Objavljeno dne 14. september 2012, 10:09

V letu 2011 bomo partnerji projekta Tovarna dela - Tekstil po Ljubljani, Mariboru, Savinjski in Koroški regiji poskrbeli za ponovna zbiranja rabljenega tekstila od vrat do vrat. Za izvedbo kakovostne in obširne akcije v vseh slovenskih regijah bomo potrebovali zadostno število prostovoljcev, ki bi želeli kakorkoli prispevati k izvedbi akcij. Akcija zbiranj se jeseni začenja v Ljubljani, ne pozabite pa se pridružiti že ustaljenim izmenjavam oblačil po celi Sloveniji. Prva priložnost je že na Festivalu Lupa v četrtek, 15. septembra.

 

Zbiranje rabljenega tekstila bo v septembru in oktobru potekalo na desetih lokacijah v stanovanjskih naselji po Ljubljani. Na ta način želimo preprečiti nastajanje odpadkov ter razveseliti nove lastnike zbranih oblačil. Na vsaki lokaciji potrebujemo za pomoč najmanj 2 prostovoljca. Njuna naloga bo prevzem materiala, ki ga bodo stanovalci in občani prinesli na zbirno mesto. Oblačila se bodo zbirala od 14. do 20. ure od torka do petka, prostovoljca pa bosta zbrano potem oddala pooblaščenemu delavcu za prevoz v glavno skladišče. Stanovalce bomo o zbiranju obvestili že teden dni prej preko letaka, dobili pa bodo tudi vrečko za tekstil.

Prijavite se lahko pri Barbari Živčič na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefonski številki 040 255 433. Lepo vabljeni v našo družbo, saj veste – skupaj zmoremo več!

Društvo Ekologi brez meja bo seveda nadaljevalo s svojimi izmenjavami oblačil, ki potekajo po načelu 5 za 5. To so dogodki, ki vam omogočajo, da podarite stara ponošena oblačila in hkrati obogatite svojo garderobo z drugo, novo in hkrati bogatejšo modno epizodo. Prva priložnost za podarjanje in izmenjavo oblačil je že ta četrtek, 15. septembra, ko vas vabimo na Festival Lupa, kjer bomo na Prešernovem trgu prisotni od 14. do 18. ure.

 

 

16 

(Utrinki s preteklih izmenjav oblačil; foto: Žiga Šmidovnik)

 

Razpored vseh lokacij in terminov zbiranja oblačil po Ljubljani:

letak_akcije_DSP_septemberoktober_KONNAKaj zbiramo? Zbiramo vse vrste tekstila in tekstilnih izdelkov, razne hišne tekstilije, tudi usnjene izdelke ter modne dodatke in čevlje v paru. Prosimo, da se uporabni izdelki zbirajo v ločeno vrečo in neuporaben izdelki v drugo vrečo. Vreče naj bodo odprte in ne zalepljene. Seznam vseh izdelkov, dodatkov in drugih tekstilij:

Moška, ženska in otroška oblačila:

• dnevna oblačila (hlače, krila, bluze, srajce,brezrokavniki, obleke, suknjiči, blejzerji)

• oblačila za prosti čas (hlače, krila, puloverji, jopice, jakne)

• športna oblačila(trenirke, trikoji, T- shirti)

• večerna oblačila (obleke, smokingi)

• vrhnja oblačila (plašči, jakne, bunde)

• nosečniška oblačila,

• oblačila za močnejše postave,

• spodnje perilo,

• hišne tekstilije: posteljnina, rjuhe, pregrinjala, prešite odeje, brisače, prti in zavese

• usnjeni izdelki

Modni dodatki: nakit, rute, pasovi, torbice, nahrbtniki, potovalke in čevlji v paru.

Tovarna dela - Tekstil je projekt socialnega podjetja s tekstilno dejavnostjo za zbiranje, obdelavo, preoblikovanje in prodajo rabljenega tekstila, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad. Namen projekta je ozaveščanje javnosti o pomenu ločenega odlaganja tekstilnih odpadkov, vzpostavitev učinkovitega sistema zbiranja rabljenih oblačil in razvoj zaposlitvenih možnosti ter zelenih delovnih mest za ranljivi ciljni skupini iskalcev prve zaposlitve, med katerimi ste tudi Vi in brezposelnih oseb starejših od 50 let.

ESS_slo_Blogo_TDtekstil_b