Objavljeno dne 28. september 2012, 10:09

Živimo pač v časih, ki nam jih diktirajo veletrgovci ... In ti največkrat ponujajo velike popuste na velike količine, tudi živil. Če naša družina ne šteje osem članov, se dogaja, da hrane ne porabimo v roku in se nam pokvari. Ena od možnosti, da to preprečimo, je tudi zmrzovanje. V zmrzovalniku zelenjava, sadje pa tudi pripravljeni obroki zdržijo veliko dlje kot v hladilniku. Samo postopek je treba obvladati oz. vedeti, kam pogledati. Pripravili smo nekaj predlogov in povezav, kamor se lahko obrnete po pomoč, ko »zagusti«.

 

Osnove zmrzovanja živil

 

Čas obstojnosti živil v zmrzovalniku:

  • Slanina: 1–2 meseca
  • Kruh: 2–3 mesece
  • Enolončnice: 2–3 mesece
  • Kuhana govedina in svinjina: 2–3 mesece
  • Kuhana perutnina: 4 mesece
  • Testo za piškote: 3 meseci
  • Sadje: 8–12 mesecev
  • Hrenovke: 1–2 meseca
  • Klobasa: 1–2 meseca
  • Golaž, obara ipd.: 2–3 meseci
  • Surovrazkosanpiščanec: 9 mesecev
  • Surov piščanec (cel): 1 leto
  • Surovi zrezki, kotleti, pečenka: 4–12 mesecev
  • Surovo mleto meso: 3–4 meseci
  • Zelenjava: 8–12 mesecev

 

Nekaj predlogov za zmrzovanje hrane:

  • Živila shranite v zmrzovalnik takoj, ko pridete z vrta, tržnice ali trgovine. Tako bolje obdržijo kakovost in okus.
  • Vso hrano, ki jo zamrznete, opremite z datumom, tako da boste vedeli, koliko časa jo že imate v zmrzovalniku.
  • Ne tajajte hrane na kuhinjskem pultu, saj je ta idealno gojišče za bakterije. Zamrznjeno hrano dajte v posodo z mrzlo vodo in jo odtajajte v mikrovalovki.
  • Če hrano v zmrzovalniku shranjujete v steklenih posodah/kozarcih, se prepričajte o trdnosti stekla, da vam ne bo počilo. Prostornina hrane se pogosto med zamrzovanjem poveča.
  • Zamrzujete lahko večino živil, bodite pa pozorni pri jajcih. Lupina namreč lahko poči in noter spusti bakterije.
  • Majonezo, omake in zeleno solato sicer lahko shranite v zmrzovalniku, vendar bo njihova kakovost slabša potem, ko jih ponovno odtajate.
  • Preden v zmrzovalnik shranite kuhano hrano, jo prej nujno ohladite – tako bo zamrznila hitreje, pa še poraba energije bo manjša.
  • Meso lahko zamrzujete v originalni embalaži. Če pa ga hranitw v zmrzovalniku dlje časa, ga dajte v dodatno vrečo.

freezerfood

 

Previdno pri zamrzovanju naslednjih živil, saj zamrzovanja/tajanja ne prenašajo dobro:

  • Zelje, zelena, kreša, kumare, endivija, zelena solata, rukvica, peteršilj, redkev
  • Krompir – če že, ga prej skuhajte
  • Kuhane testenine in riž
  • Jajčni beljaki in prelivi, sladice iz »snega«
  • Smetanovi ali kremni nadevi
  • Kisla smetana
  • Majoneza in solatni prelivi
  • Želatina in žele
  • Ocvrta hrana

 

Kako zamrzujemo sveže pridelke

Sveže sadje, ki ga želite shraniti v zmrzovalniku, lahko očistite, posušite in narežete, potem pa ga naložite na peki papir in postavite v zmrzovalnik. Zamrznjene koščke sadja potem kombinirate med seboj po vrečkah. Da se sadje v zmrzovalniku bolje obdrži (okus in struktura), ga nekateri shranjujejo v sladkorju ali sladkornem sirupu.

 

Zelenjavo pred zamrzovanjem blanširajte (na kratko pokuhajte ali poparite), saj bo tako ohranila okus, barvo in čvrstost. Časi blanširanja so različni glede na vrsto zelenjave. Tule si lahko preberete, kako pripraviti najrazličnejše vrste zelenjave za shranjevanje v zamrzovalniku.

 

Zelo uporabne nasvete pri shranjevanju vseh vrst živil boste našli tudi na spletni strani Still Tasty.

 

Tudi mi smo pisali o shranjevanju sadja in zelenjave, tule.