Objavljeno dne 25. september 2012, 10:09

Dogodki v tednu ETZO

 

Informacije, zbiranje ter menjava plastičnih vrečk in plastičnih lončkov ter ustvarjanje iz njih

V okviru projekta smo v mestni občini Ljubljana zbirali stare plastične vrečke in rabljene lončke za enkratno uporabo (ki nastanejo kot odpadek pri avtomatih z vodo in toplimi napitki), iz katerih so nato nastale različne umetnine. Tako nastale umetnine so imele poleg estetske vrednosti tudi ozaveščevalni pomen.

 

Zbiranje plastičnih plastičnih vrečk in lončkov je potekalo v posebej za to namenjenih koših po ljubljanskih vrtcih, šolah, fakultetah in drugih javnih ustanovah v Ljubljani, na Stojnicah idej (18. in 19. novembra v BTC City-u, Aleja Mladih in od 20. do 27. novembra na Kongresnem  trgu, na vogalu z Wolfovo ulico) ter v Okoljskem centru na Trubarjevi.

 

 

Stojnica idej v BTC City-u (Foto: Žiga Šmidovnik)

 

 

 

Na Stojnicah idej se je bilo mogoče tudi podrobneje seznaniti s problematiko, na voljo pa so bile tudi vrečke iz blaga, ki jih je dobil vsak, ki je na stojnico prinesel vrečo plastičnih.

 

Skupaj je bilo v roku dveh tednov zbranih okoli 40.000 plastičnih vrečk in 7.500 plastičnih lončkov. Najbolj pridno jih je zbiral vrtec Miškolin, za kar je bil nagrajen z vrečkami iz blaga Jureta Vršnika in obiskom Bagfoot-a.

 

 

 

 

 

 

Obisk vrtca Miškolin (Foto: Žiga Šmidovnik)

 


 

 

Bagfoot


Ves čas je bil projektu za in pred petami BAGFOOT. Po nekaterih govoricah naj bi bilo vrečasto bitje pravzaprav umetniška gverilska intervencija v javnih, medijskih prostorih avtorjev Katarine Mrvar in Luke Mancinija. Slednji naj bi to pošast in njen značaj pravzaprav zarotniško domislil, medtem ko naj bi Katarina dejansko ustvarila stvorovo podobo. Vpadi BAGFOOT-a v različne oddaje, prispevke, prireditve, njegovi posnetki na spletu in izpadi na Facebooku ter njegovi sprehodi po Stari Ljubljani, so dodobra vznemirili javnost.

 

 

Bagfoot (Foto: Žiga Šmidovnik)

 

 


 

Košarka malo drugače

Na Kongresnem trgu smo vsak dan z mimoidočimi zaigrali igro košarke z improviziranimi žogami in koši iz plastičnih vrečk.

 

 

Košarka na Kongresnem trgu (Foto: Žiga Šmidovnik)

 

 

 

 

 Delavnice na prostem na Kongresnem trgu (Foto: Žiga Šmidovnik)

 


Vsak dan se nam je pri ustvarjanju pridružilo nekaj skupin otrok in tudi kak mimoidoči.

 


 

Nastale umetnine

 

Lovka na lovce (The Miha Artnak)The Miha Artnak je ustvaril umetnino iz plastičnih vrečk, ki jo je poimenoval Lovka na lovce - prebujena pošast iz Kongresnega trga.

Artefakt po avtorjevih besedah predstavlja pošast, ki širi svoje lovke čez mesto Ljubljana. V prenesenem pomenu ponazarja simbol potrošništva in problem ločevanja odpadkov. Tako lovke potrošništva kot tiste iz plastičnih vrečk so vsak dan daljše, kar utemeljuje osnovno sporočilo Artnakovega dela. “Pošast se je prilagodila okolju in zato preživela. Izpodriva nas iz vrha prehranjevalne verige. Morda ji celo uspe. Odvisno je od nas. Razmnožuje se z nepredstavljivo hitrostjo in ne pozna milosti.” je dodal The Miha Artnak in na koncu omenil, da se lahko v bližnji prihodnosti prebudi na Kongresnem trgu še ena speča pošast - Skrivnost kosti, na katero so organizatorji naleteli v tednu ETZO, a jo je zadnji trenutek zakril prvi sneg.

 


Lovka na lovce (The Miha Artnak) na Kongresnem trgu (Foto: Žiga Šmidovnik)

 

 

Ustavimo svetovno prvenstvo v plastičnih lončkih / Stop the world cup (Oblikovalski studio Lukatarina)

 

Katarina Mrvar in Luka Mancini iz oblikovalskega studia Lukatarina sta se v tednu ETZO posvečala izdelavi nogometnih žog iz plastičnih lončkov, kar sta poimenovala Ustavimo svetovno prvenstvo v plastičnih lončkih / Stop the world cup.

