavo na zabavo Eko-koncept!

 

Ključni cilj projekta je zmanjševanje količine odpadkov na javnih prireditvah, zato smo razvili premično pralnico plastičnih kozarčkov za večkratno uporabo. Ta bo potovala po večjih prireditvah po Sloveniji in tako pomembno prispevala k zmanjšanju količine odvržene embalaže in lončkov za enkratno uporabo.

Na prireditvi na Ptuju premična pralnica še ni obratovala, je pa vsak obiskovalec prireditve ob prihodu za kavcijo 1 EUR dobil v uporabo plastični kozarček za večkratno rabo. Ob ponovnem naročilu pijače smo mu ga zamenjali za svežega, uporabljeni kozarec pa je šel v pranje v našo začasno stacionarno pralnico. Obiskovalci po končani uporabi kozarca seveda dobijo svoj evro kavcije nazaj. Izjema je le primer, ko je vrnjeni kozarec poškodovan, za kar pa je potrebna precejšnja malomarnost. Po pranju so plastični kozarčki ponovno pripravljeni za uporabo na novih prireditvah v okviru Eko-koncepta. Na takšen način se na prireditvah količina odpadkov lahko zmanjša tudi za 90 odstotkov. Cilj projekta je tako preprečevanje nastajanja odpadkov ter dokazati, da se lahko skrbi za okolje tudi med zabavo in da to sploh ni težko!

 

Več o projektu Eko-koncept si lahko preberete na naši spletni strani.

); ; .'''+x[0]+'>');

.