Objavljeno dne 13. may 2013, 10:05

Medtem, ko je bila letošnja pomlad za naše društvo relativno mirna, so Hrvatje že drugič organizirali veliko čistilno akcijo – Zeleno čistko. Nad idejo smo jih navdušili dve leti poprej na konferenci Očistimo Balkan v Rimskih Termah, kjer smo se zbrali prostovoljci iz širše regije in predstavili naše izkušnje z "Let's do it" projekti.

 

Lani so Zeleno Čistko izvedli prvič, v znak podpore pa smo jih par dni pred akcijo obiskali v kar konkretni zasedbi, vključno z Andrejem Težakom Tešky-jem in na dan čiščenja še predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije. Projekt je navkljub kaosu uspel, zato je bilo letos dosti manj skrbi. Ana Golja, ena od vodij projekta, mi je dan prej sporočila, da bo naprej cela ekipa čistila divje odlagališče, šele nato pa bo šel en del ekipe v štab v Opatiji, z Zagrebom pa se sploh ne bodo posebej ukvarjali. Res lahkotno, še posebej, če pomislim na obe naši izkušnji.

 

ZC 2013 2

V slogi je moč (foto: Jaka Kranjc)

 

Na koncu se je izkazalo, da bom edini "ambasador", zato sem se v Opatijo odpravil z zgodnjim vlakom in prispel ravno ob začetku čistilne akcije. Ana me je pobrala in razložila, da bomo čistili lokacijo ob propadlem hotelu s sicer odličnim razgledom, ki leži na upravni meji med Opatijo in Rijeko, zato tam, kako tipično, ni hotel čistiti nihče drug. Na lokaciji je postalo jasno, da hotel ni le opuščen, ampak tudi razdejan skoraj tako kot naša stara Cukrarna. Na pobočju pod njim se je znašlo cel kup svinjarije, ki pa zaradi zarasti ni bila takoj opazna. Ob prihodu me je v naši lanskoletni majici, kako lepo, navdušeno pozdravila Helena Traub, glavna vodja projekta. Prisotnih je bilo še cel kup prostovoljcev, a poznal sem samo Ivana Suška, še enega ključnega prostovoljca pri letošnjem projektu, saj so bili nekateri prostovoljci iz lanske ekipe prisotni v drugih krajih po Hrvaškem, medtem ko se je večina lanske ekipe žal razbežala.

 

ZC 2013 3

Čiščenje divjega odlagališča (foto: Jaka Kranjc)

 

Kar se tiče odpadkov, jih je bilo vseh sort, po možnosti pa so bili zaščiteni z robido in češminom. Pod nosilno ploščo verande so pridno nastajali ločeni kupi, potem pa je eden izmed prostovoljcev nižje spodaj odkril kopico pnevmatik, preperelega železja in težkih zavitkov bitumna. Morala je že precej pešala, sonce vedno bolj žgalo, čas pa tekel, zato sem poskusil ostale navdušiti z zgledom in se zagnal v delo, da je kar teklo od mene. Ne vem, če je imelo kak vpliv, ker je še vedno cel kup ljudi samo posedalo, ampak smo vsaj prej končali s težkimi kosi in lahko bolj mirne vesti odšli naprej. Pred tem je bilo treba še enkrat prestaviti polovico zbranih smeti na plano, saj jih sicer kamion s hidravlično roko ne bi mogel doseči. Večina je počakala nakladalce, z Ivanom in Ano pa smo šli v njihovo pisarno, da bi zbrali rezultate za tiskovno konferenco.

 

ZC 2013 1

 Velik kup raznovrstnih odpadkov (foto: Jaka Kranjc)

 

Ta pisarna je prav posebna, še nekoliko manjša od naše in čeprav leži skoraj tik ob morju, je v njej hladno tudi poleti. Dovolj hladno, da smo se po prihodu vsi oblekli! Na račun je prišla tudi moja afiniteta do kaosa, saj je ob prvem vklopu luči vrglo ven varovalko in med drugim začasno onesposobilo en strežnik. Ana in Ivan sta se mirno lotila preklica koordinatorjev, mene pa prosila, da pripravim skupni pregled rezultatov. Najbrž sem vidno zavil z očmi, saj sem se lani s tem ukvarjal cel dan, od tistega hipa pa sem imel na voljo le dve uri časa. Na srečo sta bila način zbiranja podatkov in oblika preglednic toliko boljša, da razen nedelujočega sklicevanja na druge dokumente, ni bilo večjih težav. Lani je bilo namreč na koncu toliko izjem in dodatne logike, da so bile preglednice polne stolpcev z vmesnimi rezultati in dolgimi formulami, kar je eno od prostovoljk tako motilo, da je šla po akciji vse preračunati na novo. Čudno, ker fizikom matematika in programiranje nista tuja. Proces sicer traja tako dolgo, ker ne seštevaš le delnih in nekonsistentnih rezultatov, ampak je na podlagi števila prijavljenih, prebivalstva in lokacij za vse treba pripraviti tudi čim boljše ocene končnih vrednosti, tako za lastno evidenco kot za medije.

 

ZC 2013 5

Prostovoljka na čistilni akciji (foto: Jaka Kranjc)

 

Ti se sicer letos niso tako izkazali, vsaj na državnem nivoju ne. Na dan akcije so večinoma poročali v kontekstu neokusnih zagrebških vragolij premiera, ki je tamkajšnji koordinatorki, podobno kot lani, povzročal le sive lase. Manjši, lokalni mediji so projekt bolj vzeli za svojega in prišli na tiskovno konferenco, s čemer se je uradno dogajanje tudi zaključilo. Sledilo je (pre)kratko druženje, potem pa sem že moral loviti edini vlak nazaj.

 

ZC 2013 0

Čiščenje brezna je še posebej zahtevno in nevarno delo (foto: Jaka Kranjc)

 

Tokrat se bo končna številka sodelujočih vrtela okoli 60.000 prostovoljcev v stotih občinah, od tega več kot polovica otrok, kar je boljše kot lani in verjamem, da slabše od rezultatov prihodnjega leta. Letos je bilo zapletov veliko manj, v glavnem štabu pa tak mir, da brez vedenja o akciji, ne bi niti posumil, da se tačas po celi Hrvaški dogaja čistilna akcija.

 

ZC 2013 6

Zastava Zelene čistke med zbranimi odpadki (foto: Jaka Kranjc)

 

Tisti dan pa smo bili v dobri družbi, saj so masovno čistili tudi Bosanci, Kanadčani, Mongoli, Libanonci, Švedi in Ukrajinci. Projekt Očistimo svet se uspešno nadaljuje in zdaj je tudi Evropska komisija začela razmišljati o panevropskem "čistem tednu".

 

Se vidimo spet naslednje leto!

 

Piše: Jaka Kranjc