Objavljeno dne 15. may 2014, 10:05

John Croft, eden glavnih utemeljiteljev metode Zmajevo Sanjanje (Dragon Dreaming), ima za največji projekt na svetu, izveden po tej metodi, prav akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu.

 

24221 114621715232210 1156837 nVeselje ob uspehu projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! (foto: arhiv Ekologi brez meja)

 

Vsi, ki smo pri zagonu projekta sodelovali, se zavedamo, da je tehnika kot takšna prispevala le drobtinice, toda njihov vpliv je nazadnje vendarle vplival na projekt ali vsaj na njegove dele.

 

Mnogim se je metodologija upirala, češ da gre za novodobni "mumbo-jumbo". Prepletanje raznovrstnih načinov gledanja na svet, načrtovanja, delovanja in povračilnosti (prosljavljanja) marsikoga zbega. Toda kdor se v Zmajevo sanjanje poglobi, spozna njegovo genialnost in se neha upirati nerazumljenemu samo zato, ker spominja na nerazumno. Ni ekstremno uspešne ideje, ki bi takoj ob rojstvu naletela na splošno sprejemanje. Arthur Schopenhauer je lepo dejal, da gre vsaka resnica skozi tri faze: najprej se ji posmehujejo, potem ji nasilno nasprotujejo, nazadnje pa jo sprejmejo kot samoumevnost.

 

Danes se nam zdi samoumevno, da sta se v letih 2010 in 2012 zgodili vseslovenski čistilni akciji. Toda to nikakor ni bilo samoumevno! Marsikje po svetu se podobne skupine ljudi, kakršna se je zbrala pri nas, trudijo in mučijo, pa ne zmorejo zbrati niti približno toliko ljudi in doseči tako velikih premikov.

 

V 2010-09-28 ODLIKOVANJE-EKOLOGI-BREZ-MEJA-3 STA

Predsednik republike dr. Danilo Türk je društvo Ekologi brez meja odlikoval z Redom za zasluge za izvedbo največjega okoljevarstvenega projekta v zgodovini Slovenije (foto: Tina Kosec / STA)

 

Zdaj, ko gledam nazaj, vidim, da smo se držali mnogih dobrih praks zelo uspešnih projektov, o katerih govori John Croft. Hočeš ali nočeš, jih uspešni projekti vključujejo. Zmajevo sanjanje ne odkriva kolesa, samo razložiti zna, zakaj ena uporaba kolesa deluje, druga pa ne in kako iz kolesa potegniti kar največ. Ker vem, česa vse se nismo držali, se sprašujem, kako nepredstavljivo dobra bi lahko bila akcija, če bi v celoti postavili vse štiri stebre uspešnega projekta, ki jih fantastično orisuje Zmajevo sanjanje. 

 

V prihodnjih projektih bomo lahko pametnejši, saj imamo to čast, da v začetku junija gostimo Johna Crofta v Sloveniji. Metodo Zmajevega sanjanja bo predstavil v sredo, 4. 6. ob 18. uri v KUD-u France Prešern. Pred tem, ob 17. uri, bo novinarska konferenca.

 

Od 6. do 8. junija bo sledila uvodna delavnica na Smolniku na Pohorju, zatem pa še 4 dnevni intenziv z naslovom Vzporedna Slovenija. Vzporedna Slovenija je paralelni sistem sedanjemu; sistem, ki temelji na zdravem izobraževanju in šolstvu, ekonomiji, kmetijstvu, prostorskem načrtovanju, arhitekturi, gradnji, energetiki itd. Celostni družbi, skratka, v kateri so dobro povezana naša sedanja prizadevanja – za svobodno šolo, vrtove za vse, pravni sistem, ki služi ljudem, ozelenitev mest, čisto okolje, ekološko kmetovanje, preobražen zdravstveni sistem, regeneracijo lokalnih skupnosti, samooskrbnost, zero waste itd.

 

John CroftJohn Croft, so-ustanovitelj metode Zmajevo sanjanje (foto: Dragondreaming)

 

Le nekaj stvari je treba premakniti, da pride do faznega premika in postanemo sedanjemu mainstreamu komplementarni – skratka enakopravni in da pokažemo, da prav zares rešujemo težave, v katere smo se zapletli. Vzporedni sistem, ki ga bomo vzpostavili, ne bo odrezan od obstoječega, ampak bo z njim gradil sinergijo in ga s tem preobražal.

 

Za podrobnejše podatke poglejte na www.zmajevosanjanje.si.

 

Naj opozorimo še na nedavni odmevni intervju z Johnom Croftom, ki je bil objavljen v Sobotni prilogi Dela.

 

Piše: Nara Petrovič