Objavljeno dne 22. september 2012, 10:09

V Sloveniji še vedno prevladujejo energijsko neučinkovite stavbe. Kar 60 odstotkov enodružinskih in 72 odstotkov večstanovanjskih stavb namreč nima ustrezne toplotne izolacije.

 

Pozimi se ogrevamo predvsem s kurilnim oljem in drvmi, pri centralnem načinu ogrevanja pa prevladujejo manj učinkoviti kotli. Povečuje se tudi uporaba klimatskih naprav, ki so zelo velik porabnik električne energije, česar se številni ne zavedajo. Klimatsko napravo ima 16 odstotkov gospodinjstev. Približno četrtina gospodinjstev ne ravna učinkovito z gospodinjskimi aparati.

 

Poraba električne energije v Sloveniji se veča vsako leto za okoli od 2 do 3 odstotke. Pri zdajšnjem povečevanju bi bilo treba vsako leto zgraditi dve novi elektrarni, ker pa to ni mogoče, moramo toliko več električne energije uvoziti iz drugih držav. To pa povzroča energetsko odvisnost Slovenije od drugih držav, ki pridelajo viške električne energije. Poleg tega številni načini za pridobivanje električne energije z izpusti toplogrednih plinov povzročajo onesnaževanje okolja.

 

Nasvete za učinkovito rabo energije si uporabniki elektrike lahko med drugim preberejo na spletnih straneh kampanje »Energija si, bodi učinkovit«.

 

Vir:
http://www.rtvslo.si/okolje/energijo-se-vedno-trosimo-prevec-lahkomiselno/252441
http://www.pozitivnaenergija.si/
http://www.stat.si/

); ; .'''+x[0]+'>');

.