Avtor: Katja Sreš, dne 23. september 2016, 10:09

22. sepembra smo skupaj s Tehniško založbo Slovenije organizirali predavanje Bee Johnson - Zero Waste gurujke in avtorice knjige Zero Waste Home (Dom brez odpadkov).

Pred polno dvorano Kreativnega centra Poligon je Bea predstavila svoj način življenja brez odpadkov in knjigo, s katero navdušuje publiko po celotnem svetu, saj je prevedena že v 12 jezikov. Tudi slovensko občinstvo je letos poleti dobilo prevod te uspešnice, ki je nastal v sodelovanju med Društvom Ekologi brez meja in Tehniško založbo Slovenije. Knjiga je že na voljo v vseh knjigarnah in v spletni trgovini Zelenci.

BJ kozarec
(Foto: Maša Kores)

Američanka s francoskimi koreninami je zelo simpatično in poljudno prikazala preobrazbo tipično ameriške potrošniške družine v takšno, ki celoletno količino odpadkov spravi v malo večji kozarec za vlaganje.

Za dom brez odpadkov je ključnih 5 zaporednih korakov, po katerih se ravna Bea: zavrni, zmanjšaj, znova uporabi, recikliraj in kompostiraj. Poleg ohranjanja okolja z Zero Waste načinom življenja pozitivno vplivamo na svoje zdravje in zmanjšujemo stroške. Družina Zero Waste gurujke je prihranila kar 40 % stroškov v primerjavi s prejšnjim stilom življenja. Največja prednost po njenem mnenju pa je poenostavljanje življenja. Namesto investiranja denarja v izdelke, ki končajo na odlagališčih, prihranimo čas, ali kot pravi Bea: »Vsakdo lahko uživa prednosti življenja, razbremenjenega predmetov in potratnih opravil, in se raje osredotoči na doživetja.«

BJ predavanje
(Foto: Maša Kores)

Da bi bil prehod v družbo brez odpadkov lažji, smo Ekologi brez meja predstavili zemljevid trgovin, kjer ponujajo določene izdelke brez embalaže. Zemljevid je dostopen na spletni strani Zero Waste Slovenija in je odprt za dopolnjevanje z novimi trgovinami.

Vse fotografije dogodka si lahko ogledate tukaj

Dogodek so podprli: Antiq Palace Hotel & Spa Ljubljana, Lidl

Piše: Katja Sreš