Objavljeno dne 28. september 2012, 09:09

 Če živite zdravo, prav gotovo jeste veliko sadja in zelenjave. Vsak dan nimamo časa, da bi šli po novo zalogo zelenjave in sadja, zato si jo kupimo več naenkrat. Težava je v tem, da ta začne gniti, se mehčati in plesneti prej, kot bi bilo treba, če je ne hranimo pravilno. Tako nastajajo nove količine organskih odpadkov, ki bi jih lahko prav preprosto preprečili. Zbrali smo nekaj predlogov, kako shranjevati zelenjavo in sadje, da ostaneta sveža čim dlje.

 

storingfood

 

 

Kako shranjevati zelenjavo?

 

Zelenjavo na tržnici ali v trgovini pogosto dobimo trdno povezano v šope, tako da posamezni kosi/listi/veje ne odpadejo, predvsem pa je tako zapakirano zelenjavo trgovcem lažje odmerjati. Ko pridemo domov, je z zelenjave priporočljivo odstraniti trakove/vrvi, s katerimi je povezana, saj ji tako omogočamo dihanje.

 

 

Artičoke – hranite jih v neprodušno zaprti posodi, pred tem pa artičoke rahlo popršite z vodo. Surovih artičok se ne zamrzuje, zato jih prej blanširajte, nato pokapajte z limoninim sokom, da preprečite potemnitev, zaprite v posodo ali vrečko in shranite v zmrzovalnik; zdržijo do 10 mesecev. V hladilniku zdržijo do enega tedna.

 

Avokado – pri sobni temperaturi najdlje zdrži, če je v papirnati vrečki. Če želite pospešiti zorenje, poleg njega položite jabolko. Če želite shraniti narezan avokado, ga dajte v posodo skupaj z nekaj narezane čebule in zaprite. Pa še nekaj navodil, kako v trgovini izbirati avokado: http://www.avocadocentral.com/how-to/how-to-pick-how-to-buy-avocados

 

Bazilika – ni zelo obstojna in jo je težko ohraniti svežo. Ne mara niti mraza niti mokrote. Najboljši način je, da jo naložite (tako da lahko diha – ne preveč natlačeno) neprodušno posodo/kozarec. V posodo poleg nje vstavite majhen vlažen kos papirnate brisače, ki ga menjate vsak dan. Posodo/kozarec z baziliko postavite na hladnejši predel pulta. Zdržala naj bi 5-7 dni.

 

Bob – zaprite ga v neprodušno posodo in postavite v shrambo.

 

Brokoli – hranite v odprti posodi v hladilniku. Lahko ga zavijete v vlažno krpo, preden ga daste v hladilnik. Pred uporabo ga ne perite.

 

Brstični ohrovt – če ste ga kupili na strženu, tega ne režite stran, ampak ohrovt s strženom vred položite v hladilnik, zdrži pa tudi v kakem drugem  hladnem prostoru. Če stržena ni, ohrovt stresemo odprto v posodo, ga pokrijemo z mokro krpo in damo v hladilnik.  Zdrži 3-5 dni.

 

Bučke – nekaj dni zdržijo tudi na hladnem pultu. Če jih boste uporabili kasneje, jih zavijte v krpo in postavite v hladilnik. Zdržijo 4-5 dni, vendar jih ne perite. Narezane bučke dajte v zaprto posodo ali zavijte v alufolijo; v hladilniku ostanejo sveže 2-3 dni.

 

Cvetača – zdrži dlje časa v zaprti posodi v hladilniku, ampak je najboljša tisti dan, ko jo kupimo. Pred shranjevanjem v hladilniku je ne perite, zdržala vam bo približno en teden.

 

Čebula – hranite jo v hladnem, temnem in suhem prostoru (do 15 stopinj). Naj bo dobro prezračena, zato jih ne nalagajte eno na drugo – če visi v vencu, je morda še najbolje. Zdrži 2-3 mesece. Ne shranjujte čebule poleg krompirja, saj se s kemijsko reakcijo pospeši razpadanje obeh. Če želite shraniti narezano čebulo, jo dajte v zaprto posodo, kjer bo zdržala 2-3 dni.

