Objavljeno dne 22. september 2012, 10:09

Nedavno poročilo ameriške Nacionalne akademije znanosti ocenjuje, da se od začetkov raziskovanja in osvajanja vesolja v orbiti Zemlje nahaja velikansko število odpadkov, ki že ogrožajo vesoljske odprave in kroženje satelitov. Da bi se izognila trkom, se mora odpadkom občasno umikati celo Mednarodna vesoljska postaja (ISS).

 

Po ocenah strokovnjakov trenutno kroži v zemeljski orbiti več kot 22.000 večjih kosov odpadkov, ki so vidni z Zemlje, obenem pa tudi velikansko število manjših kosov, ki niso vidni. Onesnaževanje zemeljske orbite se je začelo takoj po začetku človeškega osvajanja vesolja pred 54 leti. Vesoljske smeti so različni kosi opreme, ki so odpadli po izstrelitvi vesoljskih plovil, veliko pa je tudi starih satelitov, ki niso več v rabi.

 

upperstage_explosion_h1(Prikaz eksplozije zgornjega dela rakete, vir: ESA, universetoday.com)

 

Dandanes v svetu veljajo mednarodni dogovori za omejevanje količine odpadkov v vesolju. Tehnologija se poskuša prirediti tako, da se vse, kar človek pošlje v vesolje, čez nekaj časa začne vračati nazaj na Zemljo in zgori. Vendar pa nepredvideni dogodki otežujejo prizadevanja znanstvenikov, da bi omejili onesnaževanja vesolja. Dva večja dogodka sta tako bila kitajsko testiranje protisatelitskega orožja leta 2007 in trk dveh satelitov v Zemljini orbiti leta 2009, ki sta po mnenju poročila ameriške Nacionalne akademije znanosti izničila za vsaj 25 let prizadevanj. Veliko kritike je prejela kitajska sestrelitev zastarelega satelita za spremljanje vremena, ki je povzročila več kot 150.000 novih manjših kosov odpadkov, nekaj več kot 3.000 pa se jih lahko vidi tudi z Zemlje.


Poročilo ameriške Nacionalne akademije znanosti se loteva tudi tehničnih, diplomatskih in pravnih vprašanj, ki so povezana z reševanjem problematike odpadkov v zemeljski orbiti. Kot tehnične rešitve poročilo omenja več predlogov, podanih s strani raziskovalne skupine v okviru ameriškega Ministrstva za obrambo, ki predlaga uporabo tehnologijo v obliki harpun, mrež, verig, magnetov in celo ogromne naprave v obliki dežnika za pobiranje odpadkov.
Ameriška vesoljska agencija Nasa zaenkrat preučuje poročilo, vendar je do rešitve problematike odpadkov še daleč.

 

space-junk(Odpadki v Zemljini orbiti, vir: http://www.treehugger.com)

 

Več info:

http://www.esa.int/SPECIALS/ESOC/SEMN2VM5NDF_mg_2_s_b.html

http://www.universetoday.com/13587/space-debris-illustrated-the-problem-in-pictures/