Objavljeno dne

Kako? Načinov je več, a je dobra novica ta, da smo v svojem gospodinjstvu gospodarji mi sami in lahko odločamo, koliko hrane bo končalo na smetiščih. Prvi korak je, da pometemo pred svojim pragom, izpolnimo družinski dnevnik zavržene hrane, ki nam bo povedal, kje in zakaj nastajajo zavržki, ter izberemo primerno orodje za rešitev te težave. Se v vašem domu že učinkovito lotevate zavržkov hrane in bi želeli storiti več? Potem berite dalje.

 

V sklopu projekta Ne meč'mo hrane stran!, ki ga delno financira Ministrstvo za okolje in prostor, smo ob svetovnem dnevu hrane organizirali slovensko premiero filma Ne meč'mo hrane stran! (Just Eat It). Film je požel veliko zanimanja, zato smo se odločili, da predstavimo možnosti za projekcijo v drugih krajih. Posamezniki in organizacije vabljeni, da si ogledate ponudbo in s pomočjo filma tudi v svojem lokalnem okolju rečete NE zavrženi hrani. 

 

MKP 8069 compressed

Odlično obiskana premiera filma Ne meč'mo hrane stran! v Kinu Šiška (foto: Maša Kores)

 

Ker se naš novi projekt osredotoča primarno na spremljanje zavržkov hrane v javnih ustanovah, smo pripravili tudi poseben nagradni vprašalnik za osnovne in srednje šole, saj bi radi ugotovili, kako je tematika zavržene hrane vpeta v šolski vsakdan in identificirali dobre prakse in rešitve. Zato vabimo učitelje in učiteljice, da vprašalnik izpolnijo in tako svoji šoli priborijo možnost za brezplačen ogled filma Ne meč'mo hrane stran! Učenci in starši pa vabljeni, da informacijo o natečaju prenesete do svojih šol, saj nam bodo prav vsi odgovori v veliko pomoč. Vse informacije o nagradnem vprašalniku so na voljo na naši projektni spletni strani. Tudi v šolah recimo NE zavrženi hrani!

 

Imate še kakšno idejo, kako zmajšati količine zavržene hrane? Posredujte nam jo na hrana@ocistimo.si. Vabljeni k spremljanju aktivnosti projekta na naši spletni in Facebook strani

 

Piše: Katja Sreš