 

Česen - najdlje zdrži v mrzlih, temnih prostorih. Pri temperaturi do 16 ⁰C zdrži 3-5 mesecev. Če imate česen sesekljan, v hladilniku zaprt v neprodušno posodo zdrži dan ali dva.

 

Gobe – gobe ne razpakiraje, ampak jih dajte v hladilnik v originalni embalaži. Če potrebujete samo gobo ali dve, pretrgajte vrečko/pokrov na robu in vzemite ven, kar potrebujete. Nato pokrijte s papirnato brisačo in še enim slojem folije. Če jih razpakirate, jih v hladilnik shranite v papirnati vrečki in ne plastični, saj bo ta pospešila razpadanje. Zdržale bodo 4-7 dni.

 

Grah – v hladilniku naj bo v odprti posodi. Ne luščite ga pred uporabo. Zdrži 3-5 dni.

 

Jajčevci – v hladnem prostoru zdržijo tudi zunaj hladilnika. Ne perite jajčevcev, ker jim dodatna vlaga okoli listov ne ustreza. Če jih hranite dlje časa, jih »na udobno« namestite v spodnji predal v hladilniku. Sveži ostanejo 5-7 dni.

 

Koleraba – ima najraje hladno, temno in vlažno klet. Zdrži tudi v zaprti posodi v zaprtem predalu v spodnjem delu hladilnika – tako ohranja vlago. Sveža ostane 2-3 tedne.

 

Korenje – da bo dlje ostalo sveže, mu odrežite zeleni del. V hladilniku naj bo v zaprti posodi z veliko vlage – povijte ga v mokro krpo ali pa vsake dva dni operite v hladni vodi. Tako bo zdržal 3-4 tedne.

 

Koromač -  če ga porabite v dveh dneh, ga lahko pustite zunaj hladilnika na pultu. Postavite ga pokonci v kozarec ali posodo z vodo (podobno kot zeleno). Če želite, da zdrži dlje, ga dajte v zaprto posodo z nekaj vode in postavite v hladilnik, kjer zdrži 7-10 dni.

 

Koruza – če je res nuja, jo neolupljeno hranite v odprti posodi na sobni temperaturi, vendar ima najboljši okus takoj, ko je utrgana ali kupljena. Koruzo neolupljeno ali olupljeno lahko hranimo tudi v hladilniku. Olupljeno koruzo zavijte v alufoijo. Zdrži 1-2 dni.

 

Krompir -  (podobno kot čebula in česen) se najbolje počuti v hladnem, temnem in suhem prostoru; na primer v gajbici, v temnem koncu shrambe, lahko pa ga imate tudi v papirnati vreči. V shrambi zdrži 1-2 tedna.

 

Kumare – zavijte jih v vlažno krpo in položite v hladilnik, kjer ostanejo sveže en teden. Če jih nameravate pojesti en ali dva dni po nakupu, zdržijo tudi na hladnem zunaj hladilnika. Če v hladilnik dajete narezane ali sesekljane kumare, jih dajte v posodo s pokrovom, kjer bodo ostale sveže 1–2 dni.

 

Mlada čebula – odstranite elastiko/trak, če je povezana v šop in hranite v spodnjem predalu hladilnika.

 

Mladi česen – primerno ga je hraniti v neprodušni posodi v hladilniku, ne bo pa nič narobe, če ga kak dan ali dva pustimo zunaj, vendar ga porabite, preden se posuši.

 

Okra (Jedilna oslez) – Okra ne mara vlage. S suho brisačo ali krpo vred jo položite v neprodušno posodo. Pred shranjevanjem je ne perite. Okra ni prenaša shranjevanja najbolje, zato jo čim prej porabite, v 2-3 dneh.

 

Paprika – Operite jih samo, preden jih boste pojedli, saj jim vlaga skrajša dobo shranjevanja. Če jo boste porabili v roku dveh dneh, jo lahko hranite v hladnem prostoru, če pa ne, jo spravite v spodnji predal hladilnika.

 

Paprike (sladke / pekoče / feferoni) – v plastični vreči jih postavite v spodnji predal v hladilniku. Zelene paprike ostanejo sveže dlje kot rdeče in oranžne. Zdržijo 1-2 tedna v hladilniku in do 10 mesecev v zmrzovalniku. Pred zmrzovanjem jih narežite na rezine in in porazdelite na peki papir/pladenj, dokler ne zmrznejo. Nato jih premestite v neprodušno posodo ali vrečko za zamrzovanje in postavite nazaj v zmrzovalnik.

