Avtor: Mateja Zupan, dne 13. february 2018, 15:02

Ali se še spomnite odmevne čistilne akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu!? Z idejo o tej največji prostovoljni nacionalni akciji nam je skupaj uspelo nepredstavljivo: v enem dnevu povezati 270.000 prostovoljcev , ki so dobre volje čistili skrite kotičke naše deželice in skupaj nabrali več kot 14.800 ton odpadkov.

Ker pa Slovenci nismo kar tako, smo rezultate udeležbe čez dve leti v veliki meri presegli. 24. marca 2012 smo postavili rekord med vsemi državami , ki ga držimo še danes. Kar 14,5 % vseh prebivalcev naše države je na ta dan čistilo. Slovenci, kapo dol! Po tem se je vsako leto ogromno čistilo, a nikoli več na nacionalni ravni. Do sedaj ...

Rezultati izpred šestih let so neverjetni. V akciji je sodelovalo več kot 133.000 otrok iz 331 vrtcev in 497 šol, zraven je bilo tudi skoraj 3500 društev. Čeprav sta od prejšnje akcije minili le slabi dve leti, so pridne prostovoljske roke tokrat nabrale več kot 4500 ton odpadkov. A tega leta nismo bili sami, svetovni akciji smo se pridružili prostovoljci iz kar 96 držav. V sklopu globalne pobude Očistimo svet 2012 smo bili del sedemmilijonske množice, ki je od marca do septembra 2012 izvedla enodnevne prostovoljske čistilne akcije.

os2012skupinska compressed

Cilj akcije ni bil le očistiti divja odlagališča ter hkrati krepiti pomen prostovoljstva, temveč tudi ozaveščati o pomembnosti preprečevanja nastajanja odpadkov kot takih. Moto »Vsak od nas lahko poskrbi za spremembo v svojem okolju, vsak lahko spreminja svet« na tem mestu še kako drži. Po drugi strani pa je bil pomemben cilj tudi javno soočenje ključnih akterjev s problematiko ter s skupnimi močmi najti nujne rešitve. Namen projekta je bil navsezadnje podpreti prehod v trajnostno družbo.

Častno pokroviteljstvo je ponovno prevzel takratni predsednik republike dr. Danilo Türk, kot prvi ambasador akcije pa je bil s himno Okna na stežaj imenovan Vlado Kreslin. Dan Č je bil vsekakor glavni dogodek, a ne edini. Že leto prej smo začeli z obilico spremljajočih dogodkov. Takrat mlajši, danes nekoliko starejši se zagotovo spominjajo Ekoglavc, s katerimi smo po vrtcih in osnovnih šolah z interaktivnimi vsebinami ozaveščali o preprečevanju nastajanja odpadkov, ločevanju ter ohranjanju naravnih virov. Zelo odmevna sta bila tudi fotografska natečaja Očistimo Slovenijo 2012 in Naj odpadek. Pa modna revija 3 Re 2012 na Čopovi v Ljubljani. In navsezadnje tudi Ekoizzivi, s katerimi smo s 14-dnevnimi ekološkimi izzivi želeli spremeniti navade Slovencev. Ni kaj, super je bilo!

os2012modnarevija compressed

In kaj smo delali med vsem tem časom – od leta 2012 do danes? Skrbeli za čim manj odpadkov. V naših kuhinjah, omarah z oblačili in na vseh drugih življenjskih ravneh. Naše pomembno poslanstvo je ljudem približati pojem ničelne stopnje odpadkov – Zero Waste. Ter govoriti o nevarnosti uporabe plastike. In še in še bi lahko naštevali. O tem vam bomo še ogromno povedali, saj ni pomembno le vestno ločevati odpadke, ampak zlasti poskrbeti, da jih vsi skupaj ustvarimo čim manj. S pridnim delom nam je v mrežo Zero Waste uspelo pripeljati že osem slovenskih občin.

Za konec pa vas povabimo, da v svojem koledarju obkrožite 15. september tega leta, saj bomo takrat ponovno čistili. Letos bo še posebej fino, saj ne bomo osamljeni. Na ta dan se bo pod okriljem organizacije Let's do it! čistilo po vsem svetu. Na dan akcije Očistimo Svet 2018 (World Cleanup Day) bo umazane kotičke Zemlje čistilo kar 150 držav. To pa je nekaj, na kar smo lahko ponosni. Želimo si, da se nam pridruži čim več nadobudnih varuhov čiste narave, saj moramo poskrbeti, da rekord ostane doma. To pa bomo dosegli le s pomočjo pridnih prostovoljskih rok, ki jih še vedno vabimo v našo organizacijsko ekipo. Za vse informacije smo na voljo na 2018@ocistimo.si.

Do takrat pa nas spremljajte na družbenih omrežjih, kjer bomo redno objavljali zanimive informacije ter vas obveščali o vseh dogodkih, povezanih z akcijo. Letos bo poudarek na preventivi, da nam drugo leto sploh ne bo treba čistiti.

Piše: Mateja Zupan

Viri:

Zaključno poročilo Očistimo Slovenijo v enem dnevu

Zaključno poročilo Očistimo Slovenijo 2012