Avtor: Katja Sreš, dne 1. april 2021, 09:04

Najboljši je tisti odpadek, ki sploh ne nastane! Pri oblačilih, ki jih na globalni ravni recikliramo le 1 %, to še posebej velja. Zato smo se partnerji, ki vlečemo niti projekta Obleka naredi človeka, odločili, da s prvim slovenskim Dnevom v rabljenih oblačilih, ki ga bomo obeležili 23. aprila, spodbudimo ponovno uporabo oblačil, kjer imamo po podatkih naše raziskave Slovenke in Slovenci še kar precej rezerve.

Zakaj 23. april?

22. aprila obeležujemo dan Zemlje, 24. aprila se spominjamo žrtev zrušenja stavbe tekstilne tovarne Rana Plaza, 23. april pa je tako najbolj naravna izbira. S ponovno uporabo oblačil prispevamo tako k ohranjanju planeta, z izbiro pravičnotrgovinskih oblačil pa k dostojnim delovnim pogojem za vse. Volk sit in koza cela, za nameček pa med 19. in 25. aprilom obeležujemo še teden modne revolucije oz. Fashion Revolution Week.

Kako lahko sodelujete?

23. aprila pobrskajte po omarah in si nadenite oblačila iz druge roke. Fotografirajte se s pripravljenim napisom in fotografijo, opremljeno z oznakama #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka, objavite na svojih družbenih omrežjih. K sodelovanju prav posebej vabimo tudi organizacije in podjetja.

Le množica ozaveščenih posameznikov lahko ustvari uspešen pritisk in vpliva na spremembe. Zato vas vabimo, da se akciji pridružite v čim večjem številu, zanjo navdušite tudi svoje bližnje in jo na primer izkoristite za izmenjavo znotraj vašega prijateljskega kroga. Zakaj pa ne? In zakaj se ne bi en dan preslikal tudi na preostalih 364, iz izziva pa rodila nova najljubša navada.