 

Paradižnik – nikoli ga ne dajajte v zmrzovalnik (razen kuhanega). Odvisno od zrelosti, vendar paradižnik lahko zdrži v shrambi tudi do dva tedna. Ko je popolnoma dozorel, ga dajte v hladilnik, kjer bo zdržal 2-3 dni. Če bi radi pospešili zorenje, ga dajte v papirnato vrečko skupaj z jabolkom. Paradižnik v hladilnik shranjujete v odprti posodi in pazite, da ne bo natlačen.

 

Pastinak – pastinak dajte v odprto posodo in jo postavite v spodnji predal v hladilniku ali pa ga kot korenje zavijete v vlažno krpo in daste v hladilnik.  Primerna je tudi plastična vrečka. Zdrži 3-4 tedne.

 

Pesa – odrežite zelenje (a ga ne mečite stran), da jo ohranite čvrsto. Če zelenja ne odstranite, bo to posrkalo vlago iz korena, zaradi česar bo izgubila okus in čvrstost. Peso ne perite, položite jo v odprto posodo, ki jo pokrijete z mokro brisačo/krpo. Pesino zelenje hranite v hladilniku v neprodušni posodi, zelenje pa naj bo rahlo vlažno. V hladilniku zdrži dva tedna.

 

Poletne buče (patišon) – tudi narezana zdrži na hladnem pultu nekaj dni. V hladilnik jo dajte v plastični vrečki; cela zdrži 4-5 dni, narezana pa 2-3 dni.

 

Por – zavijte ga v mokro krpo ali položite v posodo z nekaj vode (1 cm). Tako lahko ostane tudi dva dni zunaj hladilnika. Če ga daste v hladilnik, zdrži 3-4 dni.

 

Rabarbara – zavijte v vlažno krpo in v hladilnik položite v odprto posodo. Sveža ostane 5-7 dni.

 

Radič – v hladilniku ga imejte v odprti posodi z mokro krpo na vrhu ali pa v zaprti plasični vrečki. Ne perite ga pred shranjevanjem v hladilniku. Svež ostane 3-5 dni.

 

Redkvica – odstranite zeleni del (tega hranite ločeno), da ne povleče dodatne vlage iz korenin. Redkvice dajte v odprto posodo in jo pokrijte z mokro krpo. Zdrži 10-14 dni.

 

Repa – odstranite zelenje (hranite ločeno) enako kot pri redkvicah in pesi, hranite jih v odprti posodi skupaj z vlažno krpo. V hladilniku zdržijo 2-3 tedne.

 

Rukvica – podobno kot zelena solata v hladilniku ne sme biti mokra. Operete jo v mrzli vodi, pustite, da se voda odteče. Suho dajte v odprto posodo, ki jo pokrijete s suho brisačo, da absorbira dodatno vlago.

 

Solata – vlažno hranite v neprodušni posodi v hladilniku. Pred shranjevanjem v hladilniku je ne perite. Zdržala bo 3-4 dni.

 

Stročji fižol – rad ima vlago, ne pa mokrote. Mokro krpo položite preko odprte posode in postavite v hladilnik. Zdrži 5-7 dni.

 

Sveži fižol – olupljena sveža zrna hranite v odprti posodi v hladilniku, a jih je treba čim prej pojesti. Če jih ne porabimo takoj, jih je najbolje zamrzniti. Če fižol pred shranjevanjem v hladilnik skuhate (2 uri), bo v posodi, pokriti z alufolijo, zdržal 5-7 dni.

 

Šparglji – v šopu jih namestite v kozarec z vodo, pri tem naj imajo prostor za dihanje. Pri sobni temperaturi bodo tako zdržali en teden. Pri shranjevanju v hladilnik: spodnji del špargljevih steblov ovijte v mokro papirnato brisačo, nato pa jih v odprti plastični vrečki shranite v hladilniku.

 

Špinača – hranite jo v odprti posodi, najbolje v spodnjem predalu hladilnika. Potem ko pridete z vrta ali trgovine, jo čim prej postavite na hladno – špinača obožuje mraz. V hladilniku ostane sveža 3-5 dni.