Po besedah dvojice Lukatarina najbolj priljubljen šport na svetu ni nogomet, temveč kopičenje odpadkov, ena izmed bolj absurdnih disciplin pa je potrošnja plastičnih kozarčkov. Zato so preko tedna v pravem športnem duhu pozivali, da skupaj ustavimo to svetovno prvenstvo v plastičnih kozarčkih. (Nogometne) žoge različnih dimenzij iz plastičnih kozarčkov so vzbujale pozornost in zabavale mimoidoče, predvsem otroke. Po besedah Luke Mancinija za največjo izmed njih obstaja resna nevarnost, da se spremeni v jajce - gnilo jajce potrošniške družbe. Delo s plastičnimi lončki je bilo samo za tiste z jeklenimi živci in dobrim želodcem, saj so bili uporabljeni in polni umazanije.

 

 


Ustavimo svetovno prvenstvo v plastičnih lončkih / Stop the world cup (Lukatarina) (Foto: Žiga Šmidovnik)

 


 

 

 

Zaključni dogodek

 

V soboto 27. novembra smo na zaključnem dogodku podelili nagrado za največ zbranega materiala, ki jo je dobil Vrtec Miškolin in predstavili nastale umetnine.

 

 

Ravnateljica Vrtca Miškolin na podelitvi nagrad na Kongresnem trgu (Foto: Žiga Šmidovnik)

 


Na ta dan smo Lovki na lovce povečali njene lovke, tako da je njega najdaljša lovka segala vse do reke Ljubljanice in s tem nakazala na problematiko plastičnih vrečk.

 

 


Podaljšane lovke od Lovke na lovce na dan 27. novembra (Foto: Žiga Šmidovnik)

 

 Zemljevid Lovke na lovce na Kongresnem trgu (Avtor: The Miha Artnak)


 

 

Zabaval pa nas je Vid Valič, ki je povedal nekaj smešnih na temo – plastične vrečke, kajpak.

 

 

 


Vid Valič na Kongresnem trgu (Foto: Žiga Šmidovnik)

 


 

Lovka na lovce na razstavi na Kongresnem trgu v decembru 2011

Lovka na lovce je ostala na razstavi na Kongresnem trgu še v decembru. Nato se je šla spočit v Tovarno Rog, kjer je prezimila.

 

Obiskovalci (Foto: Žiga Šmidovnik)

 

 


 

 

 


Organizatorji projekta

 

Nosilec: Društvo Ekologi brez meja

Društvo Ekologi brez meja je neprofitno združenje, ki si prizadeva izboljšati stanje okolja s poudarkom na področju ravnanja z odpadki. To dosega s spodbujanjem sodelovanja ter aktivacije posameznikov in organizacij v njihovem lokalnem okolju.

 

Vodja projekta Vrečka na vrečko Urša Dolinšek je tudi članica društva Ekologi brez meja.

 

Spletna stran: www.ebm.si

 

Partner: Društvo Eco Vitae

Društvo Eco Vitae je društvo, ustanovljno leta 2003 s strani študentov varstva okolja Fakultete za znanosti o okolju Univerze v Novi Gorici, ki želijo v slovenski prostor vnesti nove načine zadovoljevanja potreb, ki mnogo manj obremenjujejo okolje. Njihovi glavni področji aktivnosti sta odpadki in promet. Posežejo pa tudi po projektih vode in biodiverzitete. S strokovnim znanjem, ki ga stalno nadgrajujejo, svetujejo in pomagajo nam na poti do okolju prijaznejšega dela in bivanja.

 

Strokovna podpora pri projektu Vrečka na vrečko Andreja Palatinus je tudi predsednica društva Eco Vitae.

 

Spletna stran: www.ecovitae.org

 

Partner: The Miha Artnak

 

Miha Artnak je vsestranski umetnik vizualnih komunikacij. Je dobitnik številnih mednarodnih nagrad in priznanj, kot so Brumen, Golden Drum, nagrada slovenskega oglaševalskega festivala (SOF), Magdalena, ... Sodeluje na številnih razstavah, med katerimi je bila doslej najbolj opazna Grafitarji in Street Art razstava v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) v Ljubljani. Je soustanovitelj kreativne skupine ZEK in Kraljestva Mir.

 

Spletna stran: www.artnak.net

 

Partner: Oblikovalski studio Lukatarina

 

Katarina Mrvar in Luka Mancini sta mlada oblikovalca, ki se najraje lotevata projektov v povezavi z ekologijo, okoljskimi problemi ter projekti na področju kulture. Vzporedno pa razvijata lastne izobraževalno raziskovalne projekte.

