Objavljeno dne

Ljubljana, 27. november  - V soboto, 26. novembra 2011, je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani potekal zaključni ulični dogodek prostovoljskega projekta Vrečka na vrečko, ki preko združevanja umetnosti in varstva okolja opozarja na pretirano rabo plastičnih vrečk, obenem pa nudi kreativne in preproste rešitve za preprečevanje nastajanja tovrstnih odpadkov. Na dogodku so organizatorji predstavili nastale umetnine in izdelke iz odpadne embalaže in podelili nagrade zmagovalcem fotonatečaja Vrečka na veji. Na dogodku so se organizatorjem pridružili gostujoči umetniki, glasbeniki, improvizatorji in plesalci, ki so poskrbeli za pravi mini ulični plesno-glasbeno-umetniški spektakel.

 

Projekt Vrečka na vrečko javnost preko združevanja umetnosti in varstva okolja opozarja na problem prekomerne uporabe plastičnih vrečk in plastenk. Ponuja ustvarjalne rešitve pri preprečevanju nastajanja odpadkov, ki so izvedljive za vsakogar, poteka pa že drugo leto zapored v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov - ETZO.


Organizatorji so cel ETZO teden na Stojnicah idej v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC City in na Pogačarjevem trgu ter na 27. Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu zbirali stare plastične vrečke.

 

Vodja projekta Vrečka na vrečko in članica Ekologov brez meja Urša Dolinšek je na zaključnem uličnem dogodku povedala: »Letos smo zbrali precej manj plastičnih vrečk kot lansko leto. Zbirnih točk smo imeli letos namenoma manj, saj ne želimo dajati napačnega sporočila – na prvem mestu naš namen ni pridobiti čimveč plastičnih vrečk, ampak ozavestiti čimveč obiskovalcev. Tu smo bili tudi uspešni, saj je stojnico vsak dan obiskalo vsaj 30 ljudi, še veliko več pa je bilo mimoidočih, ki so si vse skupaj ogledovali bolj od daleč. Zbrali pa smo štiri polne 120 litrske vreče za smeti - polne plastičnih vrečk.” Iz njih in iz plastenk so cel teden nastajale umetnine in uporabni izdelki, preostale zbrane vreče pa bodo organizatorji uporabili pri nadaljnjih projektih, delavnicah in ustvarjanju.

 

 

Pogačarjev trg je bil v soboto zaznamovan z večno damo plastiko. Prizorišče je bilo ob ogromnem mrtvem drevesu, ovenčanem s plastičnimi vrečkami (avtor: The Miha Artnak, v sodelovanju z Andražem Tarmanom (Rompom) in Erikom Vidmarjem (Tisa d.o.o.)), ki se je dvigal iznad Travnika, posejanega s pisanimi in povsem bionerazgradljivimi cvetlicami iz plastenk (avtorjev oblikovalskega studia Lukatarina: Luka Mancini in Katarina Mrvar).

 

EBM_0019EBM_0403

 

Pomlad je sen zime /The Rise of the Fall (avtor:The Miha Artnak, v sodelovanju z Andražem Tarmanom (Rompom) in Erikom Vidmarjem (Tisa d.o.o.)) na Travniku iz plastenk (avtor: oblikovalski studio Lukatarina)

 

Umetnik The Miha Artnak je svojo umetnino poimenoval Pomlad je sen zime /The Rise of the Fall in jo komentiral takole: »Ob lanskem snegu se je pojavila nova vrsta pošasti. Prilagodila se je ekosistemu, a ker smo v tem letu drastično zmanjšali uporabo plastičnih vrečk, je avgusta letos umrla od lakote. Narava smeti je sicer trdovratna in ni je mogoče kar tako obvladati. Z lahkoto se nam prilagaja, sploh kadar pri našem ravnanju nismo dosledni. Prilagaja se nam v vseh letnih časih in poskuša preko nerazgradljivih plodov vsak dan zasesti še večji prostor pod soncem.«

 

Modna oblikovalka Barbara Živčić (Ekologi brez meja) pa je v tednu ETZO v sodelovanju s Kralji ulice vodila dve delavnici izdelave spalnih vreč, na katerih se je 15 brezdomcev naučilo iz plastičnih vreč narediti spalno vrečo in jih v soboto prinesla na ogled.

 

1382794_-_Copy 1382800_-_Copy

 

Delavnica izdelave spalnih vreč s Kralji ulice (foto: Roman Šipič, Delo)

 

 

Na dogodek je nepovabljeno privihralo tudi plastično bitje Bagfoot in z osrednjim plesnim spektaklom »Who's Bag« dokazovalo, da je nakupovanje praznik. Plesno točko je Bagfoot tokrat okrepil s svojimi kloni iz skupine plesalcev Šole za nastopanje Bast in prostovoljci.

 

EBM_0387A EBM_0402A

 

Plesni spektakel "Who's Bag" z Bagfootom, plesalci Šole za nastopanje Bast in prostovoljci (foto: Žiga Šmidovnik)

 

 

Pomemben del uvodnega jesenskega dela projekta je bil fotonatečaj Vrečka na veji, ki se je začel 3. oktobra in končal 15. novembra 2011. Na natečaj je prispelo 448 fotografij, izmed 10 fotografij z največ spletnimi glasovi pa so tričlansko komisijo najbolj prepričali Andrej Marenčič s foto motivom  I Wanna Spin (But I Cant),  Anja Burnik s foto motivom Smetovec, Nataša Pezdir s foto motivom "Okraski" Koritnice. Nagrade jim je na zaključnem uličnem dogodku podelil ambasador foto natečaja in radijski voditelj Sašo Papp.