 

Zelena - Korenino zelene zavijte v mokro krpo in postavite v spodnji predal hladilnika. Zdrži 1-2 tedna.

 

Zelena – zdrži tudi na pultu, če jo daste v posodo z nekaj vode. Če jo hranite v hladilniku, naj bo zavita v alufolijo.

 

Zeleni paradižnik – hranite ga v hladnem prostoru stran od sonca, da ostane zelen. Uporabite ga hitro, sicer bo ačel pridobivati barvo.

 

Zelenolistna zelenjava (drobnjak, špinača, listnati ohrovt, ...) – odstranite trakove, poveze, pentlje, elastike, ali kar koli drugega, kar jo veže tesno skupaj, zato da zadiha. Dajte jo v neprodušno posodo, v katero prej namestite mokro krpo ali brisačo. Ta bo ohranjala njeno svežino. Nekatere vrste zelenja zdržijo tudi v kozarcu zunaj hladilnika.

 

Zelišča – zaprta posoda s svežimi zelišči v hladilniku zdrži do enega tedna. Če jih tako pustimo dlje, tvegamo plesen.

 

Zelje – na hladnem (na pultu, v shrambi) zdrži do enega tedna, v hladilniku (v spodnjih predalih) pa več. Olupite zunanje liste, če začnejo veneti, vendar ga ne perite. Zelje po enem tednu začne izgubljati vlago, zato ga porabite čim prej. V hladilniku zdrži najmanj en teden.

 

Zimske buče – hranite jih v hladnem, temnem in dobro prezračenem prostoru. Zdržijo 1-2 meseca. Pridelovalci pravijo, da buče pridobijo na sladkosti, če jih zorimo 1 teden, preden jih pripravimo. Zimskih buč ne dajajte v hladilnik, saj bodo izgubile okus in čvrstost.

 


 

Pravilno shranjevanja sadja – pravi izziv

 

Banane – Ko jih prinesete domov, jih ločite – ne puščajte jih v šopu, saj bodo tako hitreje dozorele. Lahko so na pultu, v košari ali peharju z odprtinami, ki omogočajo dostop in cirkulacijo zraka. Banane v hladilniku počrnijo, vendar to ne vpliva na njihov okus. Na pultu zorijo 2-3 dni, potem v hladilniku pa zdržijo 5-7 dni. Če so banane narezane, jih pokapajte z limoninim sokom in zaprite v neprodušno posodo. V hladilniku zdržijo 3-4 dni.

 

Breskve – (in večino koščičastega sadja) se daje v hladilnik, ko so popolnoma zrele. Če dobite še pretrde, vam bodo v 2-3 dneh dozorele na pultu. V hladilniku zrele zdržijo 3-5 dni.

 

Citrusi – hranite jih v hladnem prostoru, v katerem zrak dobro kroži, nikoli v neprodušni posodi. V shrambi ali na pultu zdržijo 1 teden, v hladilniku pa 2-3 tedne.

 

Češnje – v hladilnik jih postavite v neprodušni posodi. Ne perite češenj, če jih ne boste takoj pojedli, ker dodatna vlaga pospešuje razvoj plesni. V hladilniku zdržijo 4-7 dni.

 

Datlji – suhe datlje lahko hranite v shrambi ali na pultu v skledi, steklenem kozarce ali kar v papirnati vrečki. Vlažne datlje (Medjool) raje postavite v hladilnik, če jih nameravate pojesti čez več kot teden dni. Zavijte jih v krpo (zračno) ali papirnato vrečko – v hladilniku namreč datlji potrebujejo zaščitno plast, da vlaga nima neposrednega dostopa do njihove kože. V hladilniku zdržijo 1-2 meseca.

 

Fige – Sveže fige niso rade na vlažnem, zato jih ne hranite v zaprtih posodah. Spravite jih v papirnato vrečko, ki bo posrkala odvečno vlago. Najbolje pa je, da jih razvrstite po krožniku/pladnju (ne preveč tesno skupaj) in tako postavite v hladilnik. Sveže ostanejo 3-4 dni, potem se jih ponavadi loti gniloba ali plesen.

 

Granatna jabolka – na hladnem pultu zdržijo približno en mesec.