 

Spletna stran: www.lukatarina.net

 

Soorganizatorka: Nataša Zuljan

 

Nataša Zuljan je vsestransko dekle, ki nam je že lansko leto nesebično pomagala pri organizaciji projekta Vrečka na vrečko.

 

2.4.5. Drugi sodelujoči

Žiga Šmidovnik (fotograf), Mateja Puncer (animacija), Luka Štucin (moderator), Damjan Recek, Jaka Kranjc, Polonca Stritof, Anita Novak, Martin Kastelic, Žiga Schäffer, Sabina Ogrič, Urša Zgojznik, Polona Klemenčič, Matjaž Šneberger, Petra Matos, Jernej Zupančič, Tina Sinica, Špela Hribar, Aleš Arnež, Petar Perčič, Jurij Lozič, Peter Kuralt, Barbara Živčič, Urša Roblek, Vid Valič (stand-up), otroci in vzgojiteljice iz vrtcev Galjevica in Modri škratek, dijaki SŠ za kemijo, dijaki trgovske SŠ - aranžerji.

 

2.4.6. Zbiratelji materiala

 

Vrtci

Črnuče (Gmajna, Sapramiška, Ostržek), Dr. France Prešeren, Galjevica, Hans Christian Andersen, Miškolin, Mladi rod, Oton Župančič, Pedenjped, Vodmat (Klinični center), Viški vrtci, Pingvin - Zavod za kulturo, izobraževanje in predšolsko vzgojo, Zasebno varstvo Modri škratek.

 

Osnovne šole

OŠ Bežigrad, OŠ Bičevje, OŠ Božidarja Jakca (PS Hrušica), OŠ Danile Kumar, OŠ Dravlje, OŠ Ketteja in Murna, OŠ Majde Vrhovnik, OŠ Martina Krpana, OŠ Milana Šuštaršiča, OŠ n.h. Maksa Pečarja, OŠ Nve Jarše, OŠ Poljane, OŠ Polje, OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Savsko Naselje, OŠ Sostro, OŠ Šentvid, OŠ Toneta Čufarja, OŠ Vodmat, OŠ Vrhovci, OŠ Karla Destovnika Kajuha.

 

Srednje šole

SŠ za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo; SŠ za oblikovanje in fotografijo Ljubljana; S trgovska šola Ljubljana; S vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana.

 

Fakultete

Fakulteta za elektrotehniko, Veterinarska fakulteta, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje.

 

Drugi

Društvo Novi paradoks in Okoljski center.

 

2.4.7. Podporniki in pokrovitelji

GEM

Studio 12

Dinos

Jure Vršnik

Luka Koper, d.d.

BTC City

Pro Commerce d.o.o.

Beti

Europlakat

LPT

Gostinski lokal Platana

GRADIS skupina G

Cestno podjetje Ljubljana

EKO ŠOU

Fotokopirnica Drago

Mercator

Mestna občina Ljubljana

Tovarna Rog

Mula

Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana

Okoljski center

 

2.4.8. Povezave

Gradivo za medije: http://ebm.si/zamedije/Gradivo_za_medije_VnV07042011.pdf

Programska zloženka:

Info zloženka:

 

 

Fotografije:

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/DonTPassMeBy

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/MladinaNaVreckiNaVrecko

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/VrtecMiskolin

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/KongresniVIPRVIDEL

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/KongresniVIDRUGIZakulisje

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/KongresniV26112010

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/PredstavitevNovihMulaVreck

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/ObiskVrtca25112010

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/KongresniIII24112010

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/KongresniIILPP_Tivoli23112010

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/Kongresni22112010

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/Bagfoot

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/StojnicaBTC

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/TiskovnaVreckaNaVrecko

 

Na terenu je projekt Vrečka na vrečko s kamero ves čas spremljala ekipa Studia 12, ki je pripravila tale 10-minutni film, v katerem so izpostavljeni vsi glavni poudarki projekta:
http://www.s12.si/ekologija/razno-ostali-prispevki/1288-vrecka-na-vrecko.html

 

Še več posnetkov Bagfoot-a:

http://www.youtube.com/watch?v=YALSiGOxnrw&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=YALSiGOxnrw&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=3OGZm7qCHtk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_nhy66ewOBo&feature=related

 

Več o tednu ETZO: http://www.ewwr.eu

 

FB Vrečka na vrečko: http://www.facebook.com/pages/Vre%C4%8Dka-na-vre%C4%8Dko/174594682550592

FB Bagfoot: http://www.facebook.com/people/Jaz-BagFoot/100001755499249

 

Drugo:

http://www.guardian.co.uk/environment/2012/jul/04/plastic-bag-use-5p-charge