 

1_mesto_-_Copy 2_mesto_-_Copy
3_mesto EBM_0378A

 

Zmagovalne fotke od leve proti desni ...: I Wanna Spin (But I Cant); Andrej Marenčič, Smetovec; Anja Burnik, Okraski Koritnice; Nataša Pezdir, skupinska fotka (od leve proti desni): vodja projekta Urša Dolinšek (Ekologi brez meja), Anja Burnik, Andrej Marenčič, Nataša Pezdir, soorganizatorka fotonatečaja Tamara Zavrnik (Ekomagazin.si), ambasador projekta Sašo Papp (Radio Center) (foto: Žiga Šmidovnik)

 

 

Številni gostujoči ustvarjalci so na razstavo postavili svoje stvaritve iz odpadnih materialov in tako dokazali, da se z ustvarjalno žilico izdelkom in tudi odpadkom da podaljšati življenjsko dobo:
Anselma, izdelovalnica vsega (ne)mogočega je z modno revijo predstavila pelerine, ki so prispele na prvi Anselmin natečaj Moja pelerina. Vsaka pelerina ima za sabo svojo zgodbo, vse pa so narejene iz recikliranih materialov, vrečk, cerad, blazin, zaves za tuše, itd.
Arhitektka Tjaša Mavrič je izdelala lično kolekcijo ročno izdelanih unikatnih modnih dodatkov, ki jih predstavlja pod imenom TM priboljški. Reciklirane torbice, denarnice in mošnjički so primerni za vsakega in vsako priložnost.
Rompom je kolektiv štirih industrijskih oblikovalcev: Nuša Jelenec, Tilen Sepič, Andraž Tarman in Jurij Lozić so se na zaključnem uličnem dogodku predstavili s produktom Kanta - koši za ločevanje odpadkov.
Natan Esku je likovni oblikovalec, ki se ukvarja s slikarstvom, fotografijo, ilustracijami in oblikovanjem. Na zaključnem uličnem dogodku je predstavil nekaj svojih izdelkov iz odpadkov.
Kulturno ekološko društvo Smetumet skozi spoj umetnosti, ekologije, oblikovanja in igranja problematizirajo posameznikov odnos do narave, potrošnje, odpadkov in sodobnega načina življenja. Na zaključnem uličnem dogodku so predstavile svoje izdelke iz plastičnih vrečk in kavne embalaže.

 

EBM_0011 EBM_0030
EBM_0174A EBM_0171A
EBM_0494 EBM_0492

 

Izdelki iz odpadne embalaže številnih ustvarjalcev (foto: Žiga Šmidovnik)

 

 

Celotno dogajanje so na najboljši način popestrili ritmi DJ-ev Žakpižona in Felis Catusa, gledališka skupina Improleptika (Andrej Težak - Tešky, Boštjan Gorenc - Pižama, Veronika Hana, Dule) je poskrbela za smeh in nepričakovane situacije, raper Kosta pa je dogodku pridal dušo s svojimi globokimi in močnimi besedili. Trije glasni urbani fantje Simpl, Perro in Rudstah (Datura, Nedelaz) pa so pokazali, kaj so v letih vaj po zakloniščih ustvarili. Na ritem so strogo nadzorovano lučali sesekljane zloge. Zaključni ulični dogodek je moderiral športni komentator in novinar Luka Štucin.

 

 

EBM_0020 EBM_0125A
EBM_0450 EBM_0472

 Zgoraj (levo): Žakpižon in Felis Catus, (desno) Improlektika (Tešky, Veronika Hana in Pižama); Spodaj (levo): Kosta, (foto: Žiga Šmidovnik)

 

 

Partnerji projekta: Društvo Ekologi brez meja, ekološko društvo Eco Vitae, umetnik The Miha Artnak, oblikovalski studio Lukatarina ter soorganizatorji projekta Nataša Zuljan, Marko Orel in Študentska hiša SRCe. Partner fotonatečaja Vrečka na veji je Ekomagazin.si, medijski pokrovitelj pa Radio Center.

 

EBM_0498AOd leve proti desni: Luka Štucin, Marko Orel (SRCe), Nataša Zuljan, Luka Mancini in Katarina Mrvar (Lukatarina), The Miha Artnak, Erika Jež (Eco Vitae), Urša Dolinšek (Ekologi brez meja)

 

 

 

__________________________________________________________________________________________

 

Iskrena hvala tudi:

 

Glavni podporniki in pokrovitelji
Luka Koper – donator preko sklada Živeti s pristaniščem
Radio Center – medijski pokrovitelj fotonatečaja Vrečka na veji in
projekta Vrečka na vrečko
Nebesa – pokrovitelj 1. nagrade fotonatečaja Vrečka na veji
(dve nočitvi za dve osebi v Nebesih)
Nikon – pokrovitelj 2. nagrade (Nikon Coolpix P500) in 3. nagrade
(Nikon Coolpix S2500) fotonatečaja Vrečka na veji
Citadela – razvoj aplikacije za fotografije in spletne strani
fotonatečaja Vrečka na veji
Europlakat – oglasni prostor za razstavo zmagovalnih fotografij
fotonatečaja Vrečka na veji
LPT – prostor za dogodke, stojnice in skladišče

 

Drugi podporniki – material ali storitve
Planet Siol.net
Ekoteka d.o.o.
BTC City
Pro Commerce d.o.o.
Si.mobil
Tisa d.o.o.
Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG)
Tempora
Prozvok d.o.o.
Proprom
Printam.si
Kralji ulice
Cankarjev dom
Snaga d.o.o.
Mestna občina Ljubljana (MOL)
Robert, urednik pričesk
Super d.o.o.
KUD Plac
Pizzerija HAM-HAM