Objavljeno dne

Od 8. do 30. junija sta bili pošast Lovka na lovce umetnika The Miha Artnaka in fotografska razstava fotografij, ki so nastale v času ETZO tedna 2010, z imenom Fotka na fotko avtorja Žiga Šmidovnika na ogled na potniškem terminal Luke Koper. Ob otvoritvi razstave so si pošast ogledali tudi otroci Vrtca Koper, ki so med drugim spoznali tudi zloglasnega Bagfoota.

 

Lovka na lovce v Luki Koper

 

Otroci so skupaj z avtorji projekta v dopoldanskem času podaljševali lovke plastični pošasti in spoznali, da so lovke hobotnice zares dolge in da obstaja nevarnost, da se razpredejo po celem svetu. Otroci so se tako naučili, da je pametno namesto plastičnih uporabljati vrečke iz razgradljivih materialov in da plastičnih vrečk ne smemo nikoli odmetavati v naravo, saj lahko postanejo morilke, še zlasti morskih živali.

 

 

 

EBM_0048

 

 

EBM_0253


 


(Foto: Žiga Šmidovnik)

 

Projekt Vrečka na vrečko je tokrat podprla Luka Koper, d.d. v okviru sklada Živeti s pristaniščem.

 

 

 

Lovka na lovce je po razstavi v Luki Koper odšla v reciklažo.

 

 

Več fotografij: https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/Koper

 


 

Vrečka na vrečko v Bruslju – Green Week, maj 2010

Med 24. in 27. majem 2011 je v Bruslju potekal Evropski zeleni teden (Green Week) s številnimi dogodki, ki so opozarjali na pomembnost ohranjanja naravnih virov. Evropska okoljska Komisija je za prizorišče v Bruslju med vidnejšimi projekti, ki po Evropi ozaveščajo ljudi o pomenu skrbi za okolje, izbrala plastično pošast umetnika Lovka na lovce avtorja The Mihe Artnaka. Pošast je v Bruselj spremila razstava fotografij s projekta pod imenom Fotka na fotko avtorja Žige Šmidovnika. 

Plastično hobotnico so organizatorji iz Bruslja opazili na številnih blogih, kamor je prodrla zaradi svoje mogočnosti in močnega sporočila, ki ga nosi, in tako so jo povabili, naj gostuje tudi v Bruslju.

 

 

 

Lovka na lovce v Bruslju

 

Evropski zeleni teden je v letu 2011 potekal že enajstič. Po vsej Evropi so se pod geslom "Biotska raznovrstnost – v tem smo skupaj" odvijali številni dogodki, ki so opozorili na pomen varovanja okolja, še posebej pestrosti rastlinskih in živalskih vrst in gospodarne rabe virov.

 

Več o zelenem tednu v Bruslju: http://ec.europa.eu/environment/greenweek/

 


 

Vrečka na vrečko v BTC City-u, maj 2010

Kombinirana umetniška razstava Vrečka na vrečko in Fotka na fotko se je v aprilu in maju 2011 prvič v tej kombinaciji predstavila v BTC City-u. Pošast iz plastičnih vrečk Lovka na lovce avtorja The Mihe Artnaka se je iz Tovarne Rog, kjer je prezimila, preselila pred nakupovalno središče BTC City in tam je opozarjala mimoidoče, naj premislijo, preden vzamejo novo ponujeno plastično vrečko. Artefakt po avtorjevih besedah predstavlja pošast, ki v prenesenem pomenu ponazarja simbol potrošništva in problem ločevanja odpadkov. Tako lovke potrošništva kot tiste iz plastičnih vrečk so vsak dan daljše, kar utemeljuje osnovno sporočilo Artnakovega dela. Novembrsko fazo projekta je beležilo tudi fotografsko oko Žige Šmidovnika, ki je tokrat na ogled postavil izbranih 18 fotografij. Avtor je foto zgodbo poimenoval Fotka na fotko, fotografije pa po njegovih besedah povzemajo vrvež in ustvarjalnost, ki je bila in je še vedno prisotna pri vseh sodelujočih na projektu Vrečka na vrečko. »S fotografijami smo še dodatno želeli poudariti, da je plastika res utrinek večnosti,« pravi Žiga Šmidovnik.

 

 

 

 

Postavitev razstave v BTC City-u (Foto: Žiga Šmidovnik)

 

Lovka na lovce v BTC City-u (Foto: Žiga Šmidovnik)

 

Postavitev gostujoče razstave je spremljala plesna predstava 39 - Umiranje na obroke, ki jo je predstavilplesalec in koreograf Gregor Kamnikar. Plesna predstava je del Kamnikarjevega projekta 39, v katerem se je avtor loteval minljivosti. Vsaka izmed predstav je kot celota dolga 39 minut, predstave pa so sestavljene iz 39 vaj za umiranje. Projekt je bil zaključen, ko je bilo izvedenih vseh 39 vaj.

 

Gregor Kamnikar med predstavo (Foto: Žiga Šmidovnik)

 

 

Več fotografij:

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/BTV_VnV

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/BTC_postavitevI

https://picasaweb.google.com/SciFi.punk/EverytimeYouGoAway