Objavljeno dne 21. september 2012, 10:09

Začelo se je 12. junija v Stari elektrarni, ko je pobuda Še je čas! organizirala tiskovno konferenco, na kateri so trije njeni predstavniki, mag. Nina Štros – vodja Greenpeace v Sloveniji, dr. Luka Omladič – Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, dr. Aleksandar Kešeljević – Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, predstavili poglede svojih strok na problematiko TEŠ6 in državnega poroštva, ki še vedno visi v zraku. Osrednja tema konference so bili zaskrbljujoči izsledki raziskave o posledicah kurjenja lignita za zdravje ljudi in narodno gospodarstvo, ki jo je izvedla Greenpeace po metodologiji Evropske agencije za okolje.

 

550572_427383453968092_1278082973_n

12. junij, tiskovna konferenca v Stari elektrarni (foto: Tanja Ristič)

 

Osrednji podatek raziskave je, da je strašljivo dejstvo, da bi obratovanje TEŠ 6 vsako leto povzročilo vsaj 33 smrtnih žrtev med lokalnim prebivalstvom. To v 40 letih obratovanja pomeni najmanj 1320 smrtnih žrtev. Člani pobude so med drugim predstavili tudi glinenčke, male glinene figurice, ki simbolizirajo število žrtev v predvideni obratovalni dobi TEŠ 6.

 

196063_426650747374696_408770523_nGlinečki so se pojavljali povsod po Sloveniji in opozarjali državljane na neupravičenost TEŠ 6 (vir: www.sejecas.si)

 

V času od 12. do 21. junija se je 1.320 glinenčkov pojavilo na celotnem območju Slovenije, ki so pomagali prepričevati poslance, ki odločajo o TEŠ 6, naj zavrnejo poroštvo.

GLINENCKI15. junija je v Bikofeju v Ljubljani potekalo ustvarjalno srečanje z mladimi grafičnimi oblikovalci in člani pobude Še je čas, ki so na kreativen način sporočali svoje mnenje o TEŠ 6 (vir: www.sejecas.si)

 

V četrtek, 21. junija, je v Državnem zboru RS Odbor za finance in monetarno politiko odločal o poroštvu TEŠ 6, 1.320 glinenčkov pa se je v znak protesta zbralo pred parlamentom.Po skoraj 5-urnem zasedanju je bila razprava odbora za finance in monetarno politiko prekinjena brez odločitve. Nadaljevala se bo naslednji teden.Več o pobudi in tudi o tem, kako lahko sami pripomorete, lahko preberete tukaj: http://www.sejecas.si/downloads/

PROTEST

SeJeCas-PRESS-10Glinenčki pred parlamentom (foto: Matic Vrabič)

 

Član pobude Še je čas je tudi društvo Ekologi brez meja, pridružite se nam tudi vi!

Prihodnji dnevi bodo odločilni. Na ulicah in trgih se bo pojavilo še več glinenčkov, tako da bo priložnosti za fotografiranje dovolj. A morda še enkrat na hitro povzamemo, kako nam lahko pomagate:

  • obiščite spletno stran www.sejecas.si in se informirajte o posledicah TEŠ 6
  • ko srečate glinenčka, ga fotografirajte in fotografijo objavite na spletni strani in socialnem omrežju Facebook (www.facebook.com/SeJeCas) ter Twitter (uporabite #sejecas in #glinencek)
  • spoprijateljite se s profilom Tvoj Glinenček na omrežju Facebook in označite Glinenčka v svojih fotografijah
  • opozorite svoje prijatelje, znance, sorodnike na našo iniciativo in se pridružite pohodu- uporabniki Twitterja nujno posredujte novice o razvoju dogajanja svojim sledilcem in retvitnite naša sporočila
); ; .'''+x[0]+'>');

.