Objavljeno dne

Trashwiki je spletni vodič namen jen vsem tistim, ki menijo, da je treba odpadke pametno izkoriščati oziroma kot piše na njihovi spletni strani – »od nekoga smeti za nas predstavljajo zaklad«. Vodič je namenjen tistim, ki so se prostovoljno odločili na podlagi osebnih, etičnih, ekoloških ali kakšnih drugih razlogov, da med odpadki iščejo hrano ali še vedno uporabne predmete ter freeganom, ki se zavestno prehranjujejo z zavrženo hrano. Britanec Tristram Stuart pa je avtor dveh knjig o problematiki zavržene hrane in že od svojih najstniških let živi kot freegan.


Novembra letos je na londonskem trgu Trafalgar iz zavržene hrane organiziral topel obrok za pet tisoč ljudi, pripravljen iz hrane, ki bi se jo drugače vrglo stran, kot sta na primer sadje in zelenjava, ki zaradi svoje »nepravilne« oblike ne ustrezata zahtevam »lepotnih standardov«, ki veljajo pri prodaji tovrstnih artiklov v supermarketih.  Dogodek opozarja na svetovno problematiko zavržene hrane, o kateri smo v čistih-e-novicah že pisali, ki prihaja do izraza predvsem v t.i. razvitem svetu, kjer kar tretjina pridelane hrane konča v smeteh.

http://trashwiki.org/images//w/images/thumb/8/89/MahaneYehuda.JPG/200px-MahaneYehuda.JPGPri pisanju svoje knjige Waste: the Global Food Scandal (2009) je Tristram Stuart prišel do izračuna, da je za kar 10 odstotkov vseh toplogrednih plinov odgovorna proizvodnja hrane, ki jo na koncu nihče ne poje. Po njegovih izračunih bi se lahko, če bi se hipotetično prihranila vsa hrana, ki se v Veliki Britaniji vrže stran v enem dnevu, nahranilo 60 milijonov ljudi.

Problematika zavržene hrane ni prisotna pri končnem uporabniku, ki kupljeno hrano zavrže, temveč tudi v sami proizvodnji hrane, kjer se veliko hrane pokvari, preden sploh pride na police prodajaln. Prav tako je problematična živinoreja, saj za njene potrebe prihaja do izsekavanja gozdov, kjer se potem goji soja. Tako se znajdemo pred dvojno dilemo: hrano, s katero bi lahko nahranili ljudi, gojimo za potrebe živinoreje, obenem pa se popolnoma neracionalno izsekava gozdove.Na spletni strani Trashwiki se nahajajo praktične informacije za tiste, ki med odpadki in po smetnjakih iščejo uporabne predmete in hrano. Kot zanimivost – na spletni strani se nahaja tudi kratek opis, kakšna je brezplačna ponudba v Sloveniji: http://trashwiki.org/en/Slovenia.Več si lahko preberete na:
http://trashwiki.org
http://edition.cnn.com/2011/11/18/world/europe/food-waste-london/index.html
http://www.siol.net/novice/poglobljeno/2011/09/zavrzena%20hrana_pogovor_s_freeganom.aspx
http://www.foodcycle.org.uk
http://www.fareshare.org.uk

 

 

); ; .'''+x[0]+'>');

.