 

Grozdje – Vedno izberite grozdje, ki na sebi nima znakov plesni (niti na peclju), če ga nameravate spraviti v hladilnik. Tudi perite ga ne, preden ga daste v hladilnik. Voda bo grozdnim jagodam mestoma zmehčala kožo, kar spodbudi razvoj bakterij.

 

Hruške – na hladnem pultu zdržijo nekaj tednov, lahko so tudi v papirnati vrečki. Če želite pospešiti zorenje, dodajte k hruškam eno jabolko.

 

Jabolka – hranite jih na hladnem pultu ali polici, kjer zdržijo do dveh tednov. Za daljši čas jih naložite v kartonsko škatlo in postavite v hladilnik ali hladno klet, kjer zdržijo več mesecev. V hladilniku zdržijo 7-10 dni. Če so jabolka narezana, jih pokapajte z limoninim sokom in hranite v zaprti posodi v hladilniku; taka zdržijo 2-3 dni.

 

Jagode – vlaga jim ne ustreza. Najdlje zdržijo v papirnati vrečki v hladilniku. Preverjajte vrečko vsak drugi dan, da ostane suha.

 

Jagodičje (jagode, maline, borovnice ...) – Ne pozabite, da je to sadje mehko in se hitro poškoduje. Ne perite jih, preden jih daste v hladilnik. Pazite, da jih ne naložite preveč na tesno, raje razprostrite po širši posodi. Lahko jih hranite tudi v papirnati vrečki, vendar ne na pretesno. Preden jih zaužijete, pustite, da se sadje ogreje na sobno temperaturo; tako so okusnejše in slajše. V hladilniku zdržijo 2-3 dni.

 

Kivi – nezrele (trde) plodove lahko do 2 tednov pustite tudi na sobni temperaturi, da dozorijo, potem jih spravite v hladilnik. Ne hranite jih tam več kot teden, največ dva.

 

Lubenica – na hladnem pultu nerazrezana zdrži od 7 do 10 dni. Razrezana v hladilniku zdrži največ dva dni.

 

Maline – operite maline v raztopini kisa in vode (1:3). Maline dajte v posodo, na njeno dno pa prej položite papirnato brisačo. Ko se ta namoči, jo zamenjajte.

 

Mango – dokler ne dozori (2-5 dni), ga lahko hranite na pultu, nato ga prestavite v hladilnik, kjer je lahko 5-7 dni. Če bi ga radi zamrznili, ga operite, olupite in razrežite na kose. Kose položite na peki papir, postavite v zmrzovalnik. Ko zmrznejo, jih prestavite v vrečko, da ne zavzemajo toliko prostora.

 

Marelice – lahko hranite na hladnem pultu in na sobni temperaturi. Nezreli sadeži dozorijo v 1-3 dneh. Če so zelo zrele, jih dajte v hladilnik v odprti posodi, kjer bodo sveže zdržale 4-5 dni.

 

Melone – če je cela, zdrži na suhem, hladnem in senčnem prostoru tudi do dveh tednov. Narezana na rezine / kose naj bo v hladilniku; najbolje v odprti posodi. Tam zdrži 2-3 dni.

 

Nektarine – hranite jih v hladilniku, če so zrele. Dan ali dva, preden jih boste pojedli, jih vzemite ven, da se zmehčajo na sobno temperaturo. V hladilniku zrele zdržijo 3-5 dni.

 

Pomaranče – bolj sočne bodo, če jih hranite pri sobni temperaturi. Če je možno, jih dajte v košaro ali pehar in ne v posodo, saj tako omogočite zraku, da zaokroži okoli njih.

 

Rdeči kaki – lahko je na sobni temperaturi, dokler ne postane povsem kašast. Ostrino in grenčico izgubi šele, ko je povsem zrel. Da bo hitreje dozorel, ga dajte za teden dni v papirnato vrečo skupaj z nekaj jabolki. Vsake toliko jih preverite, ker ne smejo biti preveč na tesno skupaj – zreli postanejo izredno mehki.

 

Slive – dokler ne dozorijo, jih imejte na sobni temperaturi. Ko so zrele, v hladilniku zdržijo v odprti posodi do 5 dni.

 

Vanilija kaki – hranite ga pri sobni temperaturi.

 

 

VIRI:

    http://www.stilltasty.com/

    http://nchfp.uga.edu/links/links_home.html

    http://www.mythirtyspot.com/