Objavljeno dne 10. february 2013, 09:02

Dijaki in profesorji Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje so tri mesece zbirali rute in šale, ki so jih prodali na ulični razstavi v Trbovljah, Zagorju in Ljubljani. Skupaj so nabrali več kot 6000 rut in šalov iz Slovenije in drugih evropskih držav, izkupiček od prodaje v skupni vrednosti 10.871 EUR pa namenili Zasavcem v stiski.

 

Rute so Trboveljčanom poslali iz društev, organizacij in ambasad, celo vrečko pa smo jih prispevali tudi Ekologi brez meja. Presenetil jih je izjemen odziv posameznikov, ki so rute in šale pošiljali tudi po pošti, največ pa so jih seveda zbrali dijaki sami. Kar 6000 pisanih rut in šalov je bilo 1. decembra 2012 eno uro obešenih na več kot 1450 metrih vrvi od šole do Delavskega doma Trbovlje in skorajda ni bilo mimoidočega, ki se ne bi vsaj za trenutek ustavil, poklepetal s profesorji in dijaki, pohvalil akcije ter rute tudi kupil. Na prodaj so bile za 3 EUR ali prostovoljni prispevek, skupno pa so na tisti dan akcije zbrali 7400 EUR in izkupiček od prodaje razdelili med tri družine: devetnajstletni bodoči mamici, šestčlanski družini in družini z dvema otrokoma s posebnimi potrebami.

67719_390758084332898_1171390242_n

Dobrodelnost prekrila Slovenijo (foto: Gimnazija in srednja šola Trbovlje)

Zanimivo je bilo opazovati, kako so posamezniki prepoznavali svoje podarjene rute in se veselili z dijaki. Te je v mrazu grelo zavedanje, da nas dobrodelnost osrečuje in povezuje. Ob razstavi sta bila organizirana še mini Miklavžev sejem ter okrogla miza o kulturnem in zgodovinskem vidiku rute, na katero je Nasta Doberlet Bučalič povabila zanimive goste, med njimi predstavnico Slovenske muslimanske skupnosti Elo Porić. Večerni del dogajanja pa je popestrila še licitacija rut, ki so jih prispevale ambasade Turčije, Češke, Belgije, trgovina Sonja ter gospa Porić.

 

Veliko rut in šalov, ki so bili poškodovani ali popackani z madeži, so dijaki spremenili v uporabne izdelke  kot so darilne vrečke, nosilne vrečke, predpasniki, blazinice za bucike, prevleke za blazine ipd.

DSC_0214

 

Razstava pisanih rut in šalov ob Ljubljanici (foto: Gimnazija in srednja šola Trbovlje)

Rute so 19. decembra 2012 obiskale tudi Ljubljano, kjer so jih lahko kupili mimoidoči na ulicah ob Ljubljanici in poslanci državnega zbora. Z rutami in šali so tako skupno zbrali kar 10.871 EUR. Denar zbran v Ljubljani in Zagorju v vrednosti 3471 EUR pa je GESŠ Trbovlje namenila trem družinam, ki so jih prizadele poplave.

IMG_8663pRute in šali na obisku v državnem zboru (foto: Gimnazija in srednja šola Trbovlje)

Upamo, da bo v Zasavju kmalu zaživela še kakšna podobna pobuda in da bi iz starega tekstila naredili še kaj uporabnega, prihranili energijo in materiale ter tako preprečili, da bi uporaben tekstil pristal v zabojnikih za mešane odpadke.